Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ελπίδες για σύντομη επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για θωράκιση των Καμάρων
Ελπίδες για σύντομη επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για θωράκιση των Καμάρων

Ελπίδες για σύντομη επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για θωράκιση των Καμάρων

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σύντομα θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που προγραμματίζεται στην περιοχή Καμάρες, στη Λάρνακα. Ένα έργο που εκκρεμεί εδώ και περίπου οκτώ χρόνια και συγκεκριμένα από το 2015…

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) Άγγελος Χατζηχαραλάμπους είπε ότι, το συμβούλιο ανέθεσε σε σύμβουλο μελετητή την επικαιροποίηση των εγγράφων κι επιδιώκει άμεσα να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό, με στόχο οι κατασκευαστικές εργασίες, εάν είναι εφικτό, να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

 

Θυμίζουμε, ότι η περιοχή Καμάρες – Βεργίνας, εντός των δημοτικών ορίων Λάρνακας και Αραδίππου, θεωρούνται την δεδομένη στιγμή οι μόνες μη ανοχύρωτες περιοχές όσον αφορά τις πλημμύρες, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2014 ακόμα δεν έχουν τροχιοδρομηθεί.

Ο κ.Χατζηχαραλάμπους υπενθύμισε ότι το 2015, ένα χρόνο μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Λάρνακα, είχε εξαγγελθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που θα ξεκινούσε από το Καλό Χωριό Λάρνακας και θα κατέληγε στο μνημείο των Καμάρων.

Ένα έργο που θα θωράκιζε τις οικιστικές περιοχές Καμάρες και Βεργίνας. Το έργο αυτό αρχικά είχε ανατεθεί για υλοποίηση στο Τμήμα Δημοσίων Έργων. Στην πορεία, όμως, η εκπόνηση της μελέτης και η ετοιμασία των κατασκευαστικών εγγράφων ανατέθηκαν στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.

Η σχετική μελέτη και τα έγγραφα ετοιμάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και παραδόθηκαν στο ΣΑΛ το οποίο, με υπουργική απόφαση, ανέλαβε την εκτέλεση του έργου.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας προχώρησε σε προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, αλλά υπήρξε μονάχα ένας ενδιαφερόμενος, του οποίου η προσφορά ήταν αρκετά πιο ψηλή απ’ ό,τι υπολογιζόταν. Ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΣΑΛ, το συμβούλιο υποχρεώθηκε ν’ αναθέσει σε σύμβουλο μελετητή την επικαιροποίηση των εγγράφων και άμεσα αναμένεται ότι θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό.

 

Αντιπλημμυρικά

———————–

Στο μεταξύ, σ’ εξέλιξη βρίσκονται αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία πιστεύεται ότι θα ολοκληρωθούν τους προσεχείς μήνες, ώστε να θωρακίσουν περαιτέρω την πόλη της Λάρνακας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι εργασίες διεξάγονται στις οδούς Αγίων Αναργύρων και Μητροπόλεως, στη λεωφόρο Αλέξανδρου Παναγούλη και σε άλλες περιοχές. Περαιτέρω, έχει ανατεθεί σε σύμβουλο μηχανικό να εξετάσει ποια σημεία της πόλης, από την περιοχή Μακένζι μέχρι το λιμάνι, παρουσιάζουν προβλήματα συσσώρευσης όμβριων υδάτων και πλημμυρών και όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, το ΣΑΛ θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα. Καταλήγοντας, ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους κατέστησε σαφές πως σε περίπτωση πολύ ακραίων καιρικών φαινομένων, κάτι που όλοι απεύχονται, κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορέσει να διασφαλίσει τους κατοίκους από κινδύνους καταστροφής περιουσιών.

 

Send this to a friend