Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Ζεστό» χρήμα στα ταμεία του Δήμου Λάρνακας από πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες
«Ζεστό» χρήμα στα ταμεία του Δήμου Λάρνακας από πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες

«Ζεστό» χρήμα στα ταμεία του Δήμου Λάρνακας από πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αύξηση που ξεπερνά το 60% παρατηρήθηκε την τελευταία εξαετία στον αριθμό των αιτήσεων, που υποβλήθηκαν, στο Δήμο Λάρνακας, για εξασφάλιση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, σε σύγκριση με τον αριθμό των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ραγδαία οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται στη Λάρνακα τα τελευταία χρόνια, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ξένοι και ντόπιοι επιχειρηματίες για επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

 

Παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία της επιτροπής Πολεοδομίας του Δήμου Λάρνακας, κατά την πρόσφατη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για τον απολογισμό του έργου του δημοτικού συμβουλίου, κατά την τελευταία επταετία, ο πρόεδρος της επιτροπής Αυξέντης Ευαγγέλου ανέφερε ότι κατά την περίοδο 2011-2016, διεκπεραιώνονταν κατά μέσο όρο γύρω στις 340 άδειες ετησίως, ενώ για την περίοδο 2017-2023 διεκπεραιώνονταν 547 άδειες τον χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση που έφτασε το 61%.

Σημείωσε, επίσης, ότι την πενταετία 2011-2016 εισπράχθηκαν τέλη ύψους ενός εκατομμυρίου, 645 χιλιάδων ευρώ, ενώ κατά την περίοδο 2017-2023 οι εισπράξεις τελών στο Δήμο Λάρνακας ξεπέρασαν τα τρεισήμισι εκατομμύρια. Όπως είπε, η αύξηση πλησιάζει κατά μέσο όρο ετησίως το 84%.

Αντισταθμιστικά μέτρα

Περαιτέρω, ο Αυξέντης Ευαγγέλου επισήμανε ότι η επιτροπή Πολεοδομίας του Δήμου Λάρνακας έχοντας επίγνωση τις νέες αναπτυξιακές προκλήσεις προς επίτευξη της ορθολογιστικής ανάπτυξης κι έχοντας στόχο την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και την βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος, προχώρησε στον καθορισμό ειδικών πολιτικών.

Εξήγησε, ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου 2018, ημερομηνία εφαρμογής της πολιτικής για αντισταθμιστικά μέτρα, έχουν εισπραχθεί πέραν των πεντέμισι εκατομμυρίων ευρώ, συν δυόμισι εκατομμύρια για έργα στην περιοχή του Metropolis Mall. «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολεοδομικές αρχές, τον φόρτο εργασίας που έχουν, την περιπλοκότητα των νομοθεσιών και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την εξασφάλιση τέτοιων αδειών, λήφθηκαν αποφάσεις κι έγιναν ενέργειες, που έχουν επιφέρει σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων μας ως πολεοδομική αρχή», κατέληξε.

Θεωρείται βέβαιο ότι τα προσεχή χρόνια, με την επικείμενη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ενοποίηση της Λάρνακας με τα Λιβάδια και την Ορόκλινη, αλλά και την έναρξη των έργων στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου project «Larnaca – Land of Tomorrow», το επενδυτικό ενδιαφέρον θ’ αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των αιτήσεων για πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες θα εκτοξευτεί.

Ήδη, ο Δήμος Λιβαδιών και η κοινότητα της Ορόκλινης, θεωρούνται από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικιστικά και τουριστικά περιοχές σ’ όλη την Κύπρο.

Send this to a friend