Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Αδικημένη επαρχία η Αμμόχωστος», παραδέχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης
«Αδικημένη επαρχία η Αμμόχωστος», παραδέχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

«Αδικημένη επαρχία η Αμμόχωστος», παραδέχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην πανεπαρχιακή συγκέντρωση για την ανάπτυξη της ελεύθερης Αμμοχώστου που έγινε στη μαρίνα Αγίας Νάπας. Στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο προτεινόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα της επαρχίας Αμμοχώστου για την περίοδο 2024 – 2029, προσθέτοντας πως στόχος είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων και η πλήρης αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της επαρχίας.

Ο κ.Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε πως η ελεύθερη Αμμόχωστος είναι μια αδικημένη επαρχία όσον αφορά την στήριξη που διαχρονικά έλαβε από το κράτος, συγκρίνοντας την στήριξη που έλαβαν άλλες επαρχίες. Αναφερόμενος στις αναπτύξειςπου προγραμματίζονται στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό έργο» τη μαρίνα Παραλιμνίου, όπου, όπως είπε, τα λιμενικά έργα υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2024 και τα χερσαία έργα το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου. Ανέφερε, επίσης, ότι το 2025 προγραμματίζεται η έναρξη εργασιών για ανέγερση του νέου Γυμνασίου Παραλιμνίου.

 

Περαιτέρω, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγγειλε έργα συνολικού ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποίαεξασφάλισαν προϋπολογισμό μέσα από το πρόγραμμα «Θάλεια 2021 – 2027». Τα έργα αυτά αφορούν την ανάπλαση στο κέντρο του Παραλιμνίου, τη δημιουργία πολιτιστικής αίθουσας στη Δερύνεια, τη δημιουργία πολυλειτουργικούπάρκου στην Αγ. Νάπα και γραμμικού πάρκου στηνΑχερίτου, την κατασκευή νέου αμφιθεάτρου στην Αυγόρου, την ανάπλαση και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων στη Σωτήρα, την κατασκευή δημόσιου χώρου αθλοπαιδιών στο Δασάκι Άχνας και την κατασκευή τοπικού παρακαμπτήριου οδικού δικτύου στην περιοχή «Καμινούδια» στον Δήμο Σωτήρας.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι στο πρόγραμμα «Θάλεια» έχει ενταχθεί και το υδατικό έργο «Κοκκινόκρεμμος», που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών της ελεύθερης Αμμοχώστου και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 29 εκατομμυρίων. Το έργο εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί αρχές του 2026.Ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε, ακόμα, πως έχουν δοθεί οδηγίες για να αρχίσει η υλοποίηση του κλειστού κολυμβητηρίου στη Δερύνεια, η αναβάθμιση του αστικού κέντρου στο Φρέναρος και η συντήρηση του αθλητικού κέντρου στο Παραλίμνι. Όπως σημείωσε, πρόκειταιγια τρία σημαντικά έργα, τα οποία αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην υγιή απασχόληση των νέων και στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού στη περιοχή.

Οδικό δίκτυο-Συγκοινωνίες                                                                                                  

Αναφορικά με το οδικό δίκτυο της ελεύθερης Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα βελτίωσης ύψους σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της ασφάλειας στην περιοχή. Ανέφερε, ακόμα, ότι ποσό ύψους 3,8 εκατομμυρίων συμπεριλήφθη στον προϋπολογισμό του 2024 για περιοδική συντήρηση δρόμων της επαρχίας συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε και για το θέμα των δημόσιων μεταφορών, τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους ντόπιους, τονίζοντας την ανάγκη για αναβάθμιση και ενδυνάμωση.«Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το θέμα και στόχος μας είναι η βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας με νέα λεωφορεία χαμηλών εκπομπών ρύπων, η παροχή διευκολύνσεων και πληροφόρησης μέσα στο λεωφορείο, η διεύρυνση σε τουριστικές περιοχές του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις πρωινές ώρες και η παροχή σύγχρονων στεγάστρων και στάσεων. Η σύμβαση για την κατασκευή και συντήρηση νέων στάσεων και στεγάστρων έχει υπογραφεί και η επαρχία Αμμοχώστου είναι μέσα στις προτεραιότητες για την έναρξη εγκαταστάσεων των νέων στεγάστρων», επισήμανε.

Send this to a friend