Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έτοιμοι να διαβουλευθούμε και εξηγήσουμε την πρότασή μας, λέει ο Χαριλάου
Έτοιμοι να διαβουλευθούμε και εξηγήσουμε την πρότασή μας, λέει ο Χαριλάου

Έτοιμοι να διαβουλευθούμε και εξηγήσουμε την πρότασή μας, λέει ο Χαριλάου

Πιστεύουμε ότι μέσα από τον διάλογο μπορεί να υπάρξει η μέση λύση ούτως ώστε να υπάρξει εργασιακή ειρήνη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, μετά τη χθεσινή απεργία των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια, προσθέτοντας παράλληλα πως «όταν λέμε διάλογο δεν εννοούμε η μια πλευρά να μένει αμετακίνητη στη θέση της και η άλλη πλευρά να δίδει συνεχώς νέες προτάσεις».

«Η πρόταση του ΟΚΥπΥ παραμένει στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να διαβουλευθούμε και να συζητήσουμε και να επεξηγήσουμε το τι περιλαμβάνει γιατί από τις δηλώσεις που έχουν κάνει οι εκπρόσωποι των συντεχνιών φαίνεται ότι δεν έχουν διαβάσει την πρότασή μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαριλάου είπε πως ο Οργανισμός «ήδη έκανε αρκετές παραχωρήσεις, σε αντίθεση με τις συντεχνίες οι οποίες δεν έχουν υποχωρήσει καθόλου από την αρχική τους θέση», για να σημειώσει πως «ο Οργανισμός έχει δείξει με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ότι είναι πρόθυμος να αναπτύξει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους εργαζόμενους ούτως ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση».

Ερωτηθείς για το πως έχει επηρεάσει τη λειτουργία των νοσηλευτηρίων η απεργία, ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως «ακυρώθηκαν εκατοντάδες ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και στους προσωπικούς γιατρούς παγκύπρια και δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις», ενώ έγιναν μόνο τα χειρουργεία για πολύ επείγοντα περιστατικά και στα ΤΑΕΠ είδαν τα επείγοντα περιστατικά. Διαβεβαίωσε πως «δεν αφέθηκε κανένας που να κινδυνεύει η ζωή του χωρίς την πρέπουσα ιατρική βοήθεια».

Ο κ. Χαριλάου επεσήμανε πως «για να φτάσει ένας ασθενής να κλείσει ραντεβού πέρασε ένα χρονικό διάστημα. Ο άνθρωπος μπορεί να προσπαθούσε και βδομάδες να κλείσει το ραντεβού αυτό», πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη πως αυτό επίσης που πρέπει να ληφθεί υπόψη «και που δεν το λαμβάνουν οι συντεχνίες υπόψη είναι πως το κάθε περιστατικό έχει την ιδιαιτερότητά του». «Μπορεί να είναι στα εξωτερικά ιατρεία» αλλά «μπορεί αυτό το περιστατικό να είναι για πρώτη φορά που πάει στον ειδικό γιατρό και θέλει να αξιολογηθεί ούτως ώστε να μπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε ιατρική φροντίδα», σημείωσε ο κ. Χαριλάου.

«Έχει κόσμο που ταλαιπωρήθηκε, έχει κόσμο που προσπαθούσε να κλείσει εδώ και βδομάδες ένα ραντεβού και στο τέλος της ημέρας το έχασε και πρέπει να γίνει επαναπρογραμματισμός που δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να γίνει διότι τα ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες είναι γεμάτα» είπε. «Θα δούμε πως μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς που έχασαν τα ραντεβού τους και να τους δώσουμε μια κάποια προτεραιότητα και επίσης να επαναπρογραμματιστούν οι χειρουργικές επεμβάσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαριλάου είπε πως «είναι υποχρέωση του νοσοκομείου εκεί και όπου ακύρωσε το οποιοδήποτε ραντεβού να επαναπρογραμματίσει τούτο το ραντεβού σε επικοινωνία με τον ασθενή όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ σημείωσε πως «από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των συντεχνιών φαίνεται ότι δεν έχουν διαβάσει την πρόταση η οποία έχει σταλεί χθες το πρωί κοντά τους».

Είπε πως η νέα πρόταση δηλώνει εκ νέου την πρόθεση του Οργανισμού να συνάψει συλλογική σύμβαση, αφού ποτέ δεν ήταν αντίθετος ο Οργανισμός να συνάψει συλλογική σύμβαση.

«Έτσι και αλλιώς όλα τα θέματα τα οποία εγείρονται και πρέπει να περιλαμβάνονται μέσα στη συλλογική σύμβαση συμπεριλαμβάνονται μέσα στον νόμο που διέπει τον Οργανισμό και στους γενικούς κανονισμούς που διέπουν τον Οργανισμό όπως πχ η καταβολή της ΑΤΑ που έχει αποδοθεί όπως ήταν η εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας, το Ταμείο Προνοίας όπου υπάρχει σχέδιο συνταξιοδοτικού και περιλαμβάνει το Ταμείο Προνοίας, άδεια αναπαύσεως, άδεια ασθενείας, άδεια μητρότητας, γονική άδεια, ο τρόπος που αποζημιώνεται η υπερωριακή απασχόληση. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται μέσα στους γενικούς κανονισμούς του Οργανισμού», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

«Άρα δεν είναι θέμα σύναψης συλλογικής σύμβασης. Να συνάψουμε τη συλλογική σύμβαση. Εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο μας και δεν παρανομούμε», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως «η διαφορά η οποία είχαμε και έχουμε είναι το ύψος της μισθοδοτικής αύξησης και της τοποθέτησης των εργαζομένων σε κλίμακες», για να σημειώσει πως «η τοποθέτηση των εργαζομένων σε κλίμακες δεν προβλέπεται από τον νόμο που διέπει τον Οργανισμό, είναι ενάντια στον νόμο. Ο νόμος μιλά για παραχώρηση μισθοδοτικής αύξησης. Όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΚΥπΥ είναι τοποθετημένοι μισθολογικά στη βάση της πρώτης βαθμίδας της θέσης που εργάζεται ο κάθε δημόσιος υπάλληλος».

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε πως η πρόταση του ΟΚΥπΥ προβλέπει παραχώρηση σταθερής μισθοδοτικής αύξησης για όλο το προσωπικό από την πρώτη ημέρα εργασίας του μέχρι το τέλος της εργασίας του στον Οργανισμό σε αντίθεση με το δημόσιο όπου η οποιαδήποτε προσαύξηση δίνεται τον τέταρτο χρόνο και σε κάποια χρόνια σταματά να δίδεται αυτή η προσαύξηση. «Άρα η πρόταση αυτή είναι προς όφελος των ίδιων των εργαζομένων. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ανέλιξη του προσωπικού», επεσήμανε.

Επίσης, ανέφερε, «πέραν από τη σταθερή μισθοδοτική αύξηση ο Οργανισμός προτίθεται να δώσει και κυμαινόμενη αύξηση βασιζόμενος πάντοτε στην ανταγωνιστική θέση εργασίας στην αγορά εργασίας και σε ένα σύστημα αξιολόγησης. Άρα ένας υπάλληλος πέραν από τη σταθερή μισθοδοτική αύξηση που θα έχει θα μπορεί μέσα από τις δραστηριότητές του, την αποδοτικότητά του, την παραγωγικότητά του να αυξήσει αυτήν την μισθοδοτική αύξηση παίρνοντας την κυμαινόμενη μισθοδοτική αύξηση, το οποίο θεωρούμε ότι είναι δίκαιο».

Ο κ. Χαριλάου είπε πως «η θέση των συντεχνιών η οποία ήταν ευθύς εξαρχής οι εργαζόμενοι στον ΟΚΥπΥ να έχουν τα ίδια ωφελήματα που έχει ένας δημόσιος υπάλληλος ή ένας εργαζόμενος σε έναν ημικρατικό οργανισμό δεν έχει αλλάξει καθόλου σε αντίθεση με τον Οργανισμό ο οποίος έχει καταθέσει διάφορες προτάσεις, εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την καλή του θέληση και την πρόθεσή του για να βοηθήσει τους ίδιους τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει την εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια των εργαζομένων».

Τέλος ο κ. Χαριλάου σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όμως εμείς λέμε ότι οι απεργίες θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί στο τέλος της ημέρας εάν κάνουμε έναν απολογισμό θα δούμε ότι εκείνος ο οποίος βλάπτεται σοβαρά είναι ο ίδιος ο ασθενής και ο ασθενής δεν φταίει σε τίποτε ούτως ώστε να τιμωρείται».

Send this to a friend