Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Καθημερινό φαινόμενο χαρακτήρισε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας την διάπραξη αδικημάτων, που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, επιβάλλοντας χθες ποινή φυλάκισης δέκα χρόνων σε 28χρονο Ισπανό, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο επιχείρησε να εισαγάγει στη Δημοκρατία, μέσω του αεροδρομίου, σχεδόν 14 κιλά κάνναβης.
Στην καταδικαστική τους απόφαση, οι δικαστές του Κακουργιοδικείου τόνισαν τον μεγάλο αριθμό υποθέσεων ναρκωτικών που τίθενται ενώπιον τους για εκδίκαση, μαζί με την κοινωνική απαξία που χαρακτηρίζει τέτοιους είδους υποθέσεις, γεγονός που, όπως σημείωσαν, καθιστά αναγκαία την επιβολή αποτρεπτικών ποινών.
Ο 28χρονος Ισπανός αφίχθη στις 10 Ιουνίου από τη Βαρκελώνη, μέσω Ζυρίχης. Κατά τον διαβατηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι εναντίον του εκκρεμούσε δικαστικό ένταλμα σύλληψης από την ΥΚΑΝ Λεμεσού για άλλη υπόθεση, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε υπόθεση διάθεσης ναρκωτικών στην Κύπρο.
Λόγω του ότι ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε τον κωδικό για να ξεκλειδώσει τις αποσκευές του, τελωνειακή λειτουργός παραβίασε τις κλειδωνιές κι εντός των αποσκευών βρέθηκαν συνολικά 15 νάιλον συσκευασίες που περιείχαν περίπου 14 κιλά κάνναβης.
Ανακρινόμενος, παραδέχθηκε ότι παρέλαβε τις αποσκευές με τα ναρκωτικά από την Ισπανία από άγνωστό του πρόσωπο και τα μετέφερε στην Κύπρο με σκοπό να τα παραδώσει σε άλλα άτομα έναντι του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο νεαρός Ισπανός παραδέχθηκε ενοχή σε κατηγορία που αφορά κατοχή ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.
Η παραδοχή του στο δικαστήριο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διασώθηκε πολύτιμος δικαστικός χρόνος, κρίθηκε ως σοβαρός μετριαστικός παράγοντας κατά την επιμέτρηση της ποινής, αφού σε διαφορετική περίπτωση η ποινή που θα του επιβαλλόταν, σε περίπτωση που κρινόταν ένοχος, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη…
«Οι συνέπειες που επιφέρουν αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά επηρεάζουν άμεσα και πολλές φορά καταλυτικά όχι μόνο τη ζωή του χρήστη, αλλά και της οικογένειάς του, ενώ παράλληλα φθείρουν τον κοινωνικό ιστό.
Τα ναρκωτικά έχουν ξαπλωθεί παντού και το πρόβλημα που συνεχίζουν να δημιουργούν είναι τεράστιο και πολυδιάστατο», τόνισε με νόημα στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο.
Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δήμου Λάρνακας, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της μετακίνησης κοπριάς από κτηνοτροφικά υποστατικά και την τοποθέτησή της σε γεωργικά χωράφια για σκοπούς εμπλουτισμού.
Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος για την κατάσταση αυτή, εξού και ήταν έντονος στις τοποθετήσεις του, επιρρίπτοντας ξεκάθαρες ευθύνες στις τοπικές αρχές δήμων και κοινοτήτων που βρίσκονται στην ανατολική περιφέρεια της Λάρνακας, πλησίον του αερολιμένα, απ’ όπου, όπως προκύπτει, το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ πιο σοβαρό.
Ζήτησε, μάλιστα, από συναδέλφους του όπως λάβουν πιο δραστικά μέτρα, καταγγέλλοντας ονομαστικά τους ιδιοκτήτες των γεωργικών τεμαχίων που δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς σε σχέση με την διασπορά της κοπριάς.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος βουλευτές, οι δήμαρχοι και δημοτικοί γραμματείς από τους Δήμους Λάρνακας, Αραδίππου, Λιβαδιών και Δρομολαξιάς – Μενεού, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λάρνακας και αρμόδιοι λειτουργοί του δήμου, λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος, Γεωργίας και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
Όπως αναφέρθηκε, φέτος το πρόβλημα της δυσοσμίας είναι πιο έντονο, γι’ αυτό και ζητήθηκε απ’ όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα όπως, επιτέλους, πάρουν δραστικά μέτρα ώστε να το πρόβλημα να επιλυθεί οριστικά.
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ότι μετά το πέρας της σύσκεψης αποφασίστηκε όπως εφαρμοστούν τα ακόλουθα μέτρα:
- Να συνεχιστεί ο έλεγχος από τους αρμόδιους λειτουργούς στα χωράφια και στα κτηνοτροφικά υποστατικά, έτσι ώστε να εντοπιστούν αυτοί που δεν συμμορφώνονται και να γίνουν οι σχετικές καταγγελίες.
- Να τροποποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία με όρους που θα αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας των κτηνοτροφικών αποβλήτων που προέρχονται από τις φάρμες και να περιληφθούν αυστηρότερες ποινές στους κτηνοτρόφους και γεωργούς που δεν συμμορφώνονται.
- Επειδή, όπως διαπιστώθηκε, τα κτηνοτροφικά απόβλητα (κοπριά) που τοποθετούνται στα χωράφια είναι σε υγρή μορφή (αχώνευτη), έγινε εισήγηση για άμεση ενσωμάτωση της στο έδαφος και όχι σε 24 ώρες όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα δυσοσμίας στους γύρω δήμους και κοινότητες.
- Να καθοριστεί χρονική περίοδος εντός Οκτωβρίου, κατά την οποία θα γίνεται η τοποθέτηση της κοπριάς στα χωράφια, προκειμένου να μην παρατείνεται το πρόβλημα.
- Να ενημερώνονται έγκαιρα οι τοπικές αρχές από τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς για την τοποθέτηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων στα χωράφια για να προβαίνουν και αυτές στους απαραίτητους ελέγχους.