Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αμφορείς στο ποντισθέν «ΕΛΠΙΔΑ» και γαστρονομικές επιλογές με λεοντόψαρα
Αμφορείς στο ποντισθέν «ΕΛΠΙΔΑ» και γαστρονομικές επιλογές με λεοντόψαρα

Αμφορείς στο ποντισθέν «ΕΛΠΙΔΑ» και γαστρονομικές επιλογές με λεοντόψαρα

 

 

Με εκδήλωση που περιελάμβανε την τοποθέτηση αμφορέων στο ποντισθέν σκάφος «ΕΛΠΙΔΑ» καθώς και την παρουσίαση γαστρονομικών επιλογών με λεοντόψαρα, συνεχίζονται οι βιώσιμες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Λάρνακας

Για την εκδήλωση συνεργάστηκαν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, η Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας καθώς και καταδυτικές σχολές της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας «η δράση αφορά την τοποθέτηση 200 αμφορέων στο «ΕΛΠΙΔΑ» που είχε ποντιστεί το 2019 σε βάθος 29 μέτρων».

 

«Έκτοτε ακολούθησε η πόντιση του σκάφους LEF1 το 2020 ενώ πέρυσι ποντίστηκαν αμφορείς κοντά σε ένα φυσικό ύφαλο δίπλα από το εν λόγω πλοίο», αναφέρεται.

Επίσης, όπως προστίθεται, «ολοκληρώθηκε πρόσφατα και η οριοθέτηση της περιοχής από το ΤΑΘΕ, που θα βοηθήσει στηναποτελεσματικότερη αστυνόμευσή της και η τοποθέτηση σημείων πρόσδεσης σκαφών. Εντός του επόμενου έτους προγραμματίζονται νέες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα, η πόντιση του σκάφους «Lambousa II» καθώς και η τοποθέτηση κατασκευών τεχνητών υφάλων».

Παράλληλα, σημειώνεται, «σε μια εποχή όπου η υπεραλίευση και οι απειλές απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον, η τοποθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών κατασκευών ενισχύει τα καταφύγια για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει την έλλειψη κατάλληλων υποστρωμάτων στον αμμώδη βυθό της Λάρνακας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φυσικά καταφύγια οργανισμών. Αυτή η δράση συμβάλλει επίσης στον εμπλουτισμό του καταδυτικού τουρισμού, μια διαχρονική επιδίωξη της ΕΤΑΠ Λάρνακας».

Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ Λάρνακας «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αμφορείς που τοποθετήθηκαν είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, αφού δεν περιέχουν υαλώματα, χρώματα ή τοξικά υλικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη θαλάσσια ζωή».

Αυτή η προσπάθεια ήταν δυνατή χάρη στη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού καθώς και των καταδυτικών σχολών Viking Divers, Zenobia Divers, Undersea World Scuba Diving και του Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας Ιππόκαμπος”.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν υπέροχες γαστρονομικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες με λεοντόψαρα, οι οποίες ετοιμάστηκαν από την Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας ενώ διανεμήθηκε βιβλιαράκι πρωτότυπων συνταγών που ετοίμασε ο Κλάδος Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων της εν λόγω Σχολής.

«Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την εισβολή του λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου και να προτείνει λύσεις που θα μετατρέψουν αυτή την πρόκληση σε ευκαιρία με γαστρονομικές επιλογές», αναφέρεται.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, Ντίνος Λευκαρίτης, επισήμανε ότι «αυτή η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δράσεων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της προστατευμένης θαλάσσιας περιοχής της Λάρνακας, μέσω της οποίας υποβοηθείται η εξέλιξη της βιοποικιλότητας του υφάλου, η ενίσχυση του καταδυτικού ενδιαφέροντος και ο εμπλουτισμός των γαστρονομικών επιλογών τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης και των ξενοδοχείων όσο και γενικότερα».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσιών Ερευνών Μαρίνα Αργυρού ανέφερε ότι «το λεοντόψαρο είναι είδος εισβλητικό το οποίο έχει εξαπλωθεί στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και δυστυχώς φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει».

Παρά τα δηλητηριώδη αγκάθια που διαθέτει, τα οποία θα πρέπει να αφαιρούνται με προσοχή, είπε, «είναι είδος το οποίο είναι ιδιαίτερα εύγευστο και η αλιεία, αγορά και κατανάλωση του μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του πληθυσμού του».

Η κ. Αργυρού πρόσθεσε ότι, «το σκάφος και οι νέες κατασκευές τεχνητών υφάλων που αναμένεται να ποντιστούν σύντομα θα δημιουργήσουν διασυνδεσιμότητα των κατασκευών και θα εμπλουτίσουν τους χώρους που αποτελούν σημεία συνάθροισης, αναπαραγωγής και ανάπτυξης ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών».

O Επιθεωρητής του Κλάδου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Μιχάλης Τσιάρλιστος ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να προωθηθεί αυτό το νέο προϊόν στον τόπο μας στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο και τους αλιείς μέσω των οποίων θα διατεθεί στην τοπική αγορά και κατ’ επέκταση και στους καταναλωτές που θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν στο τραπέζι τους ένα προϊόν με πολλά θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό».

Send this to a friend