Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Την επιδιόρθωση του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ζητά ο Κοινοτάρχης Πηγής
Την επιδιόρθωση του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ζητά ο Κοινοτάρχης Πηγής

Την επιδιόρθωση του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ζητά ο Κοινοτάρχης Πηγής

 

 

Την άμεση επιδιόρθωση του Ιερού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην κατεχόμενη Πηγή Αμμοχώστου, από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιάς ζήτησε ο Κοινοτάρχης Πηγής Δημήτρης Σιηλημήντρης, σημειώνοντας πως έχουμε ιερό χρέος να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διατηρήσουμε τον ναό ως σημείο αναφοράς για τους απογόνους μας.

Σε ομιλία του στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε χθες Κυριακή, στον αρχαίο Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά Λάρνακας, όπου εορτάστηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, προστάτης της κατεχόμενης κοινότητας, ο κ. Σιηλημήντρης είπε πως «έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από τότε που χτύπησε πανηγυρικά για τελευταία φορά η καμπάνα του Ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πηγή.

Από τότε υπομένει βουβή την μπότα του βάρβαρου κατακτητή και καρτερικά περιμένει την άγια μέρα που θα επιστρέψουμε», σημείωσε.

 

Πρόσθεσε ότι «ο χρόνος αδυσώπητος άφησε ανεξίτηλα το σημάδι του στον Ιερό Ναό, ο οποίος δεν θυμίζει τίποτε τις μέρες που γιόρταζε. Η σημερινή εικόνα του χωριού και των εκκλησιών μας είναι διαφορετική από εκείνη που ήταν πριν από 50 περίπου χρόνια, αφού ο Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι έτοιμος να καταρρεύσει, δεν υπάρχει Αγία Τράπεζα, ούτε το σκαλιστό εικονοστάσι του, ενώ ένας χώρος λατρείας που πρέπει να σέβεται από όλους, έχει αφεθεί να καταστραφεί», είπε.

Ο Κοινοτάρχης αναφέρθηκε στον «μεγάλης αρχαιολογικής αξίας Ναό» και είπε πως «απαιτούμε την άμεση επιδιόρθωσή του από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφού δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να καταρρεύσει. Έχουμε ιερό χρέος να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διατηρήσουμε το Ναό ως σημείο αναφορά για τους απογόνους μας», επεσήμανε.

Ο Κοινοτάρχης σημείωσε ακόμα πως «η πολυπόθητη ημέρα της επιστροφής δεν θα αργήσει να φτάσει. Τον Γολγοθά ακολουθεί πάντα η Ανάσταση, αυτήν περιμένουμε με όση υπομονή και εγκαρτέρηση επιβάλλεται και μέχρι τότε θα τιμούμε τους Αγίους μας, θα μνημονεύουμε τους νεκρούς και τους ήρωες μας και θα πραγματοποιούμε παρακλήσεις για τους αγνοούμενους μας στην προσφυγιά», κατέληξε.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καρράς, ενώ τελέστηκαν μνημόσυνα των πεσόντων, των δολοφονηθέντων και των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής από τις κοινότητες Περιστερώνας και Πηγής Αμμοχώστου.

Στη Λειτουργία παρέστησαν ο τέως Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, νυν και πρώην βουλευτές, η Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, και πλήθος κόσμου.

Send this to a friend