Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Τρέχει» τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών, ο Δήμος Λάρνακας
«Τρέχει» τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Κέντρο Περιβαλλοντικής  Ενημέρωσης Αλυκών, ο Δήμος Λάρνακας

«Τρέχει» τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών, ο Δήμος Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλυκών Λάρνακας, το συντομότερο δυνατό, επιδιώκει ο δήμος της πόλης.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είχε σήμερα συνάντηση με την αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, με την οποία συζήτησε τον συντονισμό των ενεργειών για υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης αναφορικά με μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη στο σύμπλεγμα των αλυκών, με πυρήνα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

 

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού να γίνει εντός των προσεχών 3-4 μηνών. Εξού και στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν οι πρακτικές και οι τεχνοκρατικές παράμετροι αυτής της διαδικασίας.

Θυμίζουμε, ότι το περασμένο καλοκαίρι ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε την αλλαγή των αρχικών πλάνων όσον αφορά το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αλυκών.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, τα πλάνα διαφοροποιούνται και μπαίνουν σε πιο ολιστική βάση, αφού τα σχέδια δεν θα περιλαμβάνουν μονάχα την ανέγερση ενός κτηρίου όπου θα γίνεται περιβαλλοντική ενημέρωση σχετικά με τις αλυκές.

Συμφωνήθηκε όπως ο Δήμος Λάρνακας αναλάβει εξ’ υπαρχής τον σχεδιασμό μιας ευρύτερης ανάπτυξης, η οποία θα εκτείνεται σε έκταση σχεδόν 60 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και θα συμβάλει ώστε ο υδροβιότοπος της αλυκής να αποκτήσει την αίγλη και σημασία που του αξίζει.

Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει ευρύτερες αναπτύξεις σε μια μεγάλη δασική περιοχή, επίκεντρο της οποίας θα είναι το Περιβαλλοντικό Κέντρο.

 

Το παλιό λεπροκομείο

——————————-

Συγκεκριμένα, προβλέπεται αξιοποίηση της Στέγης Αγίου Χαραλάμπους (πρώην λεπροκομείο) για την ανέγερση του Περιβαλλοντικού Κέντρου, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται διάφορες αναπτύξεις σε συνεννόηση με το Τμήμα Δασών, έτσι ώστε να συνάδουν με τη δασική γη, όπως παρατηρητήρια φύσης και άλλα συναφή.

Η καινούργια μελέτη θα εκπονηθεί με τη μέθοδο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τον οποίο θα «τρέξει» ο Δήμος Λάρνακας, σε συνεργασία με τα δύο εμπλεκόμενα κρατικά τμήματα όσον αφορά στους όρους και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Το κόστος υπολογίζεται να φτάσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αρχική εκτίμηση δαπάνης ήταν ένα εκατομμύριο. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλι που έχει εξασφαλίσει το Τμήμα Περιβάλλοντος από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ 2021-2027.

Όλες οι διαδικασίες, από την εκπόνηση του σχεδίου μέχρι τα κατασκευαστικά έργα, θα αναληφθούν από το Δήμο Λάρνακας ως Αναθέτουσα Αρχή.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και ο ευρύτερος χώρος θα τεθούν υπό τη συνδιαχείριση του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Δήμου Λάρνακας.

 

Send this to a friend