Πυρά Βύρα σε γειτονικό δήμο για την μπόχα της κοπριάς
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δήμου Λάρνακας, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας, που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της μετακίνησης κοπριάς από κτηνοτροφικά υποστατικά και την τοποθέτησή της σε γεωργικά χωράφια για σκοπούς εμπλουτισμού.
Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος για την κατάσταση αυτή, εξού και ήταν έντονος στις τοποθετήσεις του, επιρρίπτοντας ξεκάθαρες ευθύνες στις τοπικές αρχές δήμων και κοινοτήτων που βρίσκονται στην ανατολική περιφέρεια της Λάρνακας, πλησίον του αερολιμένα, απ’ όπου, όπως προκύπτει, το πρόβλημα φαίνεται να είναι πολύ πιο σοβαρό.
Ζήτησε, μάλιστα, από συναδέλφους του όπως λάβουν πιο δραστικά μέτρα, καταγγέλλοντας ονομαστικά τους ιδιοκτήτες των γεωργικών τεμαχίων που δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς σε σχέση με την διασπορά της κοπριάς.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος βουλευτές, οι δήμαρχοι και δημοτικοί γραμματείς από τους Δήμους Λάρνακας, Αραδίππου, Λιβαδιών και Δρομολαξιάς – Μενεού, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λάρνακας και αρμόδιοι λειτουργοί του δήμου, λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος, Γεωργίας και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
Όπως αναφέρθηκε, φέτος το πρόβλημα της δυσοσμίας είναι πιο έντονο, γι’ αυτό και ζητήθηκε απ’ όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα όπως, επιτέλους, πάρουν δραστικά μέτρα ώστε να το πρόβλημα να επιλυθεί οριστικά.
Οι αποφάσεις
——————–
Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ότι μετά το πέρας της σύσκεψης αποφασίστηκε όπως εφαρμοστούν τα ακόλουθα μέτρα:
- Να συνεχιστεί ο έλεγχος από τους αρμόδιους λειτουργούς στα χωράφια και στα κτηνοτροφικά υποστατικά, έτσι ώστε να εντοπιστούν αυτοί που δεν συμμορφώνονται και να γίνουν οι σχετικές καταγγελίες.
- Να τροποποιηθεί η υφιστάμενη νομοθεσία με όρους που θα αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας των κτηνοτροφικών αποβλήτων που προέρχονται από τις φάρμες και να περιληφθούν αυστηρότερες ποινές στους κτηνοτρόφους και γεωργούς που δεν συμμορφώνονται.
- Επειδή, όπως διαπιστώθηκε, τα κτηνοτροφικά απόβλητα (κοπριά) που τοποθετούνται στα χωράφια είναι σε υγρή μορφή (αχώνευτη), έγινε εισήγηση για άμεση ενσωμάτωση της στο έδαφος και όχι σε 24 ώρες όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα δυσοσμίας στους γύρω δήμους και κοινότητες.
- Να καθοριστεί χρονική περίοδος εντός Οκτωβρίου, κατά την οποία θα γίνεται η τοποθέτηση της κοπριάς στα χωράφια, προκειμένου να μην παρατείνεται το πρόβλημα.
- Να ενημερώνονται έγκαιρα οι τοπικές αρχές από τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς, για την τοποθέτηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων στα χωράφια για να προβαίνουν και αυτές στους απαραίτητους ελέγχους.