Ετοιμαζόμαστε για πιθανή ραγδαία αύξηση αφίξεων από Ισραήλ, λέει ο ΥΠΕΞ
Συνολικά 1.083 άτομα, έχουν αφιχθεί στην Κύπρο από το Ισραήλ μέχρι τώρα, από τα οποία 871 έχουν ήδη αναχωρήσει ενώ έχει παρασχεθεί προσωρινή διαμονή σε 182 με τα αιτήματα αυτά να αυξάνονται καθημερινά, είπε την Τετάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σημειώνοντας πως, ετοιμάζονται και για πιθανή ραγδαία αύξηση των αριθμών.
Ενημερώνοντας δημοσιογράφους, στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την κατάσταση και το πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει την κρίση ως μέρος της περιοχής, ο κ. Κόμπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ενεργοποίηση και η εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τον ρόλο της ΚΔ ως ασφαλή λιμένα σε περιπτώσεις κρίσης.
Ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση, ανέφερε ότι το Υπουργείο του βρίσκεται ευθυγραμμισμένο με τις πρόνοιες του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ και είναι σε συνεργασία με τις υπόλοιπες συναρμόδιες υπηρεσίες και Υπουργεία «προκειμένου να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», διευκολύνοντας τους ξένους υπηκόους οι οποίοι διαφεύγουν αυτή την στιγμή από την περιοχή των πολεμικών ενεργειών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, «έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις» και ότι το βάθος και η ένταση της κρίσης είναι τέτοια που, δημιουργούνται κίνδυνοι περιφερειακής επέκτασης και ανάφλεξης.
Σημειώνοντας πως, το Ισραήλ, έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, «εντός πάντα των ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο», είπε ότι η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, αμάχων, από τα κτυπήματα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί «είναι απόλυτα καταδικαστέα».
Αναφερόμενος στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, σημείωσε ότι ενεργοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου και ότι προηγήθηκαν και ακολούθησαν συντονιστικές συσκέψεις, με τα συνεργαζόμενα Υπουργεία και Υπηρεσίες.
Σημειώνοντας ότι τα στοιχεία μεταβάλλονται συνεχώς «και ετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα για πιθανή ραγδαία αύξηση των αριθμών», είπε ότι, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί σε 15 αφίξεις και δύο αφίξεις δια θαλάσσης, 1.083 άτομα, από τα οποία 871 έχουν αναχωρήσει, ενώ έχει παρασχεθεί προσωρινή διαμονή σε 182, με τα αιτήματα αυτά να αυξάνονται καθημερινά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέχρι στιγμής άτομα από 37 διαφορετικά Κράτη, έχουν περάσει μέσω της Κύπρου, και ότι 14 ξένες αποστολές βρίσκονται στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ, όπου συνεργάζονται με τα αρχές της ΚΔ για τη διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών.
«Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, οι αριθμοί αυτοί, οι οποίοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί, στην περίπτωση που έχουμε επέκταση της κρίσης οι αριθμοί αυτοί θα είναι πολύ πιο μεγάλοι», είπε ο Υπουργός. Υπενθύμισε ότι στην περίπτωση των εκκενώσεων από το Σουδάν, συνολικά 2.611 άτομα έφτασαν στην Κύπρο.
Σημείωσε ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Μεταφορών τα οποία και ευχαρίστησε και τις διάφορες Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτά.
«Αναμένουμε τις εξελίξεις πως θα προχωρήσουν τις επόμενες ώρες και μέρες και προσαρμόζουμε τον σχεδιασμό μας ανάλογα με το πως τα δεδομένα μεταβάλλονται ανά πάσα στιγμή», σημείωσε.
Ο κ. Γιωργάλλας, ανέφερε πως το Υπουργείο του βρίσκεται ευθυγραμμισμένο με τις πρόνοιες του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ και είναι σε συνεργασία με τις υπόλοιπες συναρμόδιες υπηρεσίες και Υπουργεία προκειμένου να κάνουν το καλύτερο δυνατό, διευκολύνοντας τους ξένους υπηκόους οι οποίο διαφεύγουν από την περιοχή των πολεμικών ενεργειών. «Θα συνεχίσουμε, έχοντας πάντα κατά νου ότι υπάρχει πιθανότητα οι αριθμοί να αυξηθούν και γι’ αυτόν τον λόγο λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε μεγαλύτερους αριθμούς», πρόσθεσε.
Ο κ. Κόμπος, αναφερόμενος στην προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κρίση αυτή, είπε ότι «καθοδηγείται από σταθερές σχέσεις αρχών», ενώ, τα όποια γεγονότα επισυμβαίνουν προσεγγίζονται μέσα από αυτές τις θέσεις αρχών.
«Οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς καταδικάζονται απερίφραστα και είναι βασική αρχή μας ότι η τρομοκρατία και η βαρβαρότητα δεν έχουν ούτε δικαιολογία ούτε θέση πουθενά», είπε, σημειώνοντας πως, το Ισραήλ, έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, «εντός πάντα των ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο». Σημειώνοντας πως, η υπεύθυνη ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, αποτελεί σαφή θέση και της ΕΕ, είπε ότι η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, αμάχων, από τα κτυπήματα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί «είναι απόλυτα καταδικαστέα». Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, σημείωσε, «απαγορεύει ρητά επίθεση κατά ιατρικών εγκαταστάσεων και υποδομών».
Είπε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνεί ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη διπλωματία και στον διάλογο, αρχικά για αποκλιμάκωση της έντασης και εν συνεχεία μικρά και ελαφριά βήματα για να ανοίξει σταδιακά ο πολιτικός ορίζοντας για συνολική διευθέτηση στο Μεσανατολικό, στη βάση των δύο κρατών. «Αυτός θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος, έστω και αν αυτή την στιγμή οι προτεραιότητες αφορούν την μη επέκταση της κρίσης», επισήμανε ο κ. Κόμπος.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο ίδιος, έχουν καθημερινά επαφές με ομολόγους τους και μεταφέρουν σε αυτούς αυτά ακριβώς τα μηνύματα.
«Τονίζουμε επίσης ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αδρανήσει», είπε, σημειώνοντας, ότι, σε αντίθετη περίπτωση «θα έχουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα συνδράμει στην ανάφλεξη της περιοχής». Ο κ. Κόμπος είπε ότι, αυτή την θέση υποστήριξαν στην ΕΕ και συνεχώς τονίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά σε συνεργασία με την διεθνή κοινότητα.