Παρουσίαση του βιβλίου «Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού» στη Λάρνακα
Κυκλοφορεί το καινούργιο βιβλίο του Ανδρέα Καπανδρέου με τίτλο «Αρουραίοι: αλληγορική ιστορία πολιτικού προβληματισμού».
Συνεχίζοντας, ουσιαστικά, την ιστορία της Φάρμας των ζώων του GeorgeOrwell, ο Ανδρέας Καπανδρέου μας διηγείται την εξέλιξη της:
Μετά τη Μεγάλη Επανάσταση, τα ζώα επιτέλους απελευθερώνονται από τους ανθρώπους και φτιάχνουν ένα δικό τους, αξιοζήλευτο σύστημα αυτοδιοίκησης της φάρμας τους.
Θα καταφέρουν, άραγε, να απολαύσουν τους καρπούς της ελευθερίας που με τόσες θυσίες απέκτησαν, ή θα διακινδυνεύσουν τα πάντα υποκύπτοντας σε έριδες και ζωικές φιλοδοξίες; Πώς θα αντιμετωπίσουν τους απρόσμενους εισβολείς και πώς θα συμπεριφερθούν απέναντι στα ζώα που θα χάσουν τις εστίες τους και θα γίνουν πρόσφυγες από τη μια στιγμή στην άλλη;
Οι «Αρουραίοι»είναι μια αλληγορική ιστορία, με στοιχεία μαύρου χιούμορ, για τη διαφθορά και την αλαζονεία της εξουσίας, για τις καταστροφικές συνέπειες της διχόνοιας, αλλά και της κοντής ιστορικής μνήμης. Αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η ατιμωρησία θρέφει την προκλητικότητα και την ασυδοσία και στηλιτεύει την κοινωνική αδιαφορία. Τέλος, καταδεικνύει πώς η ιστορία γράφεται από τους νικητές.
Ο μικρόκοσμος της φάρμας θυμίζει έντονα την ανθρώπινη πολιτική ιστορία αλλά και τα όσα βιώνουμε στις μέρες μας.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του λογοτεχνικού φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού 2023 – Κύπρος» που θα διεξαχθεί μεταξύ 12-14 Οκτωβρίου σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.
Στην πόλη μας το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου από τις 19:00-21:30 στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών Λάρνακας.
Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν και άλλοι συγγραφείς παρουσιάζοντας τα βιβλία τους.
Σύντομο Βιογραφικό Ανδρέα Καπανδρέου
Ο Ανδρέας Καπανδρέου γεννήθηκε και ζει στη Λευκωσία.
Σπούδασε «Βιβλιοθηκονομία», «Επιστήμες της Πληροφόρησης» και «Επιστήμες της Αγωγής (Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση)» σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο.
Έρχεται σε καθημερινή επαφή με βιβλία, αφού από το 1996 εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου του ιδίου πανεπιστημίου και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κύπρου (ΕΠΟΚ), ενώ στο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων – Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ).
Έχουν εκδοθεί 5 βιβλία του:
τρείς συλλογές διηγημάτων
Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα (Επιφανίου, 2010)
Ο γιος της μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες (Συμπαντικές Διαδρομές, 2012)
Η παράξενη ιστορία του Ευριπίδη Παπαδόπουλου και άλλα διηγήματα (Συμπαντικές Διαδρομές, 2019)
η ποιητική συλλογή
Το τέλος της Χιονάτης: ποίηση (Συμπαντικές Διαδρομές, 2017).
και το ιστορικό μυθιστόρημα – επιστημονικής φαντασίας
Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά (Συμπαντικές Διαδρομές, 2016).
Η γραφή του έχει ιδιαίτερες επιρροές από τη λογοτεχνία του φανταστικού.
Διηγήματα και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά.
Από το 2010 διατηρεί το βιβλιολογικόιστολόγιο @Ανδρέας Καπανδρέου (http://andreaskandreou.blogspot.com/) το οποίο ασχολείται με την λογοτεχνία, τα βιβλία, τον πολιτισμό και την βιβλιοθηκονομία.
Μαζί με την Μαρία Κούβαρου επιμελούνται και παρουσιάζουν τη ραδιοφωνική εκπομπή «Λογοτεχνία στα Ερτζιανά».