Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Βοήθεια FRONTEX για διαχείριση μεταναστευτικών ροών ζητά η Υπουργός Δικαιοσύνης
Βοήθεια FRONTEX για διαχείριση μεταναστευτικών ροών ζητά η Υπουργός Δικαιοσύνης

Βοήθεια FRONTEX για διαχείριση μεταναστευτικών ροών ζητά η Υπουργός Δικαιοσύνης

Τη βοήθεια της FRONTEX σε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ζήτησε η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, κατά την παρέμβασή της την Τρίτη σε συνεδρία με τίτλο «Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο», στο πλαίσιο του 19ου Cyprus Summit του Economist που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την Υπουργό, οι γεωπολιτικές πραγματικότητες στην περιοχή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ευελιξίας όσον αφορά στη μη αποδοχή των μεταναστευτικών ροών, με την κατάσταση να γίνεται πολύ πιο δύσκολη με όσα συμβαίνουν σήμερα στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Προσέθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται μια νέα εξίσωση ασφάλειας με βάση το γεγονός ότι τα όρια μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, με την Κύπρο να αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια συνεχιζόμενη εισροή μεταναστών, η οποία δημιούργησε ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, που δεν περιορίζονται μόνο στην τρομοκρατία, αλλά περιλαμβάνουν επίσης την εμπορία και διακίνηση προσώπων και την εκμετάλλευση μετά την άφιξή τους.

 

 

Η κοινωνική συνοχή και η εσωτερική ανθεκτικότητα αποδυναμώνονται από τη διχοτόμηση του δημόσιου λόγου εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών, συνέχισε η κ. Κουκκίδη Προκοπίου, προσθέτοντας ότι οι τοπικές κοινότητες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μεταναστευτικές ροές, ενώ έχουν καταγραφεί και βίαια περιστατικά με ρατσιστικές προεκτάσεις, που αποτελούν σημείο εισόδου του εξτρεμισμού στις κοινότητες.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αυτό που συμβαίνει στην περιοχή και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μεταναστευτικές ροές. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί κανείς να τονίσει αρκετά τη σημασία της βοήθειας της FRONTEX σε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των όσων συμβαίνουν, ή πόσο σημαντικές είναι οι διπλωματικές προσπάθειες για το σκοπό αυτό», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ανοίξει το διάλογο με τη Συρία και ότι όλα τα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση πρέπει να συζητηθούν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Είναι ανάγκη η Ελλάδα και η Κύπρος να συνεργαστούν στενά στα ζητήματα μετανάστευσης, ανέφερε στη δική της ομιλία η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Σοφία Βούλτεψη, προσθέτοντας ωστόσο πως στην περίπτωση της πρόσφατης κρίσης στη Μέση Ανατολή ο κίνδυνος αύξησης των μεταναστευτικών ροών έρχεται δεύτερος, καθώς, όπως είπε, τη στιγμή που στην Ευρώπη έχουν ξαναβγεί στην επιφάνεια οι αγκυλωτοί σταυροί και τα αστέρια του Δαβίδ, τη στιγμή που η Ευρώπη φιλοξενεί εκατομμύρια μετανάστες και καθώς η ρητορική του μίσους εξαπλώνεται, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ριζοσπαστικοποίηση, με την ταυτόχρονη επιστροφή του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 35 εστίες πολέμου στον πλανήτη οι οποίες παράγουν πρόσφυγες, με την έκρηξη στη Μέση Ανατολή να έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάφλεξη στη Συρία και τον Λίβανο, στην Ουκρανία να σημειώνεται την 1η Νοεμβρίου η μεγαλύτερη ρωσική επίθεση από την αρχή της χρονιάς, τις επιθέσεις τζιχαντιστών στις δέκα χώρες του Σαχέλ να έχουν γίνει αγριότερες, όπως και οι εμφύλιοι στο Σουδάν, στο Κογκό, στην Ερυθραία και τη Νιγηρία.

Συμπλήρωσε ότι η μεταναστευτική κρίση έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, οι δυνάμεις της οποίας περιμένουν τις ευρωεκλογές για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στο πολιτικό σκηνικό, προσθέτοντας ότι περαιτέρω ενίσχυσή της θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη περιχαράκωση και οι χώρες του Νότου, οι χώρες της πρώτης υποδοχής, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος θα βρεθούν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση.

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η φύλαξη των συνόρων αφενός, αφετέρου η ένταξη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγική ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, εξοικείωσης με τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, την ισότητα των φύλων και την αποτροπή κάθε μορφής βίας», τόνισε η κ. Βούλτεψη, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να απομονώνουμε συνεχώς τους ακραίους.

Send this to a friend