Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μαίνονται οι αντιπαραθέσεις για το χαλούμι
Μαίνονται οι αντιπαραθέσεις για το χαλούμι

Μαίνονται οι αντιπαραθέσεις για το χαλούμι

 

 

Μαίνονται οι αντιπαραθέσεις για το χαλούμι. Το αλαλούμ συνεχίζεται γύρω από τη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων του Ιούλη του 2022, η οποία όπως φαίνεται δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε – θέτοντας σε κίνδυνο το ΠΟΠ χαλούμι.

Όλα αυτά στη σκιά των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Μάριος Ριαλάς – Εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Αιγοπροβατοτρόφων
«Η συμφωνία έχει βιαστεί. Έχει βιαστεί πρώτον διότι οι αγελαδοτρόφοι όχι μόνο δεν απέσυραν τις αγωγές όπως προνοούσε η συμφωνία αφού είχαν γίνει οι τροποποιήσεις από το υπουργείο οι οποίες απέρρεαν από τη συμφωνία τούτη τις κατέθεσαν και σαν τεκμήριο για να ενισχύσουν τη θέση τους εναντίον του ΠΟΠ.»

 

Σημειώνεται πως οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν άμεση αύξηση του ποσοστού του αιγοπρόβιου γάλακτος στην ποσόστωση στο 25% και να μην υπάρξει μεταβατική περίοδο επιπλέον από τον Ιούλιο του 2024.

Μάριος Ριαλάς – Εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Αιγοπροβατοτρόφων
«Ξέρετε οι γιαγιάδες μας πριν 50 χρόνια δεν εκάμναν το χαλούμι με γάλα αγελάδας ούτε με τσίλι, ούτε με λάιμούτε με όλα αυτά. Αυτές οι αυξομειώσεις που είναι 10% τώρα με το διάταγμα, μετά θα πάει 25% και μετά ο Θεός ξέρει που θα το πάρει η κυβέρνηση ναι βάζουν σε κίνδυνο το χαλούμι διότι δίνουν νομικά όπλα σε αυτούς που θέλουν να σφετερίζονται το όνομα χαλούμι αλλά να το πωλούν 100% αγελαδινό αν είναι δυνατόν.»
Υποστηρίζοντας πως ούτε από πλευράς των τυροκόμων η συμφωνία έχει τηρηθεί.

Μάριος Ριαλάς – Εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Αιγοπροβατοτρόφων
«Διότι πολύ απλά κατέθεσε επίσημο αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για αλλαγή του ποσοστού του ΠΟΠ από 50% συν, σε 10%. Αυτό το αίτημα έχουμε ενημερωθεί προφορικώς από τον υπουργό γεωργίας οτι έχει απορριφθεί αλλά δεν έχουμε κάτι επίσημο ακόμα.»

Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης ώστε να δοθούν λύσεις, με την επιστροφή του προέδρου Χριστοδουλίδη από την Ισπανία. Εξάλλου ο σύνδεσμος αιγοπροβατοτρόφων αναμένει κατ` ιδίαν συνάντηση με τον προέδρο της Δημοκρατίας μετά και από τις κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Πηγή: alphanews

 

Send this to a friend