Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ακλόνητη η θέση του ΕΚ για την Κύπρο, λέει η Μέτσολα στους Αμμοχωστιανούς
Ακλόνητη η θέση του ΕΚ για την Κύπρο, λέει η Μέτσολα στους Αμμοχωστιανούς

Ακλόνητη η θέση του ΕΚ για την Κύπρο, λέει η Μέτσολα στους Αμμοχωστιανούς

Σε ένα μήνυμα αποφασιστικής στήριξης προς τους Αμμοχωστιανούς, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σημειώνει ότι η θέση του ΕΚ όσον αφορά την επανένωση της Κύπρου παραμένει ακλόνητη και εκφράζει την ανάγκη για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την επιστροφή των προσφύγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου και του Προέδρου της Βασίλη Μαύρου, η κα. Μέτσολα απάντησε σε επιστολή καταγγελίας που της απέστειλε ο Σύνδεσμος στα πλαίσια εκστρατείας που διεξάγει.

Η κα. Μέτσολα διαβεβαίωσε ότι οι παραβιάσεις και απειλές των Τούρκων ειδικά στην Αμμόχωστο και στη νεκρή ζώνη αντιμετωπίζονται με όλη την σοβαρότητα που τους αρμόζει από την ίδια, αλλά και από ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η Πρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε μονομερή, εχθρική ενέργεια, όπως η πρόσφατη επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, μετά την έναρξη παράνομων έργων στην ουδέτερη ζώνη έξω από το χωριό Πύλα. Καταδίκασε ταυτόχρονα και τα τουρκικά σχέδια κατασκευής ισλαμικού τεμένους στο χώρο του μοναστηριού του Αποστόλου Αντρέα στη κατεχόμενη Καρπασία.

«Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την επανένωση της Κύπρου παραμένει ακλόνητη, υποστηρίζοντας μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία της διορισμού ενός απεσταλμένου του ΟΗΕ, όπως προτάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, και υποστηρίχθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι που όπως είπε, θα μπορούσε να σημάνει μια σημαίνουσα πρόοδο προς την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα επεσήμανε τα σημεία της πρόσφατης έκθεσης προόδου για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, που ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Μεταξύ αυτών η έκκληση του ΕΚ στις τουρκικές αρχές να σεβαστούν πλήρως τον ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των μνημείων και συμβόλων στην κατεχόμενη Κύπρο, η καταδίκη της έναρξης παράνομων οικοδομικών εργασιών στην Πύλα καθώς και των επιθέσεων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Επίσης, επεσήμανε τη λύπη που εκφράστηκε για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη συμφωνημένη βάση λύσης και το πλαίσιο του ΟΗΕ, προκειμένου να προωθήσει μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο και την έκκληση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτήν την απαράδεκτη πρόταση .

Ακόμα, την αναφορά στην παραβίαση των ψηφισμάτων 550(1984) και 789(1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλούν την Τουρκία να μεταβιβάσει την περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ.

Την έκκληση ακόμα προς την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα εδραιώσει τη μόνιμη διαίρεση του νησιού ως επίσης να απόσχει και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί.

Το ΕΚ ζήτησε ακόμα επειγόντως την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ το συντομότερο δυνατό από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς -Μοντανά το 2017.

Επανέλαβε την έκκλησή της προς την Τουρκία να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη, χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας προς όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εξέφρασε ακόμα ανησυχία της για τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι ειδικά οι μαθητές.

Το ΕΚ, είπε, θεωρεί, ενόψει όλων των παραπάνω, και ελλείψει δραστικής αλλαγής πλεύσης από την τουρκική κυβέρνηση, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ως και τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεπεράσουν το τρέχον αδιέξοδο και να βρουν ένα παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που να καλύπτει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ολοκληρώνοντας, η κα. Μέτσολα ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο της ΕΕ είναι αφοσιωμένο στην αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα για να επιτύχει ειρήνη στην τελευταία διχασμένη χώρα της Ευρώπης.

Send this to a friend