Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Η Λάρνακα αλλάζει»!
«Η Λάρνακα αλλάζει»!

«Η Λάρνακα αλλάζει»!

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Θετικό κρίνεται το πρόσημο για τον Ανδρέα Βύρα και το δημοτικό του συμβούλιο την τελευταία εφταετία. Σ’ εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Βύρας προέβη στον απολογισμό του έργου, που επιτελέστηκε από το 2017, οπόταν και το νυν δημοτικό συμβούλιο ανέλαβε τα ηνία του Δήμου Λάρνακας.

Καταρχάς, έγινε αναφορά στα μεγάλα θέματα που κλήθηκε να χειριστεί το δημοτικό συμβούλιο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με κυριότερο την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων και υγραερίου από τα παράλια της πόλης.

 

Όπως είπε ο κ.Βύρας, έπειτα από πάμπολλες συναντήσεις, επαφές και συνεδριάσεις, καθορίστηκε συγκεκριμένος οδικός χάρτης κι έγινε κατορθωτό να επιλυθούν όλα τα ζητήματα, με αποτέλεσμα τον Μάιο του 2023, να εκλείψει η οδηγία επικινδυνότητας Sevezo από την περιοχή. Αρχές του 2024 πρόκειται να κατεδαφιστούν και οι δύο τελευταίες εγκαταστάσεις υγραερίου που έχουν απομείνει, ενώ ξεκίνησε και ο καθαρισμός του εδάφους εν’ όψει των μελλοντικών αναπτύξεων που προγραμματίζονται.

Μοναδική εκκρεμότητα παραμένει ο καθαρισμός του εδάφους της ΚΕΤΑΠ. Ένα άλλο σοβαρό θέμα που κλήθηκε να χειριστεί το δημοτικό συμβούλιο ήταν η ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας. Ο δήμαρχος είπε ότι μετά την ανάληψη του έργου από την διαχειρίστρια εταιρεία Kition Ocean Holdings, έχει σχεδιαστεί ένα project που ικανοποιεί τις προσδοκίες των Λαρνακέων κι επικαλούμενος τις διαβεβαιώσεις του επενδυτή, πρόσθεσε ότι τα μεγάλα έργα θα ξεκινήσουν τον Μάιο του 2024.

Ο Α. Βύρας χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την εξασφάλιση 30 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), το οποίο, όπως ανέφερε, είναι ο βασικός λόγος που η πόλη διεκδικεί την Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που προγραμματίζεται στην περιοχή Μακένζι, μαζί με τα νέα κτήρια του CMMI (ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αρχές του νέου έτους).

Ο κ.Βύρας αναφέρθηκε και στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως είναι η νέα Δημοτική Αγορά, ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης (πρώην Κοινοτικό), η ανάπλαση του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί, η ανάπλαση οδών στο εμπορικό κέντρο για διευκόλυνση ΑμεΑ, ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη), η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου και οι νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης.

Όσον αφορά το θέμα των ασφαλτοστρώσεων, που ήταν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, ο δήμαρχος επισήμανε ότι από το 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2023 έχουν ασφαλτοστρωθεί 456 δρόμοι εντός της πόλης, με συνολικό κόστος εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στα έργα που είναι σ’ εξέλιξη, ο κ.Βύρας έκανε λόγο για την αναδιαμόρφωση του Παττίχειου Πάρκου, που θεωρείται το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στην Κύπρο, οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες, το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, το Πάρκο Τσιακκιλερού, την ανάπλαση των προσόψεων στην Πιαλέ Πασά, που θ’ αποπερατωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2024, τη δημιουργία του Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος το οποίο θα είναι έτοιμο τέλη ερχόμενου Ιανουαρίου και την βελτίωση του δυτικού πεζόδρομου στις Φοινικούδες, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται αρχές του νέου έτους. Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο νέος δημοτικός χώρος στάθμευσης απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο.

Ο Α. Βύρας σημείωσε, ακόμα, ότι τις επόμενες μέρες θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την ενοποίηση των πλατειών Ακροπόλεως – Αλκής και για την πλήρη ανάπλαση των εμπορικών οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ερμού. Τα έργα υπολογίζεται να ξεκινήσουν αρχές του επόμενου χρόνου.

Ώριμα έργα

——————-  

Στον απολογισμό του, ο Δήμαρχος Λάρνακας έκανε αναφορά και στα έργα, που θεωρούνται πια ώριμα και αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2024. Αυτά είναι η ανάπλαση της ενορίας του Αη Γιάννη, η ανάπλαση του παλιού νοσοκομείου και η μετατροπή του σε νέο δημοτικό μέγαρο (τον Ιανουάριο προκηρύσσονται οι προσφορές, τον Σεπτέμβριο ξεκινούν τα έργα).

Περαιτέρω, ο κ. Βύρας είπε ότι θα ξεκινήσει και το έργο για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας, το οποίο, όπως ανέφερε, θ’ αλλάξει την όψη των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων (προκηρύσσεται ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σε δύο εβδομάδες) και η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Ο δήμαρχος μίλησε και για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει, τα δύο μεγάλα αντλιοστάσια, το S9 (το μεγαλύτερο στην Κύπρο) και το S8, συνολικής αξίας 10 εκατομμυρίων, ενώ σ’ εξέλιξη βρίσκονται άλλα τέσσερα αντιπλημμυρικά σε διάφορες περιοχές. Στα σκαριά είναι ακόμα δύο αντιπλημμυρικά έργα στις λεωφόρους Γρηγόρη Αυξεντίου και Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

Οικονομικός απολογισμός

————————————     

Στον οικονομικό του απολογισμό, ο Ανδρέας Βύρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ αρχικά το ποσό συγχρηματοδότησης έργων από την Ε.Ε. ήταν 13 εκατομμύρια, έγινε κατορθωτό, μέσα από την ωρίμανση έργων, να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση 17 εκατομμυρίων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 30 εκατομμύρια.

Ανέφερε, επίσης, ότι ενώ το 2016 τα έσοδα του δήμου ήταν γύρω στα 19 εκατομμύρια, το 2023 ξεπέρασαν τα 27 εκατομμύρια. Όσον αφορά τα δάνεια του δήμου, το 2016 ήταν 50 εκατομμύρια, ενώ φέτος έχουν μειωθεί λίγο κάτω από τα 29 εκατομμύρια.

Όπως λέχθηκε στον απολογισμό του δημοτικού συμβουλίου, ραγδαία ήταν η ανάπτυξη του τουρισμού στη Λάρνακα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν, το 2015 συνολικά 267 χιλιάδες τουρίστες διανυχτέρευσαν σε καταλύματα της πόλης, ενώ φέτος πλησίασαν το μισό εκατομμύριο. Δημιουργήθηκαν γύρω στα 30 καινούργια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενώ προσεχώς η αύξηση των κλινών θα πλησιάσει τις 3.000.

Τέλος, ο Α. Βύρας μίλησε και για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε η Λάρνακα να καταστεί το 2030 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στην εκδήλωση, οι επικεφαλής των δημοτικών ομάδων παρουσίασαν το έργο της κάθε επιτροπής ξεχωριστά.

Send this to a friend