Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σε συνθήκες άγχους και πανικού ξεψύχησε ο άτυχος δύτης
Σε συνθήκες άγχους και πανικού ξεψύχησε ο άτυχος δύτης

Σε συνθήκες άγχους και πανικού ξεψύχησε ο άτυχος δύτης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Συγκλονίζουν οι συνθήκες της τραγωδίας στο ναυάγιο «Ζηνοβία». Βίντεο που τραβήχτηκε από την κάμερα του καταδυτικού συντρόφου του άτυχου 66χρονου Ιρλανδού δύτη καταδεικνύει τις στιγμές πανικού που βίωσαν και οι δυο τους πριν από την τραγική κατάληξη. Στο βίντεο φαίνεται ότι ο ένας κάνει νόημα στον άλλο πως ο χρόνος τους κάτω στο βυθό τελείωσε και πως έπρεπε ν’ αναδυθούν. Οι κινήσεις και των δύο ήταν πολύ γρήγορες, όχι φυσιολογικές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να θολώσουν τα νερά γύρω τους και να αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό η ορατότητά τους.

Το γεγονός αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθειά τους να αναδυθούν στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο 66χρονος εκπαιδευτής καταδύσεων, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος Κύπρου και δραστηριοποιείτο επαγγελματικά στην περιοχή του Πρωταρά, εντοπίστηκε από δύτες σήμερα το πρωί, λίγο πριν από τις 11π.μ., παγιδευμένος στο μηχανοστάσιο του πλοίου «Ζηνοβία». Η σορός του μεταφέρθηκε αρχικά στο λιμάνι Λάρνακας και από εκεί στο νοσοκομείο για την νενομισμένη νεκροτομή. Οι έρευνες για εντοπισμό του είχαν ξεκινήσει από τις 8 το πρωί, με την συμμετοχή δυτών της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς κι εθελοντών, υπό την καθοδήγηση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στη Λάρνακα. Σε δηλώσεις του, ο διοικητής του ΚΣΕΔ Ανδρέας Χαραλαμπίδης είπε ότι δεν είναι εύκολη κατάσταση να ερευνάται ένα ναυάγιο, καθότι όσο πιο πολύ κατεβαίνουν οι δύτες στο κουφάρι του πλοίου, τόσο θολώνουν τα νερά και είναι δύσκολο να διαπιστώσουν τι υπάρχει μέσα σ’ αυτό.

 

 

Επισήμανε ότι καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό της σορού του δύτη ήταν η μαρτυρία του καταδυτικού του συντρόφου, ο οποίος ανέφερε στις αρχές ότι όταν ο χρόνος κατάδυσης τους στο ναυάγιο παρήλθε, ο ίδιος άρχισε να αναδύεται από τον βυθό, γύρω στις δέκα το πρωί. Τότε ήταν που διαπίστωσε ότι ο σύντροφος του δεν τον ακολούθησε, γι’ αυτό και ειδοποίησε αμέσως τις αρχές.

«Το βίντεο που είχε μαζί του μας οδήγησε στην τραγική κατάληξη, αφού μπορέσαμε να εντοπίσουμε το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόντουσαν μαζί», συμπλήρωσε ο κ. Χαραλαμπίδης. Επιπρόσθετα, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ ανέφερε ότι τόσο ο δύτης που κατάφερε ν’ αναδυθεί, όσο και ο άτυχος δύτης εισήλθαν σ’ ένα σημείο αρκετά βαθιά μέσα στο κουφάρι του πλοίου, σε βάθος περίπου 40-42 μέτρων, και όταν έφτασαν στα όρια του διαθέσιμου χρόνου η ανάδυση τους έγινε σε συνθήκες άγχους και πανικού, προκειμένου να βρουν την έξοδο επιστροφής. Ο δύτης που πνίγηκε εισήλθε σε απόμακρο σημείο του πλοίου κι ενδεχομένως λόγω αποπροσανατολισμού ή πανικού να μην κατάφερε να βγει έξω. Μετά τη λήψη της πληροφορίας, το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας – Διάσωσης «Νέαρχος», κινητοποιώντας μέσα διάσωσης και ομάδες δυτών του Συστήματος Ε-Δ της Δημοκρατίας κι εθελοντικές ομάδες διάσωσης.

Το 7ο θύμα του «Ζηνοβία»

Ο 66χρονος Βρετανός δύτης είναι το 7ο θύμα που χάνει τη ζωή του στο «Ζηνοβία» από τις 7 Ιουνίου 1980, οπόταν το σουηδικό εμπορικό πλοίο βυθίστηκε στ’ ανοικτά της περιοχής Μακένζι κι ενώ πραγματοποιούσε το παρθενικό του ταξίδι με προορισμό τη Συρίας. Κατά διαβολική σύμπτωση, ένα από τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στο «Ζηνοβία», μία 33χρονη Βρετανίδα, πνίγηκε ενώ έκανε κατάδυση στις 25 Οκτωβρίου 2010, δηλαδή πριν από ακριβώς 13 χρόνια. Παρά τους εφτά θανάτους, το «Ζηνοβία», που χαρακτηρίζεται ως «ο Τιτανικός της Μεσογείου», θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή ναυάγια στον κόσμο, εξού και κάθε χρόνο προσελκύει καταδυτικό τουρισμό (περίπου 100 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως). Όλοι οι θάνατοι δυτών αποδόθηκαν στον ανθρώπινο παράγοντα.

Send this to a friend