Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αίτημα για κατάργηση του Ραδιομαραθωνίου από ΚΥ.Σ.Ο.Α. και άλλες 14 οργανώσεις
Αίτημα για κατάργηση του Ραδιομαραθωνίου από ΚΥ.Σ.Ο.Α. και άλλες 14 οργανώσεις

Αίτημα για κατάργηση του Ραδιομαραθωνίου από ΚΥ.Σ.Ο.Α. και άλλες 14 οργανώσεις

Αίτημα για άμεση κατάργηση του Ραδιομαραθωνίου απευθύνει η ΚΥ.Σ.Ο.Α. με ανοιχτή επιστολή προς το ΡΙΚ, στην οποία αναφέρεται ότι το αίτημα στηρίζουν άλλες 14 οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες. Στην επιστολή, η ΚΥ.Σ.Ο.Α εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τη διεξαγωγή του Παγκύπριου Εράνου «Ραδιομαραθώνιος» από το ΡΙΚ, επισημαίνοντας ότι «το ΡΙΚ έχει αποδείξει έμπρακτα ότι απαξιώνει τα άτομα με αναπηρία».

Προειδοποιεί, επίσης, ότι θα αντιδράσει «με νόμιμα ή και δυναμικά μέτρα τα οποία θα λάβουμε εναντίον όλων όσων εμπλέκονται επίσημα στον θεσμό αυτό». Ζητά, ακόμα, πρόσβαση και συμμετοχή των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής – εκπαίδευση, εργασία και απασχόληση, ανεξάρτητη διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινότητα, αποκατάσταση και υποστηρικτική τεχνολογία. Ακόμα, απαιτεί τον τερματισμό των αναφορών στα άτομα με αναπηρία με τρόπο που προσβάλλει την αξιοπρέπεια τους, καθώς και σεβασμό της αξιοπρέπειας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της χώρας.

«Όλοι όσοι επιμένουν να στηρίζουν τον Ραδιομαραθώνιο πρέπει να κατανοήσουν ότι συμπράττουν στην «εξαπάτηση» της κοινωνίας και σε μία οργανωμένη απαξίωση των ατόμων με αναπηρία που τα ίδια τα άτομα με αναπηρία δεν επιθυμούν», σημειώνει η ΚΥ.Σ.Ο.Α. στην επιστολή. «Εάν θέλουν να είναι πραγματικά χρήσιμοι τους καλούμε να συνδράμουν τα άτομα με αναπηρία στις διεκδικήσεις τους για τη διασφάλιση και εμβάθυνση των δικαιωμάτων τους», προσθέτει.

Εξάλλου, στην επιστολή καταγγέλλεται ότι «το ΡΙΚ έχει αποδείξει έμπρακτα ότι απαξιώνει τα άτομα με αναπηρία, αφού δεν δίνει την πρόσβαση που χρειάζονται για να παρακολουθήσουν τις εκπομπές του (π.χ. νοηματική διερμηνεία, υποτιτλισμός, ακουστική περιγραφή)». Αναφέρεται, ακόμα, ότι το ίδρυμα δεν δίνει βήμα στα άτομα με αναπηρία να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τον Ραδιομαραθώνιο και απαγορεύει σε εργαζόμενους που διαφωνούν με τον θεσμό να εκφράσουν την άποψή τους». Σημειώνεται, επίσης ότι «οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΡΙΚ δεν είναι προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία».

Όσον αφορά τη CNP Ασφαλιστική, η ΚΥ.Σ.Ο.Α. αναφέρει ότι «χρησιμοποιεί τον θεσμό του Ραδιομαραθωνίου για διαφήμιση της εταιρείας της, χωρίς να αναλογίζεται ότι μια μεγάλη μερίδα των πελατών της είναι άτομα με αναπηρία αλλά και σύμμαχοί τους και διαφωνούν με τον τρόπο που τους παρουσιάζουν στην κοινωνία». Σημειώνει, δε, ότι «η ρητορική που χρησιμοποιούν εκπρόσωποί της είναι επίσης μισαναπηρική» και ότι «η ασφαλιστική εταιρεία ξεχνά τον ρόλο της που είναι να ασφαλίζει και να αποζημιώνει τους πελάτες της με υπεύθυνο τρόπο και απευθύνεται στα φιλάνθρωπα συναισθήματα του κοινού για μια μερίδα «περιθωριοποιημένων/δυστυχισμένων» συνανθρώπων, που μάλιστα δεν παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης ένεκα της αναπηρίας τους».

Αναφέρεται, ακόμα, στη συμμετοχή της κυβέρνησης στη διοργάνωση, καθώς το καταστατικό του ιδρύματος «Ραδιομαραθώνιος» προβλέπει τη συμμετοχή της συζύγου του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων υπηρεσιών του κράτους στο Διοικητικό Συμβούλιο. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εκάστοτε κυβέρνηση να υποστηρίζει σθεναρά τον Ραδιομαραθώνιο, να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και να αγνοεί πανηγυρικά τον ρόλο και την ευθύνη που έχει απέναντι στα άτομα με αναπηρία», σημειώνει.

«Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο διοχετεύονται τα χρήματα σε άτομα, οργανώσεις και ιδρύματα», προσθέτει η ΚΥ.Σ.Ο.Α. Εξηγεί ότι κανείς δεν έχει αξιολογήσει ή ελέγξει το έργο των οργανώσεων και ιδρυμάτων που μπορεί να επωφελούνται, ενώ σημειώνει ότι «και τα ιδρύματα είναι μορφή μισαναπηρισμού, συνώνυμα με την κακοποίηση, η οποία καταδικάζεται διεθνώς». Όσον αφορά τα άτομα που λαμβάνουν χρηματική στήριξη η ΚΥ.Σ.Ο.Α. αναφέρει ότι δεν γνωρίζει αν το ποσό που δίνεται χρειάζεται πραγματικά ή αν είναι ένα συμβολικό ποσό και ότι «αποσιωπάται το γεγονός ότι η στήριξη των πολιτών είναι ευθύνη του κράτους».

Στους λόγους που στηρίζουν το αίτημα κατάργησης του Ραδιομαραθωνίου, η ΚΥ.Σ.Ο.Α. αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να σεβαστεί τα δικαιώματα ενηλίκων και παιδιών με αναπηρία, όπως αυτά θεσμοθετούνται στις νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις διεθνείς συμβάσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει και κυρώσει, δημιουργώντας υποδομές και παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες και εξοπλισμό όπου είναι απαραίτητο. «Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν επιθυμούν να λαμβάνουν οικονομική στήριξη από συνανθρώπους τους, σε υποκατάσταση της ευθύνης που έχει το κράτος«, σημειώνει.

Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι «η ρητορική που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ραδιομαραθωνίου είναι μισαναπηρική (ρατσιστική ως προς τα παιδιά με αναπηρία)», ότι «συντηρούνται μέσω αυτής στερεότυπα και προκαταλήψεις, αφού τα παιδιά με αναπηρία παρουσιάζονται παθητικά, αβοήθητα, παιδιά που δεν μπορούν ισότιμα να χαίρονται τη ζωή αν δεν έχουν την οικονομική στήριξη των συνανθρώπων τους» και ότι «παρουσιάζονται μάλιστα και ως υπερήρωες και υπεράνθρωποι με «ειδικές ικανότητες».

«Δεν είναι αυτό το μήνυμα που επιθυμούμε να δώσουμε στον κόσμο για τα παιδιά με αναπηρία», υπογραμμίζει η επιατολή και καταλήγει ότι «πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή αν η κοινωνία αναλογιστεί τις ευθύνες της, τους αναγνωρίσει ως φορείς δικαιωμάτων και τους δώσει πρόσβαση».

Μεταξύ των υποστηρικτών του αιτήματος αναφέρονται οι: Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (8 οργανώσεις μέλη), Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου (5500 μέλη), Παγκύπρια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (200 μέλη), Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων (5000 μέλη), Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές και Άλλες Παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας» (140 μέλη), Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών (1200 μέλη), Παγκύπριος Όμιλος Ελπιδοφόρος (60 μέλη), Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (300 μέλη), Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης (1300 μέλη), Σύνδεσμος Γονέων 1ου Πρότυπου Κρατικού Σπιτιού Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου (100 μέλη), Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου (650 μέλη), Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης Λάρνακας (500 μέλη), Σωματείο «Σύνδεσμος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ενηλίκων ατόμων με αναπηρία «Φωνές Αγγέλων» (100 μέλη), Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο (3 φορείς, 100 μέλη).

Send this to a friend