Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Παραλληλισμοί Ισραήλ με ΕΟΚΑ από Τατάρ
Παραλληλισμοί Ισραήλ με ΕΟΚΑ από Τατάρ

Παραλληλισμοί Ισραήλ με ΕΟΚΑ από Τατάρ

 

 

Με την ΕΟΚΑ παρομοίασε το Ισραήλ ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι «οι Τ/κ είχαν σφαγιαστεί από την ΕΟΚΑ». Για την ανάπτυξη γερμανικής δύναμης στην Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι πρέπει να το γνωρίζει η Τουρκία επειδή είναι εγγυήτρια.

Σε δηλώσεις του από το Αφιονκαράχισαρ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «τα γεγονότα στην Παλαιστίνη τα παρακολουθούμε, με μεγάλη ανησυχία, όπως και η Τουρκία. Αυτά που γίνονται δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτά, ιδίως σε αυτή την εποχή. Το να σφαγιάζονται με αυτόν τον τρόπο αθώοι άνθρωποι, άμαχοι, παιδιά και το γεγονός ότι μια τέτοια αδίστακτη πράξη συνεχίζεται ακόμη, από άποψη ανθρωπιάς και σύγχρονων αξιών, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή. Το καταδικάζουμε έντονα».

Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι «ένας λαός που έχουμε έρθει αντιμέτωποι με παρόμοια βίαια περιστατικά, κατά τη διάρκεια εκείνων των δύσκολων εποχών, όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος» για να συνεχίσει, ισχυριζόμενος ότι «ο λαός μας είχε σφαγιαστεί από τους τρομοκράτες της ΕΟΚΑ», κατά την έκφρασή του.

 

Συνέχισε, λέγοντας ότι εάν πρόκειται να προκύψει λύση στην Κύπρο, θα πρέπει να είναι η λύση των δύο κρατών. «Το καθεστώς της Τουρκικής Δημοκρατίας ως εγγυήτριας χώρας και η παρουσία του τουρκικού στρατού ως εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στο νησί δεν πρέπει ποτέ να καταργηθεί», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Σχετικά με την είδηση ότι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων του γερμανικού στρατού έφτασαν στην Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «η Δημοκρατία της Τουρκίας παρακολουθεί από κοντά το θέμα. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις που έκανε συμβουλεύει με μεγάλη σοφία να βρεθεί ο σωστός δρόμος».

Ωστόσο ο Ερσίν Τατάρ επικαλούμενος τις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960 είπε ότι «εάν υπάρξει οποιαδήποτε στρατιωτική ανάπτυξη στην Κύπρο πρέπει να το γνωρίζει η Δημοκρατία της Τουρκίας. Γιατί η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ο εγγυητής του νησιού».

Send this to a friend