Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υπογράφηκε το Συμβόλαιο για την εκτέλεση του έργου «Αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττιχείου Πάρκου»
Υπογράφηκε το Συμβόλαιο για την εκτέλεση του έργου «Αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττιχείου Πάρκου»

Υπογράφηκε το Συμβόλαιο για την εκτέλεση του έργου «Αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττιχείου Πάρκου»

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ Έναν κρυμμένο «θησαυρό» χαρακτήρισε το δάσος του Παττίχειου ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, σημειώνοντας πως πρόκειται για έναν πανέμορφο χώρο πρασίνου εντός του αστικού ιστού της πόλης, δίπλα στην μεγάλη λίμνη της αλυκής, τον οποίο, όμως, ο κόσμος της Λάρνακας και οι ξένοι επισκέπτες, δεν έχουν απολαύσει στον βαθμό που έπρεπε και που επιθυμούν οι δημοτικές αρχές.

Μιλώντας στο περιθώριο της σημερινής τελετής υπογραφής του συμβολαίου για το έργο «Αναδιαμόρφωση της περιοχής του Παττίχειου Πάρκου» και της παρουσίασης των υποδομών που προγραμματίζονται, ο κ.Βύρας ανέφερε ότι η ανάπλαση του Παττίχειου είναι ένα έργο που οραματίστηκε το νυν δημοτικό συμβούλιο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Όπως είπε, με τα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν, το Παττίχειο Πάρκο θα καταστεί στολίδι και σημαντικό σημείο αναφοράς για τη Λάρνακα, αφού θα είναι ο μεγαλύτερος σ’ έκταση χώρος πρασίνου στη Λάρνακα και ένας από τους μεγαλύτερους σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο δήμαρχος εξήγησε πως ο χώρος που θα αναδιαμορφωθεί είναι Natura, γι’ αυτό και οι κατασκευαστικές εργασίες θα ταυτίζονται πλήρως με τις υποδείξεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Δασών και της Υπηρεσίας Θύρας.

 

Η υπογραφή του συμβολαίου έγινε μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και της εργοληπτικής εταιρείας «Miltiades Neophytou Civil Engineering Constructors & Developers Ltd», ενώ η παρουσίαση του έργου έγινε από τους αρχιτέκτονες του γραφείου «Χρύσανθος & Χρυσάνθου & Συνεργάτες» που έκανε την σχετική μελέτη.

Όπως αναφέρθηκε, προτείνεται ένα σύνολο δραστηριοτήτων και υποδομών, με κύριο γνώμονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τον ευαίσθητο γειτνιάζοντα χώρο της αλυκής.Το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή κυκλικής υπερυψωμένης πεζογέφυρας περιμετρικά του υφιστάμενου αμφιθεάτρου, νέο καφεστιατόριο και παιχνιδότοπο που θα εφάπτεται της πεζογέφυρας και θα ενισχύει τον πυρήνα του πάρκου γύρω από το αμφιθέατρο κι έναν βοτανικό κήπο με αρωματικά φυτά για περίπατο και χαλάρωση με κατάληξη τον χώρο του υδάτινου στοιχείου.

Θα κατασκευαστούν, επίσης, skatepark με χώρο εκδηλώσεων και θέασης, πάρκο σκύλων, ανοικτό γυμναστήριο με θέα την αλυκή, γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ θ’ αναβαθμιστεί η υφιστάμενη είσοδος του αμφιθεάτρου με καινούργια στέγαστρα, εκθεσιακό χώρο καθώς και χώρο αναμονής. Θα γίνουν, ακόμα, δύο σημεία εξεδρών θέασης για εκδηλώσεις και παρατήρησης προς την αλυκή. Θα δαπανηθεί ένα μεγάλο κονδύλι για νέες φυτεύσεις, αφού εκτιμάται ότι περίπου το 90% ολόκληρης της έκτασης θα είναι χώμα και δάσωση.

Επιπλέον, θα κατασκευαστούν νέες διαδρομές περιπάτου που θα είναι εμπλουτισμένες με φυτεύσεις και πινακίδες καθοδήγησης, θ’ ανακατασκευαστεί ο πλατειακός χώρος στο υφιστάμενο μνημείο του πάρκου, θ’ αντικατασταθούν εξ’ ολοκλήρου τα φωτιστικά με νέας τεχνολογίας αντιβανδαλιστικού τύπου, θα ενισχυθεί ο αστικός εξοπλισμός και θα γίνει προσθήκη ικανοποιητικού αριθμού χώρων στάθμευσης και υγιεινής σε διάφορα σημεία του πάρκου.Ο Ανδρέας Βύρας διαβεβαίωσε ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχει 24ωρη φύλαξη με περίπολα. Το έργο θα είναι πλήρως προσβάσιμο και σε ΑμεΑ.Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 23 Οκτωβρίου και θα έχουν διάρκεια 18 μήνες. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με την συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.

Το κόστος θα ξεπεράσει τα 5 εκ. 270 χιλιάδες ευρώ. Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι η αναδιαμόρφωση του Παττίχειου Πάρκου να συμβάλει στην ενίσχυση του μικροκλίματος της περιοχής και στη δημιουργία ενός φυσικού πνεύμονα πρασίνου πλησίον του κέντρου της πόλης για άνετη και ασφαλή διακίνηση των χρηστών.

Send this to a friend