Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υφ. Έρευνας: Προσπάθεια να μετατραπεί η Κύπρος σε κόμβο τεχνολογίας
Υφ. Έρευνας: Προσπάθεια να μετατραπεί η Κύπρος σε κόμβο τεχνολογίας

Υφ. Έρευνας: Προσπάθεια να μετατραπεί η Κύπρος σε κόμβο τεχνολογίας

Προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και του εθνικού στόχου να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα αξιοζήλευτο κόμβο τεχνολογίας, τόνισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην παρουσίαση της έρευνας για την κυπριακή αγορά πληροφορικής το 2023, που διενήργησε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής σε συνεργασία με την διεθνή εταιρεία ICD.

«Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής έχει καταρτήσει και υλοποιεί την εθνική στρατηγική για την προώθηση και ανάπτυξη στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, αναβαθμίζοντας συνεχώς το σχέδιο αυτό», είπε ο κ. Χατζηζαχαρίας σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση της έρευνας, η οποία κατέδειξε ότι οι προοπτικές για το σύντομο μέλλον του τομέα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι θετικές, καθώς η πλειονότητα των εταιρειών ΤΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο σχεδιάζει να αναπτύξει νέες υπηρεσίες και περίπου το 50% των κυπριακών εταιρειών αναμένουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους για υπηρεσίες πληροφορικής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι η οικονομική ανάκαμψη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που προκάλεσε η πανδημία οδήγησαν στην επέκταση του τομέα ΤΠΕ το 2022, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στη διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, καθώς και στη μείωση του εμπορικού της ελλείμματος.

 

 

Σύμφωνα με την έρευνα, η αξία της κυπριακής αγοράς ΤΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών) ανήλθε σε 781 εκ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 4,7%, ενώ η αγορά πληροφορικής (εξαιρουμένων των τηλεπικοινωνιών) είχε αξία 302 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 8,4%. Οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής ανήλθαν σε 156 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,1%, σε ετήσια βάση.

Οι εταιρείες ΤΕΠ αναμένουν ότι η αξία της κυπριακής αγοράς ΤΠΕ θα ανέλθει στα 856 εκ. ευρώ το 2025.

Αναφορικά με τη σημαντικότερη πρόκληση, η έρευνα έδειξε ότι αυτή είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ήταν η μόνη πρόκληση που αναφέρθηκε από περισσότερους από 50% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Η πανδημία COVID-19 έχει συμβάλει σημαντικά στη σημασία αυτής της πρόκλησης.

Επίσης, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο παραμένει η κορυφαία επενδυτική προτεραιότητα για τις κυπριακές εταιρείες με τη σημασία της να αυξάνεται δραματικά. Ο πολλαπλασιασμός των ψηφιακών υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των πληροφοριών που αποθηκεύονται στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι οργανισμοί που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κινδυνεύουν να υποστούν μη αναστρέψιμες ζημία.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η κυπριακή οικονομία ανέκαμψε σημαντικά από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και των συνεπακόλουθων διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η κυπριακή οικονομία κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη της τάξης του 5,8% περίπου το 2022.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, «είναι σημαντικό να ενισχύσουμε κρατικά ένα τόσο σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της Κύπρου που δεν είναι άλλος από τον τομέα των τεχνολογιών».

«Η αναβάθμιση των δικτύων και η εγκατάσταση του 5G και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, η ενθάρρυνση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, η επανειδίκευση (reskilling) ατόμων του κλάδου, η ακαδημία ψηφιακού αλφαβητισμού των πολιτών και άλλες πολλές δράσεις, έχουν στόχο την ενίσχυση του τομέα της πληροφορικής στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Όλα αυτά μαζί, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, «ισούνται με κοινωνική ευημερία».

Ο κ. Χατζηζαχαρίας είπε ακόμη ότι» μέσα από τα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια που διανύσαμε από το 2022 και μετά με την έλευση της πανδημίας covid – 19 και ακολούθως τον πόλεμο ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, αρκετές ισορροπίες άλλαξαν, δημιουργήθηκε έντονη ανάγκη για στροφή στην ψηφιοποίηση, ενώ παράλληλα διδαχτήκαμε ότι η ανεξαρτησία μας σε αρκετούς τομείς είναι σημαντική» και πρόσθεσε ότι «τα δύο αυτά γεγονότα μας δίδαξαν ότι η προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο είναι απολύτως αναγκαία».

Στην συνέχεια ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής στον πολύ υποσχόμενο και  αναπτυσσόμενο, όπως είπε, τεχνολογικό τομέα της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο αφουγκράζεται και διατηρεί «ως κόρη οφθαλμού τις συμβουλές του Συνδέσμου που σκοπό έχουν την πρόοδο και την τεχνολογική άνθιση».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κώστα Αγρότη, ο κ. Χατζηζαχαρίας τον διαβεβαίωσε ότι η πόρτα του Υφυπουργείου είναι πάντοτε ανοιχτή για τον Σύνδεσμο αφού «αποτελείτε σύμμαχο των προσπαθειών μας προς την πορεία υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και του εθνικού στόχου να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα αξιοζήλευτο κόμβο τεχνολογίας».

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με το μέλλον, σημαντικό άμεσο αντίκτυπο στην κυπριακή αγορά ΤΠΕ τα επόμενα χρόνια θα έχουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες και η υιοθέτηση των τεχνολογιών πληροφορικής, ιδιαίτερα της τεχνητής νοημοσύνης, θα βρίσκεται στον πυρήνα της μεταβαλλόμενης δομής της οικονομίας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

Επίσης, η κυβερνητική στήριξη για τις υποδομές των ΤΠΕ, η πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IDC, που περιλαμβάνονται στην έρευνα, η διεθνής εταιρεία αναμένει ότι οι δαπάνες ΤΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς τηλεπικοινωνιών) στην Κύπρο θα αυξηθούν 3,5% σε ετήσια βάση το 2023 και θα ανέλθουν σε 808 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες ΤΠ (εξαιρουμένης της αγοράς τηλεπικοινωνιών) αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,4% σε ετήσια βάση και να ανέλθουν σε 324 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,2% σε ετήσια βάση το 2023 και να ανέλθουν σε συνολικά 171 εκατ. ευρώ.

Send this to a friend