Θαλάσσιος και υποβρύχιος καθαρισμός στο Ζύγι για το “Let’s Do It Cyprus”
Θαλάσσιο και υποβρύχιο καθαρισμό στο αλιευτικό καταφύγιο και στην παραλία Ζυγίου συνδιοργανώνουν το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την εκστρατεία “Let’s Do It Cyprus”, ο καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ.
Στον χαιρετισμό της Επιτρόπου Περιβάλλοντος αναφέρθηκε ότι, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε το Γραφείο της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της εβδομαδιαίας εκστρατείας καθαρισμού του «Let’s Do It Cyprus», με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση αυτή.
Ευχαριστίες απηύθυνε η Επίτροπος προς την Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου, για τη βοήθειά τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Στόχος, σύμφωνα με την Επίτροπο, είναι να δημιουργηθεί η πρώτη κοινή ομάδα εθελοντικού καθαρισμού με τη συμμετοχή των συναρμόδιων τμημάτων, του Δημοτικού Σχολείου Ζυγίου, του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (ΣΕΒΑΚ) της Λιμενικής Αστυνομίας και του Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας Ιππόκαμπος.
Ως επιτακτικές προκλήσεις της εποχής η Επίτροπος ανέδειξε την κλιματική κρίση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, επισημαίνοντας τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη για μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. «Οι στοίβες απορριμμάτων που βλέπουμε σε πολλές περιοχές είναι απλώς το σύμπτωμα ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος, της αχαλίνωτης καταναλωτικής νοοτροπίας, μίας νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει», επισήμανε.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αν. Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, Θεόδουλος Μεσημέρης, συγχάρηκε το δίκτυο Together Cyprus και σημείωσε ότι η εκστρατεία «αποτελεί ένα ευτυχές γεγονός αφού αναδεικνύει παράλληλα και τη σημαντικότητα του εθελοντισμού και την ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων που επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε και όλοι έχουμε ευθύνη να το προστατεύσουμε».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αυτοσκοπό του Τμήματος Περιβάλλοντος και ότι επιτυγχάνεται μέσα από την ορθολογική διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων, την εκ των προτέρων εκτίμηση των επιπτώσεων, τον έλεγχο της ρύπανσης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ανάσχεση απώλειας ειδών και οικοτόπων, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη δημιουργία πράσινης οικονομίας.
Σημείωσε, ακόμα, ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028, οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει, μέχρι το τέλος του 2023, να καταρτίσουν εξαετές τοπικό σχέδιο για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών τους αποβλήτων. Ακολούθως, μέχρι τον Ιούνιο του 2024 θα πρέπει να εφαρμόσουν συστήματα διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής για τα δημοτικά απόβλητα, περιλαμβανομένων των οργανικών, καθώς και συστήματα «Πληρώνω όσο πετώ», ως κίνητρο στους πολίτες για μείωση και κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
Ο κ. Μεσημέρης παρέθεσε σειρά έργων που υλοποιούνται, όπως η δημιουργία κέντρων επισκευής και επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία πράσινων περιπτέρων ανακύκλωσης, η οικιακή κομποστοποίηση, οι υποδομές για χωριστή συλλογή αποβλήτων σε αλιευτικά καταφύγια, η δημιουργία συντονιστικού φορέα διαχείρισης αποβλήτων κ.α.
Ανέφερε επίσηςότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψη Δημιουργίας Αποβλήτων είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να προβάλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αειφορικής χρήσης πόρων και διαχείρισης αποβλήτων (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση), καθώς και μέρα καθαρισμού (let’s clean up Europe) με κορύφωση τέτοιων δράσεων την προτελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.