Ξεκαθάρισε παράλληλα πως σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης που γίνεται κάθε πενταετία για να εκτιμηθεί κατά πόσο η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επηρεάζει το συνταξιοδοτικό σύστημα, δεν δημιουργείται προς το παρόν ανάγκη για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Ο Υπουργός Εργασίας ο οποίος μιλούσε στη Βουλή στο πλαίσιο συνάντησης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας την οποία και ενημέρωσε για τα θέματα που αφορούν το Συνταξιοδοτικό, είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Εργασίας μελετά επίσης τροποποίηση της ρύθμισης που αφορά αναλογιστική μείωση της σύνταξης κατά 12% όσων αφυπηρετούν στο 63ο έτος η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα χρόνια καταβολής εισφορών, αλλά και ότι αναμένεται αναλογιστική μελέτη σε ό,τι αφορά την καταβολή σύνταξης χηρείας σε άνδρες που η σύζυγος τους απεβίωσε πριν από το 2018.

«Πρόθεση μας είναι μέχρι το μέσο της θητείας της Κυβέρνησης να έχει προχωρήσει σημαντικά αυτή η διαδικασία (μεταρρύθμισης) ιδιαίτερα σε σχέση με το μέρος που αφορά τον διάλογο για κατάληξη σε συμφωνίες οι οποίες να είναι ευρύτερα αποδεκτές» είπε στο πλαίσιο της ενημέρωσης του προς του βουλευτές ο Υπουργός Εργασίας.

Εξήγησε πως μολονότι για την εφαρμογή σημαντικών αλλαγών χρειάζεται εκτενής προεργασία, εντούτοις η πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας είναι όπως σε συνεργασία και με τη Βουλή, να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες. Επ’ αυτού ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως ήδη σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες που έχουν γίνει από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας εντοπίζονται διάφορα ζητήματα σε σχέση με τις χαμηλές συντάξεις και το ποσοστό των συνταξιοδοτικών απολαβών που μπορούν να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι  σε σχέση με τα εισοδήματα που είχαν προηγουμένως.

Ο Υπουργός Εργασίας έκανε λόγο και για άλλα ζητήματα που αφορούν το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό για στήριξη των χαμηλών συντάξεων αλλά και για εισηγήσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας αναφορικά με την ανάγκη για ενίσχυση του 2ου (Ταμεία Προνοίας) και 3ου πυλώνα (Ιδιωτική ασφάλιση) του ασφαλιστικού συστήματος, εισηγήσεις στις οποίες, όπως υπέδειξε, το Υπουργείο Εργασίας αποδίδει μεγάλη έμφαση και οποίες θα αποτελέσουν, όπως πρόσθεσε, σημαντικές παραμέτρους της μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού.

Ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε ακολούθως πως από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου από την παρούσα Κυβέρνηση, έχουν εντοπιστεί, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά τον τομέα αρμοδιοτήτων του, διάφορα ζητήματα σε ό,τι αφορά το Συνταξιοδοτικό, τα δύο εκ των οποίων ήταν εγγεγραμμένα και στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής, ζητήματα για τα οποία η προσέγγιση του Υπουργείου Εργασίας είναι προς την κατεύθυνση της προσπάθειας για αναζήτηση άμεσης ανακουφιστικής παρέμβασης ή λύσης σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν και την ίδια στιγμή προώθηση οριστικών λύσεων στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού.

Ειδικότερα για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι 12%) όσων πρόωρα αφυπηρετούν μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους ο Υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως αυτή δεν πρόκειται να καταργηθεί, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε ουσιαστικά μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος.  Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, κάτι που ισχύει σε άλλες χώρες και το οποίο μελετά το Υπουργείο Εργασίας είναι όπως αυτοί οι οποίοι συμπληρώνουν πάρα πολλά χρόνια εισφορών, πέραν των 33 που ούτως ή άλλως προβλέπονται για πρόωρη αφυπηρέτηση, τυγχάνουν κάποιας ελάφρυνσης σε ό,τι αφορά την αναλογιστική μείωση.

«Αυτό το κενό που υπάρχει στο δικό μας σύστημα, μετά από αναλογιστική αξιολόγηση των δυνατοτήτων του Ταμείου, προσδιορίσαμε το περιθώριο δυνατοτήτων έτσι ώστε η όποια παρέμβαση να μην συνεπάγεται αύξηση των εισφορών και περιορισμό της βιωσιμότητας του ΤΚΑ, για να δώσουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει πάρα πολλά χρόνια εισφορών να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος» είπε, αναφέροντας πως δεν θα υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες επί της κυβερνητικής πρότασης για το θέμα αυτό ενόψει της ενημέρωσης των κοινωνικών εταίρων την ερχόμενη Παρασκευή στη συνάντηση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόσθεσε ωστόσο πως το μέτρο αναμένεται να ενισχύσει το προφανές, που είναι, όπως εξήγησε, η συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία, η εργασία και η καταβολή εισφορών στο ΤΚΑ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Σύνταξης Χηρείας και ειδικότερα το ζήτημα της μη καταβολής της εν λόγω σύνταξης σε άντρες που η σύζυγος τους απεβίωσε πριν από το 2018 ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι όντως ο τρόπος με τον οποίο παραχωρείται η σύνταξη χηρείας σε άντρες δημιουργεί κάποιου είδους ανισότητα στη μεταχείριση, και πρόσθεσε πως αυτό που προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Εργασίας είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση με τα σημερινά δεδομένα και το τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχει ενδεχόμενη επέκταση της παραχώρησης σύνταξης χηρείας και σε όσους άντρες έχασαν τη σύζυγο τους πριν από το 2018 και αναλόγως να πράξει.

«Γενικότερα ομιλούντες, θέλω να επαναλάβω ότι η προσέγγιση μας είναι προς την κατεύθυνση της διαχείρισης όλων αυτών των ανοιχτών ζητημάτων έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού επικεντρωμένοι στην ουσία» τόνισε, υποδεικνύοντας πως ζητούμενο για την Κυβέρνηση δεν είναι να εισπράττει τα ζήτω και τα χειροκροτήματα θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ ή επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία της χώρας, αλλά με την κατάλληλη ισορροπία, στοχευμένα και προσεκτικά και με την εποικοδομητική συνεργασία και συμβολή της Βουλής και των κοινωνικών εταίρων να διαμορφώνει λύσεις για όλα αυτά τα ζητήματα ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των πολιτών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν πήραμε εκείνες τις απαντήσεις που θέλαμε τουλάχιστον με την ακρίβεια που θέλαμε», διευκρινίζοντας ωστόσο πως είναι σεβαστή η εξήγηση που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας και η οποία αφορά την προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε προβληματισμό για την αναφορά του Υπουργού ότι δεν καταργείται η αναλογιστική μείωση και πως η πρόταση της Κυβέρνησης θα επηρεάσει μόλις το 25% των επηρεαζόμενων συνταξιούχων.

«Χαμηλώνει στη δική μας την αντίληψη με άλλα λόγια ο πήχης των προσδοκιών» είπε, αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση θα αναμένεται η τελική πρόταση της Κυβέρνησης και επ’ αυτής θα τοποθετηθούν.

Είπε ακόμη πως θέση του ΑΚΕΛ παραμένει πως θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί η μείωση του 12%.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της σύνταξης χηρείας ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η υφιστάμενη ρύθμιση δημιουργεί διάκριση σε βάρος της πλειοψηφίας των χήρων ανδρών, όπως επισημαίνει και στη σχετική έκθεση της η Επίτροπος Διοικήσεως καλώντας την Κυβέρνηση να καταθέσει σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο.

«Καταλήξαμε ότι εντός Ιανουαρίου θα επανέλθουμε στην Επιτροπή αναμένοντας τις θέσεις και προτάσεις της Κυβέρνησης γι’ αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι από την πλευρά του ΔΗΣΥ τονίστηκε η αναγκαιότητα όπως ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και να επισπευσθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Μια μεταρρύθμιση που για εμάς στον ΔΗΣΥ πρέπει, λαμβανομένης υπόψη της βιωσιμότητας πάντα του ΤΚΑ να προσφέρει δίκαιες και αξιοπρεπείς συντάξεις σε όλους χωρίς να απαιτείται η συνεχής αύξηση των εισφορών στο ΤΚΑ και να ενθαρρύνει την απασχόληση και την εργασία ενώ την ίδια ώρα να προωθεί την εισφοροσυνέπεια και όχι την εισφοροδιαφυγή» σημείωσε, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος πιέζοντας για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης το συντομότερο δυνατό.

Για την αναλογιστική μείωση του 12% η κ. Τσιρίδου είπε ότι το όλο θέμα θα αξιολογηθεί εφόσον ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και τότε είναι που θα αξιολογηθεί αν η σημερινή Κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

«Αναμένουμε να δούμε κατά πόσο αυτό που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεκλογικά θα υλοποιηθεί» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι με βάση την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Υπουργός Εργασίας, το όριο συνταξιοδότησης παραμένει στο 65ο έτος ενώ σε ό,τι αφορά την αναλογιστική μείωση θα υπάρξει μια μερική-σταδιακή αναβάθμιση ενός ποσοστού συνταξιούχων που υπόκεινται στην αναλογιστική αυτή μείωση.

«Αυτοί που έχουν υποστεί την αναλογιστική μείωση είναι γύρω στις 40.000» είπε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της σύνταξης χηρείας, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Και πρόσθεσε πως παρά το ότι όπως ανέφερε και η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ουδέποτε στο παρελθόν παραχωρήθηκαν ωφελήματα με αναδρομική ισχύ από το ΤΚΑ, εντούτοις για τη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα θα εξεταστεί στη βάση και των δυνατοτήτων του ΤΚΑ.

Χαιρέτισε τέλος εκ μέρους της ΔΗΠΑ «τη συνετή πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζεται σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΤΚΑ».