Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της παγκύπριας εκστρατείας καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus 2023» στο Ζύγι
Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της παγκύπριας εκστρατείας καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus 2023» στο Ζύγι

Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της παγκύπριας εκστρατείας καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus 2023» στο Ζύγι

Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συνδιοργάνωσαν την Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, τον καθαρισμό του αλιευτικού καταφυγίου Ζυγίου και της παραλίας Ζυγίου με τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Ζυγίου. Η δράση αυτή σηματοδότησε την έναρξη της ετήσιας παγκύπριας εκστρατείας εβδομαδιαίου καθαρισμού «Let’s Do It! Cyprus 2023», που διοργανώνει το περιβαλλοντικό και εθελοντικό δίκτυο Together Cyprus, στις 23-29 Οκτωβρίου, με τη στήριξη του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Στη δράση συμμετείχε πλήθος εθελοντών και εθελοντριών και, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό, συνέλεξαν συνολικά 672 λίτρα σύμμικτα σκουπίδια και 1.064 λίτρα PMD από την παραλία Ζυγίου και 100 κιλά από τον βυθό του αλιευτικού καταφυγίου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της εκστρατείας καθαρισμού. Στη σύντομη τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ κα Μαρίνα Αργυρού, η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου κα Γεωργία Μιχαήλ και η κα Ιλεάνα Νίκολσον, Διευθύνουσα Σύμβουλος του «Let’d Do It! Cyprus» και Together Cyprus.

«Πρώτοι εμείς πρέπει να δείξουμε, μέσα από το παράδειγμά μας, τη σοβαρότητα του θέματος και ότι εννοούμε όλα αυτά που λέμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του, και πρόσθεσε ότι «η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας δεν είναι απλώς προτεραιότητα της Κυβέρνησης». Για να φτάσουμε στο σημείο να μην χρειαζόμαστε εκστρατείες καθαρισμού, θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να κτίσουμε κουλτούρα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του ιδίου καθώς και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου βάζει ένα μικρό λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές και εξέφρασε τη χαρά του που επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, από κυβερνητικής πλευράς, είναι η Επίτροπος Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου.

«Καθαρόν πράγμα δεν είναι ό,τι επλύθη, αλλ’ ό,τι δεν ελερώθη», ήταν το μήνυμα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η οποία στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι το γνωμικό του ιστορικού Δημήτριου Καμπούρογλου περιγράφει απόλυτα τον στόχο του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος αλλά και της εκδήλωσης. Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να κάνει κατανοητό σε όλους ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να ρυπαίνουμε, να σταματήσουμε να είμαστε σε μια χώρα που «επλύθη» και να ξεκινήσουμε να διαβιούμε σε μία χώρα που δεν «ελερώθη» και που δεν θα λερώνεται πια, είπε η δρ Παναγιώτου. Ο απόλυτος σκοπός του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος δεν είναι ούτε οι εκστρατείες καθαρισμού ούτε οι δράσεις αποκατάστασης σημείων της Γης που έχουν μολυνθεί αλλά η αλλαγή κουλτούρας ώστε «να αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι να μειώνουμε, να επαναχρησιμοποιούμε, να ανακυκλώνουμε, ώστε το κάθε υλικό να τυγχάνει της διαχείρισης που πρέπει», τόνισε.

«Εμείς οι ίδιοι πρέπει να αποτελέσουμε τα πρότυπα και τα παραδείγματα της αλλαγής που επιθυμούμε» είπε η δρ Παναγιώτου, και αυτό επιβεβαιώνει και η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση, την προσωπική του δέσμευση και εμπλοκή απέναντι στη συλλογική προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης. Με οδοδείκτη το πρόγραμμα διακυβέρνησης, «εργαζόμαστε με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας μέσα από τη συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα οργανωμένα σύνολα πολιτών και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε να προλάβουμε, στον βαθμό που μας επιτρέπεται, την όποια μόλυνση», ανέφερε. Κλείνοντας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος ευχαρίστησε το ΤΑΘΕ για τη συνεργασία, καθώς και τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (Σ.Ε.ΒΑ.Κ), τη Λιμενική Αστυνομία, τον Όμιλο Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας «Ιππόκαμπος» αλλά και όλους τους εθελοντές και όλες τις εθελόντριες για τη συμμετοχή.

Η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ κα Μαρίνα Αργυρού, από την πλευρά της, ανέφερε ότι ο καθαρισμός των θαλασσών είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και ότι η δράση καθαρισμού του αλιευτικού καταφυγίου Ζυγίου και της παρακείμενης παραλίας αποτελεί εφαλτήριο για περαιτέρω κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Το 80% των πλαστικών που εντοπίζονται στις θάλασσες προέρχονται από χερσαίες πηγές, για αυτό είναι σημαντικό όλοι, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, να συμβάλουμε στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων, τόνισε.

Τα θαλάσσια απορρίμματα απειλούν την ανθρώπινη υγεία καθώς τα μικροπλαστικά που εισέρχονται στη τροφική αλυσίδα, ενώ τα μεγάλα πλαστικά κομμάτια επηρεάζουν σημαντικά τους θαλάσσιους οργανισμούς, προκαλούν ασφυξία ή ακόμα και θάνατο σε θαλάσσια ζώα, συμπεριλαμβανομένων προστατευόμενων ειδών όπως οι θαλάσσιες χελώνες, ανέφερε η κα Αργυρού. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε επτά προγράμματα παρακολούθησης των θαλάσσιων απορριμμάτων και μικροπλαστικών σε παραλίες, στον βυθό, στην επιφάνεια του νερού και σε θαλάσσιες χελώνες που εφαρμόζει το ΤΑΘΕ, καθώς και στα μέτρα και δράσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλασσίων απορριμμάτων.

Η κα Νίκολσον, στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στην έναρξη της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής εκστρατείας και εθελοντικής δράσης χώρα δίνοντας έμπρακτα το καλό παράδειγμα. Ανέφερε, επίσης, ότι το «Let’s Do It! World» βραβεύτηκε από την Ομάδα Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με το βραβείο κινητοποίησης, και, στη συνεχεία, ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς και εθελοντές που συμμετείχαν, «μιας και χωρίς αυτούς, η εκστρατεία δεν μπορεί να υπάρξει» όπως τόνισε.

Τέλος, η κα Μιχαήλ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στη δράση και σε εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Send this to a friend