Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι εννέα προτάσεις του Δήμου Δερύνειας για βελτίωση του Στεγαστικού Σχεδίου Ανάπτυξης Ακριτικών Περιοχών
Οι εννέα προτάσεις του Δήμου Δερύνειας για βελτίωση του Στεγαστικού Σχεδίου Ανάπτυξης Ακριτικών Περιοχών

Οι εννέα προτάσεις του Δήμου Δερύνειας για βελτίωση του Στεγαστικού Σχεδίου Ανάπτυξης Ακριτικών Περιοχών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Εννέα σημεία – εισηγήσεις για βελτίωση του Στεγαστικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Ακριτικών, Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών προτείνει σ’ επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κ.Καραγιάννης εξηγεί πως επειδή έχουν εντοπιστεί αδυναμίες στο υπό αναφορά σχέδιο, ο Δήμος Δερύνειας έχει αποφασίσει την εισήγηση συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε δικαιούχους να επωφεληθούν του στεγαστικού σχεδίου, σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση ταλαιπωρεί τον κόσμο στην Κύπρο.

Το πρώτο σημείο που επισημαίνει ο κ.Καραγιάννης είναι η επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης κι έγκρισης των αιτήσεων, καθότι, όπως σημειώνει, παρατηρείται αρκετή καθυστέρηση στην καταβολή του ποσού αγοράς κατοικίας στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Επιπρόσθετα, ζητά την απλοποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης των αιτήσεων και προτείνει όπως τα απαιτούμενα πιστοποιητικά να ελέγχονται μέσω της πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας χωρίς να χρειάζεται η προσκόμισή τους από τους αιτητές.

Όσον αφορά το θέμα της αγοράς ακινήτου από φοιτητές, επειδή οι δικαιούχοι επαναπατρισθέντες φοιτητές εξωτερικού θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους, ο Α. Καραγιάννης παρατηρεί ότι αρκετοί φοιτητές πριν το τέλος των σπουδών τους ή ακόμα όταν χρωστούν μαθήματα, επιστρέφουν στην Κύπρο για να μην πληρώσουν τα έξοδα ενοικίασης στο εξωτερικό. Όταν, όμως, υποβάλουν αίτηση, αυτή απορρίπτεται διότι δεν θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου. «Η αγορά ακινήτου αποτελεί επιπρόσθετο κίνητρο για μόνιμη επιστροφή των φοιτητών στην Κύπρο», προσθέτει.

Ένα άλλο σημείο που επισημαίνει ο κ.Καραγιάννης στον Υπουργό Εσωτερικών αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για απόκτηση κατοικίας απότους επαναπατρισθέντες Κύπριους. Εισηγείται την αύξηση του ποσού οικονομικής ενίσχυσης και το όριο ηλικίας των δικαιούχων να ξεπερνά το 41ο έτος, διότι, όπως εξηγεί, λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετοί άνθρωποι αργούν να κάνουν οικογένεια.

Αγορά πριν την αίτηση

Περαιτέρω, ο κ.Καραγιάννης σημειώνει στην επιστολή του ότι υπάρχουν περιπτώσεις νέων ατόμων που εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες εξασφάλισης ακινήτου σε χαμηλότερη τιμή από ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι αποφασίζουν να πωλήσουν τις περιουσίες τους και ν’ αναχωρήσουν από την Κύπρο. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ωστόσο η καταβολή ολόκληρου του ποσού (αποπληρωμή) από τον αγοραστή στον πωλητή τον καθιστά αυτομάτως μη δικαιούχο αιτητή για οικονομική ενίσχυση από το εν λόγω σχέδιο. Επίσης, επισημαίνεται το γεγονός πως στην Κύπρο αρκετοί γονείς μεταβιβάζουν την οικία τους στα παιδιά τους πριν τον θάνατό τους, αλλά στις περιπτώσεις αυτές τα παιδιά – αιτητές δεν θεωρούνται δικαιούχοι, αφού φαίνονται κάτοχοι δεύτερης κατοικίας. Πρόβλημα παρατηρείται και σε περιπτώσεις γονέων που αγοράζουν ένα μικρό διαμέρισμα – στούντιο σε άλλη πανεπιστημιακή πόλη για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των παιδιών τους. Η κατοχή ενός στούντιο τους κατατάσσει αυτομάτως στους μη δικαιούχους για αξιοποίηση του υπό αναφορά στεγαστικού σχεδίου.

Στα Στροβίλια

Τέλος, ο Δήμαρχος Δερύνειας ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών την παραχώρηση κατ’ εξαίρεση ενισχυμένης οικονομικής βοήθειας στους λιγοστούς εναπομείναντες (περίπου 20) κατοίκους των Στροβιλιών για βελτίωση των υφιστάμενων κατοικιών τους που κτίστηκαν πριν από 50-70 χρόνια.«Η ειδική χορηγία 50-150 χιλιάδων ευρώ θα μπορούσε να παραχωρηθεί στους δικαιούχους, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών ή εγγονιών τους για ιδιοκατοίκηση σ΄αυτή την υψίστης σημασίας περιοχή για την Κύπρο», καταλήγει ο Άντρος Καραγιάννης.

Send this to a friend