Η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η άνοδος της ανταγωνιστικότητας, η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα και ο εμπλουτισμός της τουριστικής εμπειρίας, με γνώμονα την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, είναι μεταξύ των στόχων του Υφυπουργείου Τουρισμού, δήλωσε ο Υφυπουργός Κώστας Κουμής.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στα Λεύκαρα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που τιμάται στις 27 Σεπτεμβρίου, ο κ. Κουμής είπε ότι «η φετινή, 44η επέτειος του εορτασμού της ημέρας αυτής είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο και στον πλανήτη, με την επίκληση για στόχευση στην πράσινη μετάβαση και στις πράσινες επενδύσεις».
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην άνοδο της θερμοκρασίας, στη μετατόπιση βροχοπτώσεων και καταστροφικές έως και φονικές πλημμύρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη και πρόσθεσε πως «η λήψη αποφάσεων και ο σχεδιασμός δράσεων για στήριξη της πράσινης μετάβασης δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένα εύηχο σύνθημα, αλλά αποτελεί ξεκάθαρα άμεση ανάγκη και επιτακτική ευθύνη».
Όπως είπε ο κ. Κουμής «η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη δείχνει αποφασισμένη να συμβάλει σ’ αυτό και έχει λάβει μέχρι σήμερα σειρά αποφάσεων όπως την ψήφιση του μέτρου εικονικού συμψηφισμού λογαριασμών που αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αλλά και Σχέδιο δράσης με τίτλο “Σύγχρονη επαγγελματική ανάπτυξη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση”».
Ως Υφυπουργείο Τουρισμού, συνέχισε «μέσα από την καθημερινή μας δράση, επιδιώκουμε και στοχεύουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας μας, στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας, με γνώμονα και στόχο την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Ως Υφυπουργείο, έχουμε πάντοτε στόχο να διασφαλίζουμε ότι τα έργα που βρίσκονται υπό την εποπτεία μας, αναπτύσσονται και λειτουργούν εφαρμόζοντας βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές».
Ανέφερε ακόμα ότι «οι περιβαλλοντικές διακρίσεις και πιστοποιήσεις που έχουν λάβει οι μαρίνες Λεμεσού και Αγίας Νάπας, αλλά και το καζίνο – θέρετρο, δεν είναι τυχαίες».
Ταυτόχρονα, επισήμανε, «στα διάφορα Σχέδια Επιχορήγησης που εξαγγέλλει το Υφυπουργείο, περιλαμβάνονται πάντοτε πλέον πρόνοιες που άπτονται των αρχών της αειφορίας».
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στην επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα και σημείωσε πως «όλοι γνωρίζουν πως τουρισμός δεν είναι μόνο πολυτελείς εγκαταστάσεις, υποδομές, μνημεία, χώροι ψυχαγωγίας και χώροι διασκέδασης, αλλά είναι πολλά άλλα, στο επίκεντρο των οποίων ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο άνθρωπος».
Όταν μιλάμε για τουρισμό, συνέχισε «πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει κάτι που δεν πωλείται, κάτι που δεν κοστολογείται, που δεν έχει τιμή, και αυτό ονομάζεται φιλοξενία». Ο στόχος, σημείωσε ο κ. Κουμής, «θα πρέπει να είναι πάντοτε οι επισκέπτες να αισθάνονται τις μέρες παραμονής τους ως φιλοξενούμενοι και όχι ως πελάτες και για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται πολλά, μεταξύ των οποίων προσεκτικοί σχεδιασμοί και επενδύσεις κεφαλαίων».
Στις μέρες μας, συνέχισε «στην εποχή του απόλυτου ανταγωνισμού, η επένδυση στον άνθρωπο επιβάλλεται για την απόκτηση και την αφομοίωση περισσότερων ακόμη προσόντων και δεξιοτήτων στο χώρο εργασίας. Ακόμα η επαγγελματική κατάρτιση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενίσχυση των επιπέδων ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού» είπε και σημείωσε πως «δηλώνουμε δυναμικά παρόντες στην ανάγκη για την πράσινη μετάβαση και την ανάγκη για επένδυση ακόμη περισσότερο στον ανθρώπινο παράγοντα».
Ο κ. Κουμής είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ως χώρα διανύουμε μία καλή χρονιά σε επιδόσεις αφίξεων και εσόδων. Οι αφίξεις καταγράφουν άνοδο της τάξης του 24.5% για το πρώτο οκτάμηνο και τα έσοδα να καταγράφουν μέχρι στιγμής αύξηση πέραν του 30% σε σύγκριση με πέρσι» κάτι που όπως είπε μας αφήνει ικανοποιημένους.
Είναι επίσης σημαντικό, συνέχισε, το γεγονός ότι «ο τουρισμός, ως ο πιο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας της χώρας μας, αποφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία, στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στο σύνολο της Κύπρου, αποτελώντας αποδεδειγμένα πλέον τον μοχλό εξόδου από τις κρίσεις που, από καιρού εις καιρόν, εισέρχεται η χώρα».
Η καλή πορεία του τουρισμού την τελευταία διετία, ανέφερε «ενισχύει τη δική μας ευθύνη προκειμένου να σχεδιάσουμε το πλάνο της επόμενης μέρας για την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, με σκοπό την άνοδο της ανταγωνιστικότητας και του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι ανάγκες, οι στόχοι και το όραμα για τον τουρισμό της Κύπρου δεν μπορεί παρά να είναι κοινοί».
Ο Υφυπουργός σημείωσε ακόμα ότι «οι υψηλοί στόχοι του τουρισμού απαιτούν ευθυγράμμιση, συμπόρευση και ενότητα όλων και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με την αποψινή εκδήλωση στα Λεύκαρα, που έχουν επανειλημμένα βραβευθεί ως μια από τις ομορφότερες πόλεις στον κόσμο».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη βράβευση 25 περίπου ατόμων μεταξύ των οποίων διακεκριμένων προσωπικοτήτων του ξενοδοχειακού και τουριστικού τομέα και εκτοπισθέντες ξενοδόχοι, ενώ δόθηκαν και βραβεία τιμής ένεκεν.