Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Και φέτος «Συναπάντημα Προσφύγων» στο Δασάκι της Άχνας
Και φέτος «Συναπάντημα Προσφύγων» στο Δασάκι της Άχνας

Και φέτος «Συναπάντημα Προσφύγων» στο Δασάκι της Άχνας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έγινε θεσμός η εκδήλωση «Συναπάντημα Προσφύγων» που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στο Δασάκι της Άχνας. Όπως ανακοινώθηκε, οι φετινές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου μ’ επισκέψεις μαθητών από διάφορα σχολεία της Κύπρου στην περιοχή του δάσους, όπου το μαύρο καλοκαίρι του 1974, μετά τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής, είχαν στηθεί τα αντίσκηνα για να φιλοξενήσουν προσωρινά τους εκδιωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Δάσους Άχνας, Νίκο Βάσιλα, κατά τις περσινές εκδηλώσεις επισκέφθηκαν την περιοχή περίπου εφτάμισι χιλιάδες μαθητές, ενώ φέτος εκτιμάται ότι η επισκεψιμότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

 

«Οι μαθητές θα επισκέπτονται το δάσος όπου πριν από 49 χρόνια είχε στηθεί ο καταυλισμός των προσφύγων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση, διότι τα μικρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν επί τόπου για τα συγκλονιστικά βιώματα των προσφύγων εκείνης της εποχής.

Πολλοί από τους μαθητές θα ενημερωθούν, επίσης, για την καταγωγή των πατεράδων και των παππούδων τους και θ’ αποκτήσουν μια πραγματική εμπειρία για το τι επ’ ακριβώς συνέβη στην περιοχή του Δάσους Άχνας μετά την τουρκική εισβολή. Πολλοί μαθητές νομίζουν ότι είναι από τη Λάρνακα ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος της ελεύθερης Κύπρου, χωρίς να γνωρίζουν ότι η καταγωγή των οικογενειών τους είναι από κάποιο κατεχόμενο χωριό ή πόλη», σημείωσε ο κ.Βάσιλας.

Επιπρόσθετα, στο χώρο της εκδήλωσης, εκτός από τα άσπρα αντίσκηνα που παραχωρήθηκαν, τότε, από τις Βρετανικές Βάσεις για την διαμονή των προσφύγων, θα εκτίθενται και αυθεντικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή οι εκτοπισθέντες Ελληνοκύπριοι, όπως τρακτέρ, καρότσια, αποχωρητήρια κ.α.

Η όλη εκδήλωση θα περιλαμβάνει, επίσης, έκθεση φωτογραφίας με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από εκείνη την τραγική, για την Κύπρο, περίοδο.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δάσους Άχνας δήλωσε ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, ωστόσο σε περίπτωση που παρατηρηθεί μεγάλο ενδιαφέρον για επισκέψεις μαθητών, τότε θα δοθεί παράταση, κάτι που είχε συμβεί και πέρσι.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 20 Οκτωβρίου, με την συναυλία του Κώστα Μακεδόνα. Για πρώτη φορά το «Συναπάντημα Προσφύγων» στο Δασάκι της Άχνας διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2019.

 

 

Send this to a friend