Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καζάνι που βράζει το Λιοπέτρι εξαιτίας των καθυστερήσεων στον Ποταμό
Καζάνι που βράζει το Λιοπέτρι εξαιτίας των καθυστερήσεων στον Ποταμό

Καζάνι που βράζει το Λιοπέτρι εξαιτίας των καθυστερήσεων στον Ποταμό

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι οι επαγγελματίες ψαράδες, που δραστηριοποιούνται στο Ποταμό Λιοπετρίου. Τις προσεχείς μέρες προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης, που εξακολουθεί να παρατηρείται στην πορεία των κατασκευαστικών εργασιών ανάπλασης του Ποταμού, την ίδια ώρα που ο εργολάβος ζητά συνεχώς νέες παρατάσεις για να παραδώσει το έργο.

Ο ψαράδες και γενικά οι κάτοικοι στο Λιοπέτρι είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί, εξού και το κοινοτικό συμβούλιο απέστειλε πριν από μερικές μέρες επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρο Ξενοφώντος, ζητώντας του να επισκεφθεί την περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις ώμμασι τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της στασιμότητας των έργων.

 

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Λιοπετρίου Βάσος Μανώλη δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι έχει αποστείλει επιστολή στον αρμόδιο υπουργό, με την οποία του ζητά να επισκεφθεί το συντομότερο την περιοχή του Ποταμού για να συζητήσει με τους επαγγελματίες ψαράδες και τους υπόλοιπους επηρεαζόμενους τα θέματα που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων.

Στην επιστολή ζητείται, επίσης, από τον Υπουργό όπως παρακαθήσει σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου, στην παρουσία εκπροσώπων από όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, έτσι ώστε να γίνει μια γενική ανασκόπηση του έργου, το οποίο, όπως είπε ο κ.Μανώλη, δεν διαφαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο κ. Μανώλη υπενθύμισε ότι κατά την συνεδρία της επιτροπής Γεωργίας της Βουλής στις 10 περασμένου Οκτωβρίου, η οποία εξέτασε τις καθυστερήσεις στον Ποταμό Λιοπετρίου, ο εργολάβος ζήτησε νέα παράταση παράδοσης του έργου μέχρι τον Απρίλιο του 2024. «Ούτε, όμως, τον ερχόμενο Απρίλιο φαίνεται πως θα τελειώσει το έργο, σύμφωνα με την πορεία των εργασιών όπως προχωρούν μέχρι σήμερα. Το διαπιστώνουμε καθημερινά ότι δεν υπάρχει προσωπικό στο εργοτάξιο.

Οι εργασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας και πολύ φοβάμαι πως ούτε το 2024 θα τελειώσει το έργο», σημείωσε ο Κοινοτάρχης Λιοπετρίου.

Βαλτότοπος

——————  

Περαιτέρω, ο Βάσος Μανώλη ανέφερε ότι το εστιατόριο που βρίσκεται στον Ποταμό του Λιοπετρίου, το οποίο εργοδοτούσε περίπου 15 άτομα, παραμένει κλειστό εδώ κι ένα χρόνο εξαιτίας των έργων, με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και τους υπαλλήλους να βρίσκονται σε απόγνωση.

Επίσης, ο κοινοτάρχης κατήγγειλε ότι ένα σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου που οδηγεί στον Ποταμό δεν έχει ακόμα ασφαλτοστρωθεί. Ως εκ τούτου, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι με τις πρώτες ραγδαίες βροχοπτώσεις η περιοχή θα μετατραπεί… σε βαλτότοπο. Η ανάπλαση του Ποταμού Λιοπετρίου είναι ένα έργο που κοστολογήθηκε γύρω στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, το οποίο με την υλοποίησή του θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το παραλιακό μέτωπο Λιοπετρίου – Σωτήρας, εν’ όψει και της ενοποίησης με τον Δήμο Αγίας Νάπας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Με βάση την αρχική σύμβαση που υπεγράφη με τον εργολάβο, το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023… Έκτοτε, όμως, ο εργολάβος εξασφαλίζει συνεχώς παρατάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιοπετρίου, οι πλείστες είναι αδικαιολόγητες.

Το βέβαιο είναι πως εάν μετά και την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας στην περιοχή, δεν τροχιοδρομηθούν λύσεις και δεν καθοριστούν τελεσίδικα χρονοδιαγράμματα, οι δυναμικές κινητοποιήσεις, για τους ψαράδες και το κοινοτικό συμβούλιο θα είναι μονόδρομος.

Send this to a friend