Μέτρα στήριξης για την αιολική ενέργεια ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Μέτρα για στήριξη του τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία δρομολογούνται αμέσως, ανακοίνωσε η Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου με τον Αντιπρόεδρο Μαρός Σέφτσοβιτς, την Επίτροπο Κάντρι Σίμσον και τον Επίτροπο Βόπκε Χούκστρα. Παράλληλα, έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση για την κατάσταση του τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη, όπου τονίζεται πως η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει την παροχή προσβάσιμης και αξιόπιστης ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
«Δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής πράσινη μετάβαση χωρίς μια ισχυρή βιομηχανική βάση» ανέφερε ο κ. Σέφτσοβιτς, ο οποίος είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. «Αυτή η δέσμη μέτρων θα βοηθήσει τον ευρωπαϊκό αιολικό τομέα να αναπτυχθεί στο εσωτερικό και να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώνοντας έτσι τις εξαρτήσεις από εξωτερικούς προμηθευτές και δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους» σημείωσε.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι νέοι στόχοι της ΕΕ ώστε μέχρι το 2030 το 42,5% μέχρι και 45% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, καθιστούν απαραίτητη μεγάλη αύξηση της χρήσης αιολικής ενέργειας.
Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή κατέθεσε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Αιολική Ενέργεια με στόχο να διασφαλίσει πως η επιτυχία του συγκεκριμένου τομέα στην ΕΕ θα συνεχιστεί. Παράλληλα, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση για την προώθηση των στόχων της ΕΕ στον τομέα της υπεράκτιας ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει και την αιολική ενέργεια.
Τα μέτρα για την αιολική ενέργεια εστιάζουν μεταξύ άλλων στις προκλήσεις της ανεπαρκούς και αβέβαιης ζήτησης, των αργών και περίπλοκων διαδικασιών αδειοδότησης, της πρόσβασης σε πρώτες ύλες, τις επιπτώσεις του ψηλού πληθωρισμού και της αυξημένης πίεσης από τον διεθνή ανταγωνισμό.
Παράλληλα, η Κομισιόν παρουσίασε την Έκθεση για την Κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης για το 2023, η οποία καταγράφει το πώς η ΕΕ επιτάχυνε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την εξοικονόμηση ενέργειας, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που είχε στον ενεργειακό τομέα η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και η εργαλειοποίηση της ενέργειας από το Κρεμλίνο.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως, παρά το γεγονός πως έχουν αντιμετωπιστεί οι χειρότερες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει πως τα νοικοκυριά θα μπορούν να έχουν οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια, και να ενισχύσει τη βιομηχανική και οικονομική ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες.
Επίσης στην έκθεση περιλαμβάνεται αξιολόγηση της πράσινης μετάβασης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και των προκλήσεων και των ευκαιριών στο πλαίσιο της προώθησης των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της ΕΕ για το 2030 και το 2050.