Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κόσιης: Αδίστακτοι η νέα τάξη φατριών – Η επικοινωνία με Κουκκίδου (βίντεο)
Κόσιης: Αδίστακτοι η νέα τάξη φατριών – Η επικοινωνία με Κουκκίδου (βίντεο)

Κόσιης: Αδίστακτοι η νέα τάξη φατριών – Η επικοινωνία με Κουκκίδου (βίντεο)

 

 

 

Οι δύο δολοφονίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, δείχνουν ότι το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο αλλάζει, ενώ φαίνεται να εισέρχονται στο υπόκοσμο νέες φατρίες.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο πρώην Υπουργούς Δικαιοσύνης Νίκος Κόσιης, ο οποίος μίλησε για το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο, τονίζοντας πώς οι νέοι «παίχτες» είναι πιο αδίστακτοι.

Αρχικά ανέφερε ότι η Κύπρος είναι τόσο μικρή και το έγκλημα έχει προχωρήσει τόσο πολύ μέσα στην κοινωνία. «Είναι ανησυχητικό τα όσα βλέπουμε με τις δολοφονίες. Τρέχουμε να βρούμε τους δράστες».

 

Συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να υπήρχε ένα καλό δίκτυο πληροφοριών μέσα στις φατρίες που υπάρχουν παγκύπρια. «Να είχαμε ένα πράκτορα για να μας πληροφορεί για ορισμένα από τα εγκλήματα. Θα πρέπει η Αστυνομία και το κράτος να αποφασίσουν να κτυπήσουν το έγκλημα πριν χειροτερεύσει. Είναι άσχημη περίοδος που βιώνουμε», είπε.

Ακόμη, ανέφερε οι ξένοι που φιλοξενούνται στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσουν μέρος φατριών. «Μπορεί να είναι πιο αδίστακτοι από ότι είναι οι δικοί μας».

Επεσήμανε ότι οι φατρίες απέκτησαν οικονομική βάση. «Πληρώνουν ανθρώπους και έχουν στρατό δικό τους. Δημιούργησαν επιχειρήσεις και καλύπτουν τα χρήματα που εισπράττουν από την προστασία και τα ναρκωτικά».

Ο κ. Κόσιης σημείωσε ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ελέγχους κάνουν σε αυτούς τους ανθρώπους, τι φόρο εισοδήματος πληρώνουν και πώς απέκτησαν αυτά που έχουν σήμερα.

Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν πολύ καλοί αστυνομικοί. «Μίλησα με την Υπουργό Δικαιοσύνης και μου είπε ότι θέλει να με δει για να μιλήσουμε. Ο καθένας πρέπει να βοηθήσει από τη θέση που βρίσκεται».

Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχουν καταστήματα που πληρώνουν 4-5 χιλιάδες τον μήνα για προστασία. «Το κράτος πρέπει να αποφασίσει να τα βάλει με το οργανωμένο έγκλημα. Κάποια στιγμή θα πειράξουν και το κράτος. Γνωρίζουμε πώς δουλεύουν οι φατρίες στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε και να τα βάζουμε όλα κάτω από το χαλί».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι υπάρχουν ορισμένες φατρίες με αρχηγούς. «Δημιουργούν παρακλάδια και μετά κάποιοι έρχονται και διεκδικούν θέσεις. Όταν έγινε η απόπειρα εναντίον του Φανιέρου εγώ είχα την πληροφορία την ώρα που έγινε το συμβάν. Τους συλλάβαμε αλλά στο δικαστήριο δεν καταφέραμε να τους δικάσουμε».

Μιλώντας για την κυβέρνηση, ανέφερε ότι είναι καινούρια. «Την πιστώνω με καλές προθέσεις και χρειάζονται ένα περιθώριο χρόνου. Πρέπει να περάσουν δύο χρόνια για να μπορούμε να τους κρίνουμε».

Ο κ. Κόσιης επεσήμανε ότι οι δύο δολοφονίες των τελευταίων ημερών μπορεί να συνδέονται. «Οι υποψίες που υπάρχουν δείχνουν ότι οι φόνοι έχουν στενή σχέση. Οι φατρίες δεν έχουν εμπιστοσύνη. Υπάρχει μια νέα τάξη φατριών και είναι άτομα αδίστακτα».

Πρόσθεσε ότι οι νέοι χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά και είναι πιο επικίνδυνοι από τους παλιούς. «Δημιουργούν δουλειές και απασχολούν κόσμο. Αποκτούν μια θέση που τους βοηθά στο ξέπλυμα χρήματος».

Τέλος, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει για το έγκλημα. «Πρέπει να  είναι πρώτο στις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Να χτυπηθεί το έγκλημα πριν χτυπήσει την πόρτα του καθενός μας».

 

 

Send this to a friend