Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μείωση πλαστικών μιας χρήσης σε τουριστικά καταλύματα κατά 17 τόνους σε Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα
Μείωση πλαστικών μιας χρήσης σε τουριστικά καταλύματα κατά 17 τόνους σε Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα

Μείωση πλαστικών μιας χρήσης σε τουριστικά καταλύματα κατά 17 τόνους σε Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα

Συνολικά 17 τόνοι πλαστικών μίας χρήσης, μειώθηκαν την περασμένη τουριστική περίοδο, σε τουριστικά ξενοδοχεία – καταλύματα σε τρεις χώρες της Μεσογείου, Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα, που συμμετείχαν στο Εργο SUPMed, αναφέρθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του έργου με τίτλο «Μείωση της χρήσης και της απόρριψης πλαστικών μίας χρήσης στον τουριστικό τομέα στην Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα – SUPMed».

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση το έργο SUPMed «για να βοηθήσει τα τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ευρώπη να μειώσουν την κατανάλωση των πλαστικών μίας χρήσης υιοθέτησε μια μεθοδολογία που δοκιμάστηκε σε ένα πιλοτικό δείγμα 10 ξενοδοχείων στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα. Κύριος στόχος του έργου είναι η μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τομέα του τουρισμού στις τρεις συγκεκριμένες χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2019/904».

Στο πλαίσιο του έργου «αναπτύχθηκαν μοναδικά εργαλεία, όπως ένα προσαρμοσμένο εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων (DST), το οποίο παρέχει μια πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις/φορείς για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τρέχουσας επιλογής των πλαστικών μίας χρήσης σε σύγκριση με τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις προϊόντων».

Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε στην εκδήλωση ότι «ο Σύνδεσμος είναι αρωγός και υποστηρικτής σε οποιεσδήποτε προσπάθειες έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα, την αειφορία και τις καλές πρακτικές που αφορούν τις ξενοδοχειακές -τουριστικές επιχειρήσεις και είναι πρακτικές που πλέον θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν κομμάτι της ζωής μας».

Όπως εξήγησε «η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο το περιβαλλοντικό αλλά όλο το οικοσύστημα και το οικοδόμημα, αφού είναι και ο οικονομικός τομέας μιας επιχείρησης, το προσωπικό, το ενεργειακό, το επιχειρησιακό και όλα τα άλλα που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα μιας ξενοδοχειακής -τουριστικής μονάδας ή επιχείρησης».

Είδαμε, συνέχισε «ότι τα ξενοδοχεία που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, όντως υιοθέτησαν τις πρακτικές αυτές και υπήρξε μια πολύ σημαντική βελτίωση όσον αφορά τουλάχιστον τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης που ήταν και ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα αποτελέσει κίνητρο και παράδειγμα για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, ούτως ώστε να συμβληθούν και να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές».

Ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε ακόμα ότι «είμαστε στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης όλων των επιχειρήσεων, ενώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται το λεγόμενο “Green Tax” το οποίο θα ενισχύσει την όλη προσπάθεια και ενδεχομένως να βάλει και μια περαιτέρω πίεση στις τουριστικές επιχειρήσεις για να πορευθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ΠΑΣΥΞΕ βρίσκεται δίπλα στις ξενοδοχειακές-τουριστικές επιχειρήσεις τόσο για να ενημερώσει όσο και για να μεταλαμπαδεύσει όλη την προσπάθεια που έγινε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ευελπιστώντας ότι αυτό θα υλοποιηθεί τα επόμενα λίγα χρόνια».

Εξάλλου ο Αλέξανδρος Παρταουρίδης, Διευθυντής της Aspon Consulting Ltd, ενός εκ των τριών εταίρων και Διαχειριστής Έργου του Προγράμματος είπε πως «το συγκεκριμένο έργο τρέχει εδώ και τρία χρόνια και στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαν 10 πιλοτικά ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα από τα οποία λήφθηκαν πληροφορίες και δεδομένα για τα πλαστικά μίας χρήσης, ενώ στη συνέχεια βγήκαν σχέδια δράσης για το κάθε ξενοδοχείο χωριστά, με βάση τα αρχικά ευρήματα».

Στη συνέχεια ανέφερε «έγινε ενημέρωση για ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα ποια πλαστικά μιας χρήσης είναι πιο αποτελεσματικό και έχουν περισσότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, ώστε να αντικατασταθούν. Ζητήσαμε από τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν πέρσι το καλοκαίρι, τα σχέδια δράσης και να παρακολουθήσουν τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης και την αντικατάσταση τους από άλλα αντικείμενα».

Όπως είπε ο κ. Παρταουρίδης «με βάση τα αρχικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν και τα τελικά αποτελέσματα, υπολογίσαμε ότι τα πλαστικά μίας χρήσης μειώθηκαν στα ξενοδοχεία-τουριστικά καταλύματα στις τρεις χώρες  που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, κατά 17 τόνους κατά την περσινή τουριστική περίοδο».

Σημείωσε ακόμα ότι «το αποτέλεσμα του Προγράμματος μας αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους, αφού οι στόχοι που τέθηκαν ήταν πολύ πιο χαμηλοί. Στο αποτέλεσμα αυτό συνέτεινε και η Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, ιδίως στο υδάτινο περιβάλλον, και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και στην προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία με καινοτόμα και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα και υλικά, συμβάλλοντας έτσι επίσης στην αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Από το πρόγραμμα, συνέχισε «έγινε αντιληπτό πως ένα από τα πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται ευρέως, δηλαδή τα μπουκάλια, έχουν  περισσότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, σύμφωνα και με τον κύκλο ζωής τους.  Ακόμα έγινε αντιληπτό πως η αντικατάσταση του πλαστικού μπουκαλιού με γυάλινο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια που γίνεται για ολική κατάργηση ορισμένων αντικειμένων από πλαστικό».

Από την πλευρά του ο Sacha Dunlop, της εταιρείας AIS Environment από τη Μάλτα, του τρίτου εταίρου, είπε πως αυτό που έγινε βάση του συγκεκριμένου Εργου ήταν να συλλέξουμε δεδομένα από τα τρία ξενοδοχεία της χώρας, που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα για την κατανάλωση πλαστικών μίας χρήσης και τι είδους μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να μειωθεί η χρήση τους.

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν στα διάφορα εργαστήρια που έγιναν και το αποτέλεσμα είναι ότι υπήρξε σημαντική μείωση στα πλαστικά μιας χρήσης και στα τρία ξενοδοχεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, ενώ υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν προκειμένου να μειωθούν περισσότερα τα πλαστικά μιας χρήσης.

Ανέφερε ακόμα ότι συζητούμε με αυτά τα τρία ξενοδοχεία, σχέδια δράσης για την κάλυψη συγκεκριμένων απαιτήσεων για κάθε μήνα, ώστε να αντιληφθούν  τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Dunlop, μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους το αποτέλεσμα του Προγράμματος αφού από τους 7 τόνους μείωσης πλαστικών μίας χρήσης, που ήταν ο αρχικός στόχος, καταφέραμε να μειωθούν κατά 17 τόνους, που είναι πάνω από το διπλάσιο.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση «σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο τουριστικός τομέας είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο της μηνιαίας αύξησης της παραγωγής αποβλήτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με μέσο κόστος 1.300 ευρώ ανά τόνο».

Send this to a friend