Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Το «άγνωστο σπίτι» του Αλί που κέρδισε το Grand Prix της Μπιενάλε Λάρνακας
Το «άγνωστο σπίτι» του Αλί που κέρδισε το Grand Prix της Μπιενάλε Λάρνακας

Το «άγνωστο σπίτι» του Αλί που κέρδισε το Grand Prix της Μπιενάλε Λάρνακας

Θα πάω «σπίτι» λες και έχεις στο νου σου ένα μόνο πράγμα…που αν το καλοσκεφτείς δεν είναι για όλους το ίδιο και δεν έχει για όλους την ίδια έννοια και σημασία. Τι θα απαντούσες όμως αν σε ρωτούσαν τι είναι σπίτι για εσένα; Και αν τελικά πας στην Biennale Λάρνακας θα δεις 101 διαφορετικές αναπαραστάσεις «σπιτιών».

Το άγνωστο σπίτι

Μεγάλος νικητής της Μπιενάλε Λάρνακας ο Αλί, με το έργο του The unknown home. Ο Αλί βρίσκεται στην Ινδία, εμείς όμως θα του μιλήσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

 

 

Ali -Mohammed Umar Sharief, Καλλιτέχνης
Είναι για το «σπίτι» που χτίζουμε τώρα για την μεταθάνατο ζωή μας. Το έργο έχει να κάνει με την συνειδητοποίηση ότι όλοι οι άνθρωποι θα πεθάνουμε και έχουμε ένα «σπίτι» μετά τον θάνατό μας./ Άρα ό,τι κτίζουμε, από ό,τι βιοποριζόμαστε τώρα, είναι οι σπόροι που βρίσκονται εκεί και αναπαριστούν τις πράξεις μας.

Ο Αλί χρησιμοποιώντας βαθιούς συμβολισμούς μας αφήνει στο κατώφλι του θανάτου για να αναλογιστούμε. Λάσπη και χώμα, γιατί από εκεί προερχόμαστε κι εκεί καταλήγουμε. Σιτάρι για όσα σπέρνουμε στη ζωή μας, οι πράξεις μας. Και το ύφασμα…για το τέλος.

Ali -Mohammed Umar Sharief, Καλλιτέχνης
Γι’ αυτό η λάσπη και το ύφασμα. Το ύφασμα είναι mul, το οποίο χρησιμοποιείται για να τυλίξουμε τους νεκρούς. Είναι για να κατανοήσουμε ότι κάθε άνθρωπος θα πεθάνει. Είναι ένα έργο αυτοστοχασμού.

Τί είναι σπίτι;

Yev Kravt, Επιμελήτρια Μπιενάλε Λάρνακας
Η κύρια ερώτηση αυτής της έκθεσης είναι το τι σημαίνει σπίτι για εσένα, για όλους μας. Δεν είναι για το που ή πως είναι το σπίτι αλλά τι σημαίνει σπίτι και μπορεί να είναι το οτιδήποτε.

Η Γιέβ Κραφτ, περπατώντας στα στενά της πόλης του Ζήνωνα, κοιτώντας γύρω της, συνειρμικά διερωτήθηκε…τι είναι σπίτι; Και θέλησε να θέσει το ερώτημα στους καλλιτέχνες αλλά και στους επισκέπτες της Μπιενάλε.

Yev Kravt, Επιμελήτρια Μπιενάλε Λάρνακας
Η ιδέα μου ήρθε ενόσω περπατούσα στην Λάρνακα, πριν 2 χρόνια, έβλεπα γύρω τόσες πολλές κοινότητες οι οποίες ζουν εδώ. Όταν ρωτήσεις τους ανθρώπους ποιο είναι το σπίτι σου, πάντα μιλάνε για το σπίτι τους κάπου αλλού, εκτός της Λάρνακας, αλλά ζούμε μαζί εδώ στη Λάρνακα και αυτό με ενέπνευσε και ήμουν τόσο περίεργη να εμβαθύνω πιο πολύ και αυτή ήταν η βάση για την Μπιενάλε Λάρνακας.

101 έργα τέχνης κάθε μορφής, πίνακες, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, γλυπτά. Το κάθε ένα και μια απάντηση στο ερώτημα, μια απεικόνιση σπιτιού…και για αυτό, δεν υπάρχει «λάθος» απάντηση.

Yev Kravt, Επιμελήτρια Μπιενάλε Λάρνακας
Μαζί με κάθε έργο υπάρχει και μια περίληψη και στο τέλος της περίληψης υπάρχει μια ερώτηση και τις ερωτήσεις τις έκανα ειδικά για το έργο, αναφερόμενη στο «σπίτι» του καλλιτέχνη και αυτό που θα ήθελα να πω στους επισκέπτες είναι να πάρουν τον χρόνο, να διαβάσουν την ερώτηση και να απαντήσουν την ερώτηση για τον εαυτό τους. Είναι πολύ φιλοσοφική προσέγγιση, πυροδοτεί και έχει ενδιαφέρον γιατί βλέπεις το έργο από μια πολύ διαφορετική οπτική.

Η Rosa Mundi και ο Banksy

Rosa Mundi και Banksy. Δύο καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και κρατούν κρυμμένη την ταυτότητά τους, ο καθένας για τον δικό του λόγο. Και αυτό είναι «το ανθρώπινο φρούριο» της Rosa Mundi. Σε αυτό εντάσσει και ένα έργο του Banksy για να μας μιλήσει μεταξύ άλλων…για την ιστορία, την προδοσία και τα fake news.

Chiara Doná dalle Rose, Εκπρόσωπος Rosa Mundi
Σε αυτό το έργο υπάρχει ένα είδος μυστικιστικής εμπειρίας, στην οποία εισέρχεται ο θεατής. Με όλους αυτούς τους καθρέφτες βρίσκει τον εαυτό του να καθρεφτίζεται σε όλες αυτές τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας, της ανθρωπότητας.

Κάθε κομμάτι αυτού του έργου έχει εναποτεθεί με τρόπο ώστε να εκτοξεύει μηνύματα. Στα αριστερά η Ανάσταση και το μήνυμα της ειρήνης, στα δεξιά μια σφαίρα ως παύση συλλογισμού, στο κέντρο ο Τύπος με τις ολέθριες επιπτώσεις που μπορούν να επιφέρουν τα fake news και η Μόνα Λίζα με μπαζούκα να στοχεύει τον Μυστικό Δείπνο.

Chiara Doná dalle Rose, Εκπρόσωπος Rosa Mundi
Λοιπόν ο Ιούδας είναι ο Ιούδας, αλλά είναι και ο καθρέφτης μου που αντικαθιστά το πρόσωπο του Ιούδα. Έτσι, στην παρουσίαση του Μυστικού Δείπνου στη σύνθεση, έχουμε τους 12 αποστόλους. Αλλά ένας από αυτούς τους αποστόλους είναι απρόσωπος. Έτσι, το κοινό μπαίνει μέσα στο έργο και στη συνέχεια στο πιο σημαντικό δείπνο της Ιστορίας και βρίσκεται στη θέση να αμφισβητεί τον εαυτό του, δηλαδή τον καθένα, η ανθρωπότητα συχνά προδίδει τον εαυτό της με διάφορους τρόπους.

Όσο για το τι είναι σπίτι για τη Rosa Mundi;

Chiara Doná dalle Rose, Εκπρόσωπος Rosa Mundi
Στο έργο της Rosa mundi, το σπίτι βρίσκεται μέσα στον καθένα μας, στον οικογενειακό μας πυρήνα, στο μέλλον μας. Στο σύζυγο, στα παιδιά, στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Στη μετάδοση των παραδόσεων του παρελθόντος. Για το μέλλον σημαίνει επίσης να γνωρίζουμε πώς να συγχωρούμε και πώς να προχωράμε μπροστά, να κοιτάμε μπροστά. Αυτό λοιπόν είναι το σπίτι, είναι το φρούριο της ανθρωπότητας, είναι να κρατάς ό,τι καλύτερο έχει παράξει η ανθρωπότητα, να το κοσκινίζεις, να το κρατάς και να το μεταβιβάζεις στα παιδιά σου.

Yev Kravt, Επιμελήτρια Μπιενάλε Λάρνακας
Ελάτε στην Μπιενάλε, πάρτε τον χρόνο σας, σταθείτε μπροστά στο έργο, παρατηρήστε το και ελπίζω ότι θα το απολαύσετε.

 

Send this to a friend