Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανάπλαση ΡΕΞ και πλατείας Βασιλέως Παύλου στη Λάρνακα
Ανάπλαση ΡΕΞ και πλατείας Βασιλέως Παύλου στη Λάρνακα

Ανάπλαση ΡΕΞ και πλατείας Βασιλέως Παύλου στη Λάρνακα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Προς αναζήτηση μελετητή που θα σχεδιάσει την ανάπλαση του παλιού κι εδώ και καιρό εγκαταλελειμμένου ιστορικού κινηματοθεάτρου ΡΕΞ, στην πλατεία Βασιλέως Παύλου, βρίσκεται ο Δήμος Λάρνακας.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι σύντομα ο δήμος θα προκηρύξει προσφορές για πρόσληψη μελετητή, ο οποίος θα προχωρήσει με τα σχέδια ανάπλασης του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου και των απαραίτητων στατικών μελετών, για σκοπούς ωρίμανσης του έργου.

 

Όπως σημείωσε, δύο είναι ιδέες που επεξεργάζεται το δημοτικό συμβούλιο ως προς την μελλοντική λειτουργία του αναπαλαιωμένου κτηρίου. Είτε θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος με αντικείμενο τον κινηματογράφο, είτε θα μετατραπεί σε μουσείο ανθρώπων της Λάρνακας, κάτι που αποτελεί ιδέα του οργανισμού «Λάρνακα 2030», που «τρέχει» την υποψηφιότητα, για ανάδειξη της πόλης, σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030.

Σύμφωνα με τον κ.Βύρα, η πλήρης ανάπλαση του ΡΕΞ υπολογίζεται να κοστίσει 3-4 εκατομμύρια ευρώ, καθότι ο παλιός κινηματογράφος, μετά την εγκατάλειψή του από τους τελευταίους ενοίκους πριν από χρόνια, παραμένει σε κακή κτηριακή κατάσταση, με τον δήμο να υποχρεώνεται να τον κλειδώσει, αφού κατά καιρούς έβρισκαν στέγη σ’ αυτό άστεγοι.

Η ανάπλαση του ΡΕΞ θα ενταχθεί στον νέο κύκλο ωρίμανσης έργων, που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια και υπολογίζεται ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Η ιστορία

—————  

Το παλιό σινεμά ΡΕΞ είναι κτίσμα του 1950 και ανεγέρθηκε στη θέση του κινηματοθεάτρου Σαλόν Ροζ, το οποίο είχε καεί το 1948. Είναι κτισμένο σε τουρκοκυπριακή γη, αλλά παραχωρήθηκε στο Δήμο Λάρνακας από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών για αξιοποίησή του. Σύμφωνα, δε, με αναφορές εκείνης της εποχής, το ΡΕΞ Κτίστηκε πολύ πρόχειρα και βιαστικά από τους ενοικιαστές, οι οποίοι ήθελαν να ανακάμψουν οικονομικά από τη μεγάλη ζημιά που τους προξένησε η καταστροφή του Σαλόν Ροζ.

Ανάπλαση της πλατείας

——————————–

Στην πλατεία Βασιλέως Παύλου, πλησίον του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων, βρίσκονται αρκετά ιστορικά κτήρια (εκτός από το παλιό κινηματοθέατρο ΡΕΞ), όπως είναι η πρώην Λέσχη Λάρνακας, η οποία ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε πολυχώρο δημιουργικότητας και πολιτισμού, το κτήριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας όπου στεγάζεται το CMMI, τα αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης και το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Λάρνακας, το Γραφείο Ενημέρωσης του Υφυπουργείου Τουρισμού και το κτήριο της πρώην Λέσχης Αξιωματικών, όπου στεγάζονται οι πολιτιστικές υπηρεσίες του δήμου και το Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Μουσείο Πιερίδη, ενώ επί του παραλιακού μετώπου, στην πλατεία Ευρώπης, είναι οι παλαιές αποικιακές αποθήκες όπου λειτουργεί η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι η ανάπλαση της πλατείας Βασιλέως Παύλου θα ενταχθεί κι αυτή στον νέο κύκλο ωρίμανσης έργων με σκοπό την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τις εργασίες να επεκτείνονται μέχρι και το πάρκο, που βρίσκεται πίσω από το Γραφείο Ενημέρωσης του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Όσον αφορά το υποστατικό που στεγάζει τους οδηγούς ταξί, έναντι του ξενοδοχείου Sun Hall, o Α. Βύρας είπε ότι ο δήμος ψάχνει την κατάλληλη λύση για μεταστέγασή του σε άλλο σημείο.

 

 

Send this to a friend