Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Προσπαθεί να λύσει τον γρίφο του μισού τόνου συνθετικών ναρκωτικών η ΥΚΑΝ
Προσπαθεί να λύσει τον γρίφο του μισού τόνου συνθετικών ναρκωτικών η ΥΚΑΝ

Προσπαθεί να λύσει τον γρίφο του μισού τόνου συνθετικών ναρκωτικών η ΥΚΑΝ

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δεν φαίνεται να εμπλέκονται Κύπριοι στην υπόθεση του μισού τόνου ναρκωτικών που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε αποθήκη εταιρείας στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας. Η αξία της ναρκωτικής συνθετικής ουσίας που ανακαλύφθηκε εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ και είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Κύπρο.Όπως προκύπτει από τις προκαταρτικές εξετάσεις, τα ναρκωτικά επρόκειτο να εξαχθούν εκ νέου σε χώρα της Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι η προηγούμενη μεγάλη ποσότητα συνθετικής ναρκωτικής ουσίας που είχε εντοπιστεί στην Κύπρο ήταν το 2014 και ήταν βάρους περίπου 112 κιλών. Όπως εξήγησε, πρόκειται για την ουσία με την ονομασία «μεθεδρόνη», η οποία εντοπίστηκε έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) με των Τελωνειακών Αρχών και αξιοποίηση πληροφοριών που λήφθηκαν στην ΥΚΑΝ.

 

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι το παράνομο φορτίο ήρθε στην Κύπρο αεροπορικώς από τρίτη χώρα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ γίνονται εξετάσεις με άλλες χώρες και ξένες υπηρεσίες,προκειμένου να εντοπιστούν οι ενδιάμεσοι σταθμοί. «Πιθανολογούμε ότι θα γινόταν επανεξαγωγή των ναρκωτικών, ενώ διεξάγονται έρευνες για εντοπισμό της προέλευσης, του αποστολέα και του τελικού προορισμού των ναρκωτικών», συμπλήρωσε.

Πολλαπλασιασμός της ποσότητας                            

Όσον αφορά την συγκεκριμένη ουσία που ανακαλύφθηκε στο παλιό αεροδρόμιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε πως είναι μεγάλης χρηματικής αξίας, που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, παρόλο που, όπως παρατήρησε, σε κάθε χώρα η αξία της είναι διαφορετική. Η ουσία που κατασχέθηκεείναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, ενώ με κάποιες διαδικασίες μπορεί να κατασκευαστούν και άλλες συνθετικές ναρκωτικές ουσίες, με αποτέλεσμα η αρχική της ποσότητα να πολλαπλασιαστεί.

«Από τις πληροφορίες που έχει μέχρι στιγμής η Αστυνομία, φαίνεται να μην εμπλέκονται Κύπριοι στην εισαγωγή της τεράστιας αυτής ποσότητας ναρκωτικών. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, οτιδήποτε προκύψει θα εξεταστεί. Επίσης, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει κατά πόσο ήταν τυχαία ή σκόπιμη η επιλογή της Κύπρου ως διαμετακομιστικού σταθμού στην μεταφορά των 500 κιλών ναρκωτικών.

Η Αστυνομία και η ΥΚΑΝ διερευνούν την κάθε πληροφορία στη βάση των δεδομένων που έχουν ενώπιον τους, ανάλογα και με τα ευρήματα που υπάρχουν», επισήμανε. Οι συνθετικές ναρκωτικές ουσίες φυλάγονται προς το παρόν σε ειδικό χώρο και μετέπειτα, εφόσον δεν απαιτηθεί η παρουσίασή τους στο δικαστήριο ως τεκμήριο, θα ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες για καταστροφή τους.

Send this to a friend