Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο τουρκικός στρατός έφερε ειρήνη στην Κύπρο ισχυρίζεται ο Ουστέλ
Ο τουρκικός στρατός έφερε ειρήνη στην Κύπρο ισχυρίζεται ο Ουστέλ

Ο τουρκικός στρατός έφερε ειρήνη στην Κύπρο ισχυρίζεται ο Ουστέλ

 

 

«Δεν θα ξανακαθίσουμε στο τραπέζι διαπραγμάτευσης για ομοσπονδία», δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, ισχυριζόμενος ότι ο τουρκικός στρατός «έφερε ειρήνη» στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Ανατολού, ο Ουνάλ Ουστέλ είπε για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία,  ότι «προσπαθούν να τραβήξουν τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε διάφορα κανάλια με άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες. Δεν το δεχόμαστε αυτό και βλέπουμε ότι η Ευρώπη δεν το κάνει αυτό για πρώτη φορά, επίσης το έκανε και στις προηγούμενες εκθέσεις της με τον ίδιο τρόπο, και συνεχίζει στην ίδια γραμμή».

Απέρριψε τον όρο κατοχή και υποστήριξε ότι «η στρατιωτική παρουσία (της Τουρκίας) έφερε ειρήνη όχι μόνο στους Τ/κ αλλά και στους Ε/κ που ζουν στο νησί και είναι καιρός ο κόσμος να δει τις πραγματικότητες σε αυτό το θέμα».

 

Ο Ουνάλ Ουστέλ είπε ότι επί 50 χρόνια γίνονται διαπραγματεύσεις με  προσανατολισμό την ομοσπονδία και πρόσθεσε: «Είπαμε ότι από δω και μπρος δεν θα παίξουμε πλέον το παιχνίδι των Ε/κ και δεν θα καθίσουμε ξανά στο τραπέζι διαπραγμάτευσης περί ομοσπονδίας. Πλέον αρχίζουμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακούγεται στον κόσμο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του λαού μας».

Ανέφερε ότι η έκκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για  αναγνώριση του ψευδοκράτους στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ήταν «συγκλονιστική», προσθέτοντας ότι «είπε στον κόσμο τις αλήθειες».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ουστέλ είπε ότι «υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων, θέλουμε αυτά τα εμπάργκο και οι απομονώσεις που βιώνει ο λαός μας στην τδβκ στις μεταφορές, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, με άλλα λόγια, στην καθημερινή ζωή, να τελειώσουν πλέον».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «ο Ε/κ ηγέτης θα πρέπει να αναγνωρίσει την τδβκ και τον τ/κ λαό».

Ο κ. Ουστέλ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι θέλει μόνο την Τουρκία ως συνομιλητή και πρόσθεσε: «Διαμαρτυρόμαστε εφεξής έναντί του επειδή μας αγνοεί και κάνει δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Αξιολογώντας την έκκληση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, επανέλαβε τη θέσης ότι και στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο είχαν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά, αλλά παρά ταύτα η «νότια Κύπρος» ανταμείφθηκε.

Send this to a friend