Home ΛΑΡΝΑΚΑ Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση των πλατειών Ακροπόλεως – Αλκής
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση των πλατειών Ακροπόλεως – Αλκής

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση των πλατειών Ακροπόλεως – Αλκής

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στην υλοποίηση ενός ακόμα έργου ζωτικής σημασίας, για την βελτίωση της εικόνας της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων προχωρεί ο Δήμος Λάρνακας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, για εξεύρεση αναδόχου – εργολάβου, που θα εκτελέσει την ανάπλαση κι ενοποίηση των ιστορικών πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής και των γύρω δρόμων, πλησίον του εμπορικού κέντρου.

Το έργο αφορά στη βελτίωση και ανακατασκευή των υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αναβάθμιση συστήματος όμβριων υδάτων, αναβάθμιση και υπογειοποίηση υποδομών και δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, καθώς και στον εξωραϊσμό και βελτιστοποίηση της περιοχής με την αύξηση του πρασίνου, την εγκατάσταση υδάτινου στοιχείου και την τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού.

 

 

Η ανάπλαση των δύο υπό αναφορά πλατειών αποτελεί συνέχεια του έργου, που αφορά στην ανάπλαση οδών στο εμπορικό κέντρο για διευκόλυνση των ΑμεΑ.

Τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα επιλύσουν σοβαρότατα θέματα στην ομαλή και ασφαλή διακίνηση πεζών και οχημάτων και ιδιαίτερα στη εφαρμογή όλων των διευκολύνσεων για άτομα με αναπηρίες. Ένας επιπρόσθετος στόχος της ενοποίησης των δύο πλατειών είναι η  αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση του χώρου και της γύρω περιοχής.

Στο έργο θα συμπεριληφθούν οι οδοί Λουκή Ακρίτα, Ορφέως Γλάδστωνος (τμήμα), Ερμού (τμήμα), Κωνσταντίνου Καλογερά (τμήμα) και λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου (τμήμα).

Η μελέτη έγινε από το γραφείο «A. F. Modinos and SA Vrahimis Architects and Engineers». Οι κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται ν’ αρχίσουν αρχές του 2024 και θα διαρκέσουν 18 μήνες. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027», με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου την ίδια περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν και τα έργα για την Β΄ φάση ανάπλασης οδών, για διευκόλυνση ΑμεΑ αστικό κέντρο της Λάρνακας.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν δύο χρόνια και το κόστος θα φτάσει τα 4,5 εκατομμύρια. Τα σχέδια περιλαμβάνουν δύο τμήματα της οδού Ερμού και τις οδούς Ζήνωνος Κιτιέως, Γαλιλαίου, Νικολάου Ρώσου, Ν.Δ. Δημητρίου, Κοσμά Λυσιώτη, Νικολάου Λανίτη, Κωστή Σάββα, Δημοσθένους Μιτσή, Ευανθίας Πιερίδου, Φίλιου Ζαννέτου κι Ευρυβιάδου.

 

 

 

Send this to a friend