Στη διάσκεψη για Γάζα στο Παρίσι την Πέμπτη ο ΠτΔ – Στο τραπέζι ο ανθρωπιστικός διάδρομος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αποδέχτηκε πρόσκληση για να συμμετάσχει στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα στις 9 Νοεμβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι η πρόταση της Λευκωσίας για ανθρωπιστικό διάδρομο θα είναι στο τραπέζι.
Κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης των ΜΜΕ στο Προεδρικό ο Εκπρόσωπος είπε ότι η διάσκεψη, η οποία θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και Υπουργών Εξωτερικών, έχει ως στόχο τη συζήτηση θεμάτων όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
«Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα θα συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο της διάσκεψης», ανέφερε.
Είπε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε τα οφέλη και την προοπτική της πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε δηλώσεις του, μετά τις εργασίες του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπτύξει ενδελεχώς τις παραμέτρους της υπό σχεδιασμό πρωτοβουλίας, όπως έχουν διαμορφωθεί.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί και στις επαφές που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και στις σχετικές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με την Παλαιστινιακή Αρχή και αξιωματούχους γειτονικών κρατών.
Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι η ουσιαστική στήριξη της οποίας τυγχάνει η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύει τον ρόλο που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει στην παρούσα κρίση όπως διαμορφώνεται, αλλά και στην περιοχή μας γενικότερα.
Πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση της καταλληλόλητας της ιδιάζουσας και κεντρικού χαρακτήρα γεωγραφικής μας εγγύτητας, οι άριστες πολιτικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής αλλά και η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, αποτελούν βασικά στοιχεία που ενισχύουν την πρακτική συμβολή της πρωτοβουλίας ως προς την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ευρεία θετική αποδοχή που τυγχάνει ως προς την πρόθεση προς υλοποίησή της.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι στο περιθώριο της διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία και για διμερείς επαφές.