Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Η στιγμή της έκρηξης στο νοσοκομείο στη Γάζα
Η στιγμή της έκρηξης στο νοσοκομείο στη Γάζα

Η στιγμή της έκρηξης στο νοσοκομείο στη Γάζα

 

 

Οι εκατοντάδες νεκροί που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη, που σημειώθηκε σε νοσοκομείο της Γάζας, προσέδωσαν νέες διαστάσεις στην εν εξελίξει διένεξη στη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων συμπέραναν αρχικά πως η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα βομβαρδισμού από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αργότερα, δείχνουν πως είναι εξαιρετικά πιθανόν η έκρηξη να σημειώθηκε εξαιτίας προβληματικής ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από την πλευρά της Γάζας με στόχο να πλήξει το Ισραήλ.

Σημασία όμως έχει το γεγονός ότι εν μέσω της τεταμένης κατάστασης, εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μάλιστα αυτό συνέβη σε νοσοκομείο. Το γεγονός αυτό δύναται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα αναφορικά με την έκβαση της διένεξης.

 

Το Ισραήλ ήδη έχει δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα στην προσπάθεια του να τεκμηριώσει τη διάψευση που έδωσε από την πρώτη στιγμή, δηλαδή ότι δεν ευθύνεται για αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο της Γάζας.

Ωρολογιακά, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη στις 19.00 για την μαζική εκτόξευση ρουκετών με στόχο το νότιο Ισραήλ. Δέκα λεπτά αργότερα, το κανάλι Al Resalah μετέδωσε ότι χτυπήθηκε το νοσοκομείο Al-Ahly Baptist στην κεντρική Γάζα από το Ισραήλ προκαλώντας μεγάλο αριθμό τραυματισμών. Αμέσως η πληροφορία αυτή μεταδόθηκε και από την οργάνωση Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ η οποία λίγο νωρίτερα επίσης είχε ανακοινώσει την μαζική εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ.

Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν στις 18.58 ότι πραγματοποίησαν αεροπορικά χτυπήματα στην περιοχή Sheikh Radwan που βρίσκεται στη νότια Γάζα. Από τις 18.58 μέχρι και τις 19.12 δεν αναφέρθηκαν οποιαδήποτε χτυπήματα όμως.

Οι πρώτες εικόνες από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο είδαν το φως της δημοσιότητας στις 19.25, ενώ το πρώτο βίντεο του χτυπήματος είδε το φως της δημοσιότητας στις 19.41.

Το πλάνο αυτό λήφθηκε στις 18.59, αμέσως μετά δηλαδή που η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τη μαζική εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ, με το βίντεο να δείχνει μια ρουκέτα να πετάει προς τα πάνω και στη συνέχεια μάλλον λόγω προβλήματος να πέφτει. Ακολούθως σημειώνεται η έκρηξη στο νοσοκομείο. Στη βάση του βίντεο τουλάχιστον που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως η έκρηξη προήλθε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας και έπεσε λόγω προβλήματος στο νοσοκομείο.

Οι συνέπειες

Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομείο, συνιστά κλιμάκωση της κρίσης και διεύρυνση των ανθρωπιστικών συνεπειών της διένεξης. Παράλληλα εξαιτίας των γεγονότων αναβλήθηκε η τετραμερής σύνοδος στο Αμμάν της Ιορδανίας ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Μια Σύνοδος η οποία θα μπορούσε να παράξει αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης. Παράλληλα ενίσχυσε την οργή στον μουσουλμανικό κόσμο εναντίον του Ισραήλ, αν και αυτή τη στιγμή το τι έχει πραγματικά προκαλέσει την έκρηξη του νοσοκομείο παραμένει αμφιλεγόμενο.

 

Send this to a friend