Η διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων από νοικοκυριά αποτελεί μια από τις προκλήσεις του κράτους, με δεδομένη την υποχρεωτική χωριστή συλλογή τους έως την 1η Ιανουαρίου 2025, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε δράση με τέσσερις κινητές μονάδες σε τοποθεσίες σε όλη την Κύπρο, για ενημέρωση και συλλογή των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους.
«Σήμερα, τα εν λόγω απόβλητα είτε συλλέγονται και μετά από προεπεξεργασία στο Κέντρο Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων εξάγονται για περαιτέρω επεξεργασία, είτε συλλέγονται και αξιοποιούνται για ανάκτηση ενέργειας στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Συγκεκριμένα, το 2018 παραλήφθηκαν σχεδόν 3.000 τόνοι», πρόσθεσε.
Ο κ. Ξενοφώντος μιλούσε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη της Δράσης 3 «Επισκέψεις στις τοπικές αρχές για εκτροπή των επικινδύνων οικιακών απόβλητων σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις» του Έργου «Διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων από νοικοκυριά» στον Δήμο Λευκωσίας, στην οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας, ο Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας, ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot, ο Πρόεδρος ΑΦΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΛΤΔ, εκπρόσωποι της WEEE Cyprus, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, του Τμήματος Περιβάλλοντος, και άλλοι υπηρεσιακοί.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας στο χαιρετισμό του, ανάμεσα στα μέτρα του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028 που θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου για χωριστή συλλογή, περιλαμβάνεται το Έργο της χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων παραγόμενα από τα νοικοκυριά.
Είπε, παράλληλα, ότι το εν λόγω έργο αναμένεται να ενισχύσει τα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης επικινδύνων οικιακών αποβλήτων από τα Συστήματα Συλλογικής Διαχείρισης, τις αδειοδοτημένες εταιρίες και το Δίκτυο 23 Πράσινων Σημείων.
Σημείωσε, επίσης, ότι το Έργο «Διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων από νοικοκυριά» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με δράσεις όπως οι επισκέψεις των τεσσάρων ρυμουλκούμενων κινητών μονάδων, η εφαρμογή της στρατηγικής επικοινωνίας, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στις κινητές μονάδες για ηλεκτρονική συλλογή στοιχείων, καθώς και η διάθεση ενημερωτικού υλικού.
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι το Έργο χρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Νορβηγίας κατά 500.000 ευρώ και υλοποιείται από το Τμήμα Περιβάλλοντος από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2024.
«Η δράση με τις τέσσερις ρυμουλκούμενες κινητές μονάδες αφορά επισκέψεις σε επιλεγμένες τοποθεσίες σε όλη την Κύπρο, στη βάση ενός προγράμματος, για την ενημέρωση και συλλογή επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων σε κατάλληλα εσωτερικά διαμορφωμένους χώρους», πρόσθεσε.
Όπως είπε, η πρώτη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου 2023, στο Δήμο Λευκωσίας, ενώ το πλάνο επισκέψεων, συνολικής διάρκειας έξι μηνών και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Μάρτιο του 2024, ετοιμάστηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας, η οποία θα το διαχειρίζεται.
Εκτιμάται, συνέχισε ο Υπουργός Γεωργίας, ότι θα πραγματοποιηθούν 250 επισκέψεις σε Δήμους και Κοινότητες της Κύπρου και το πλάνο αυτό αναρτάται στις ιστοσελίδες του Έργου και του Τμήματος Περιβάλλοντος και αναθεωρείται ανά 15 ημέρες.
Είπε, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεων γίνεται ενημέρωση του κοινού για τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα, για την κατηγοριοποίησή τους και για τον τρόπο διαχείρισής τους από τα νοικοκυριά.
«Το κοινό θα είναι σε θέση να αφήσει τα επικίνδυνα απόβλητά του στην κινητή μονάδα στους διάφορους κάδους που διαμορφώθηκαν εσωτερικά. Συγκεκριμένα, στις μονάδες θα συλλέγονται απόβλητα όπως μπαταρίες, μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, φάρμακα, προϊόντα καθαρισμού, μελάνια και τόνερς εκτυπωτών, λάκες, μπογιές, διαλύτες, βερνίκια, λιπαντικά», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι η μονάδα θα παραμένει στο ίδιο σημείο για 2-3 ημέρες και στη συνέχεια θα μετακινείται σε άλλη τοποθεσία.
«Τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα συλλέγονται και μεταφέρονται στις αδειοδοτημένες μονάδες συλλογικών συστημάτων, όπως το Κέντρο Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων στον Ύψωνα και οι εγκαταστάσεις της WEEE Cyprus και ΑΦΗΣ στο Γέρι», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι το πλάνο των επισκέψεων έχει δύο βασικούς στόχους που αφορούν τη γεωγραφική κάλυψη και την πληθυσμιακή κάλυψη.
«Για να πετύχουμε τους στόχους του Έργου, που είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων και την αυξημένη διαθεσιμότητα κατάλληλης συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει να οργανωθούν επισκέψεις σε μεγάλο αριθμό Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες που θα επισκέπτονται τις κινητές μονάδες», συμπλήρωσε.
Είπε, επίσης, ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το εν λόγω Έργο, έχει προβεί σε δράσεις ενημέρωσης και προβολής του καθ’ όλη τη διάρκειά του, σε συνεργασία με την εταιρία CONTACT.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στις 7 Οκτωβρίου 2023 ξεκίνησε η εκστρατεία ενημέρωσης στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σε διαφημιστικές πινακίδες και από σήμερα στα ψηφιακά μέσα, ενώ παράλληλα, προγραμματίζονται στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης του ενδιαφερόμενου κοινού των Δήμων και Κοινοτήτων που επισκέπτονται οι εν λόγω κινητές μονάδες, όπως ενημερωτικό υλικό και βίντεο ή άλλα διαφημιστικά αντικείμενα.
«Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2023, κατά την οποία προβλήθηκε το Έργο αυτό και παρουσιάστηκε η μια ρυμουλκούμενη κινητή μονάδα. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σήμερα εγκαινιάζω την έναρξη της υλοποίησης της δράσης αυτής του Έργου που στοχεύει στη χωριστή συλλογή και εκτροπή επικίνδυνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων για κατάλληλη επεξεργασία», συμπλήρωσε.
Όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, ευελπιστούν στην άριστη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Λευκωσίας με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη επισκεψιμότητα των κινητών μονάδων σε Δήμους και Κοινότητες, η αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, η εισαγωγή καλών πρακτικών για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων, καθώς και η αφύπνιση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του τρόπου διαχείρισης των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στο δικό του χαιρετισμό, τόνισε τη σημαντικότητα του Έργου, το οποίο, όπως είπε, θα συνεισφέρει στις δράσεις του Δήμου Λευκωσίας για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων.
«Ο Δήμος Λευκωσίας χαιρετίζει την παρουσία της κινητής μονάδας ενημέρωσης για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων εδώ στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αυτή ταυτίζεται πλήρως με την εκστρατεία του Δήμου για ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την εισαγωγή καλών πρακτικών, που να συμβάλουν σε μια πιο καθαρή, πιο πράσινη και σίγουρα πιο βιώσιμη Λευκωσία. Εύχομαι η παρούσα πρωτοβουλία να αποτελέσει την αρχή για αλλαγή νοοτροπίας και την εισαγωγή νέας κουλτούρας με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας», κατέληξε.