Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δυσοσμία στη Λάρνακα: «Σαν τους σκύλους ψάχνουμε από πού προέρχεται η μυρωδιά»
Δυσοσμία στη Λάρνακα: «Σαν τους σκύλους ψάχνουμε από πού προέρχεται η μυρωδιά»

Δυσοσμία στη Λάρνακα: «Σαν τους σκύλους ψάχνουμε από πού προέρχεται η μυρωδιά»

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης της δυσοσμίας, που δημιουργείται εξαιτίας της μετακίνησης κοπριάς από κτηνοτροφικά υποστατικά στην επαρχία.

Αρχικά ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη, η δυσοσμία έφτασε μέχρι το κέντρο της πόλης και υπάρχουν πολλά παράπονα από τους κατοίκους αλλά και από τους επιχειρηματίες. «Είναι η τρίτη φορά που συζητούμε το θέμα στην Επιτροπή. Θα ήθελα να ρωτήσω για τους ελέγχους πόσοι έγιναν και αν έγιναν καταγγελίες», τόνισε.

Με την σειρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος τόνισε πως η ευθύνη δεν πρέπει να εξαντλείται κάθε χρόνο. «Τι έγινε από όλες τις προτάσεις που ακούσαμε στις προηγούμενες συνεδριάσεις; Ποιος έχει την ευθύνη να εφαρμόσει νομοθεσίες ώστε να μην επικρατεί κάθε χρόνο αυτή η δυσάρεστη κατάσταση», πρόσθεσε.

Ανησυχητικές ήταν οι καταγγελίες από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστο Ορφανίδη πως μονάδες έλαβαν επιδότηση για να κατασκευάσουν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και δεν υλοποίησαν την δέσμευση. Συγκεκριμένα κτηνοτρόφος έλαβε 500 χιλιάδες ευρώ και αντί να κατασκευάσει μονάδα, αγόρασε αγελάδες.

Ο κ. Ορφανίδης σημείωσε ότι το πρόβλημα υπάρχει και στις άλλες επαρχίες αλλά όχι τόσο όσο στην επαρχία λάρνακας. «Να είμαστε ειλικρινείς, το πρόβλημα είναι η διαδικασία η οποία ακολουθείται και δεν τηρείται ο κώδικας από τους γεωργούς. Οι γεωργοί έχουν τις ευθύνες τους όταν είναι κάτι το οποίο ζητείται από αυτούς να τηρούν, πρέπει να σέβονται τους συνανθρώπους τους», πρόσθεσε.

Ζήτησε επίσης σε ένα μήνα πριν κλείσει η βουλή να παρευρεθούν ξανά οι υπεύθυνοι για να πουν τι έκαναν. «Θα καταγγείλουμε ονομαστικά υπηρεσίες αν δεν γίνει κάτι», τόνισε.

Σημειώνεται πως η άμεση λύση του υπουργείου Γεωργίας είναι να ετοιμαστούν δεσμευτικοί κανόνες για διάθεση κοπριάς, με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις για το πώς θα γίνεται η διάθεση της κοπριάς, υγρής και στερεάς.

Τι προνοεί η νέα νομοθεσία

Με την σειρά του η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος σημείωσε πως για την διάθεση κτηνοτροφικών αποβλήτων θα πρέπει να ενημερώνεται η τοπική αρχή πριν να πάει ο γεωργός να βάλει κοπριά στο χωράφι. Επίσης τέθηκε όριο απόστασης 300 μέτρων από γεωργικές περιοχές και έγιναν βελτιώσεις. «Πέραν από την τροποποίηση καταρτίστηκε πλαίσιο διορισμού επιθεωρητών από Δήμους που έχουν κτηνοτροφικές μονάδες», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως το ότι η εφαρμογή των πιο πάνω είναι εθελοντική δημιουργεί προβλήματα. «Μετά από μελέτη από το Τμήμα Περιβάλλοντος διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κοπριά που δεν είχε ενσωματωθεί, αλλά μετά από επικοινωνία πλέον έχει ενσωματωθεί».

«Τώρα που έχουμε τα ονόματα επικοινωνήσαμε για να δούμε ποιος τους προμήθευσε την κοπριά. Στις περιπτώσεις που δεν ήταν κατάλληλη να δούμε ποιος διαπράττει το αδίκημα. Με την νέα νομοθεσία θα μπορούν να τεθούν δεσμευτικοί κανόνες που θα αφορούν κάποια θέματα όπως να θεσπιστούν κανόνες για την διάθεση κοπριάς. Όταν βγει το διάταγμα, θα μπορούν να εκδίδονται εξώδικα ή ποινική δίωξη όσων παρανομούν», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωργίας ανέφερε ότι ο ρόλος του είναι καθοδηγητικός προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Σημείωσε ότι χρειάζεται ένα περιβαλλοντικό μέτρο για να μπορούν οι γεωργοί να τοποθετούν πιστοποιημένο σπόρο και κοπριά στο χωράφι τους.

Η θέση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων είναι ότι παρόλο που δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ενδείξεις, με το να χρησιμοποιείται αχώνευτη κοπριά υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν τα λύματα

Έντονος ο Δήμαρχος Αραδίππου

Έντονος παρουσιάστηκε στην συνεδρία ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, αφού όπως ανέφερε ακούγονται για άλλη μια φορά τα ίδια πράγματα.

Ο κ. Ευαγγελίδης έστρεψε τα «πυρά» του προς τους βουλευτές αφού όπως ανέφερε αυτοί έχουν την ευθύνη. «Τέσσερα χρόνια λέμε τα ίδια πράγματα και δεν εισακούονται. Γι’ αυτό ο κόσμος έχει παράπονο από την πολιτική, επειδή δεν είμαστε πρακτικοί», είπε.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου ζήτησε από την Βουλή να μεταφέρουν την ευθύνη στα Δημαρχεία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το πιο σημαντικό, σημείωσε, είναι να εμπλακούν οι δήμοι με νομοθεσία για να λυθεί το πρόβλημα.

«Λέγαμε ότι πρέπει να ενσωματώνεται η κοπριά την ίδια ώρα αλλά πρέπει να ενημερώνουν τους δήμους να παίρνουν άδεια. Πρέπει όμως να είναι υποχρεωτικό γιατί δεν ξέρουμε πού τα πετάνε, ποιος είναι και ποιος παρανομεί. Πάμε όπως τους σκύλους για να εύρουμε από πού προέρχεται η μυρωδιά», τόνισε.

Εκπρόσωπος από το Δημαρχείο Λάρνακας συμφώνησε ότι πρέπει να γίνεται άμεση ανάμειξη κοπριάς και όχι μετά από 24ώρες, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθεί μία χρονική περίοδο για το πότε μπορούν να διατίθενται οι κοπριές.

Η θέση των αγροτικών οργανώσεων

Η θέση της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου είναι ότι δεν γίνεται να φορτώνονται οι ευθύνες στις οργανώσεις. «Οι κτηνοτρόφοι για να λύσουν το πρόβλημα με τα απόβλητα, τα βάζουν στα χωράφια με κίνδυνο να μολυνθεί το νερό σε χωράφια», είπε ο εκπρόσωπος της ΠΕΚ.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών ανέφερε ότι οι μονάδες που παράγουν την δυσοσμία έχουν πολλά ζώα. «Μας έδωσαν άδεια ανάλογα με τα τετραγωνικά αλλά αυτό σημαίνει ότι και τα απόβλητα είναι περισσότερα. Πρέπει να βρεθεί κάτι να παίρνει την κοπριά να την αποξηραίνει και να μην μένει για πολλές ώρες σε ένα σημείο και να προκαλεί πρόβλημα. Έχουμε πολλά ζώα που είναι δυσανάλογα με τα χωράφια», κατέληξε.

No description available.

Send this to a friend