Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το 2024 θα λειτουργήσει το πρώτο Μούσειο Αλιείας στη κοινότητα Ζυγίου
Το 2024 θα λειτουργήσει το πρώτο Μούσειο Αλιείας στη κοινότητα Ζυγίου

Το 2024 θα λειτουργήσει το πρώτο Μούσειο Αλιείας στη κοινότητα Ζυγίου

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Εντός του 2024 αναμένεται ν’ ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το Μουσείο Αλιείας στο Ζύγι, ένα μοναδικό μουσείο που παρόμοιό του δεν υπάρχει στην Κύπρο.

Το κτήριο όπου θα στεγαστεί το μουσείο είναι έτοιμο και βρίσκεται δίπλα από το κοινοτικό συμβούλιο. Την δεδομένη στιγμή γίνετ ωπαι η μελέτη από ιδιωτικό οίκο σε σχέση με την διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του μουσείου, καθώς και για τα εκθέματα που θα περιλαμβάνει.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου Γεωργία Μιχαήλ δήλωσε ότι τα εκθέματα του μουσείου θα έχουν άμεση σχέση με την αλιεία, καθότι τα παλιά χρόνια στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι Ζυγίου ασχολούνταν, ως επί τω πλείστο, με το ψάρεμα.

«Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του 2023 η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί και λογικά αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσουν οι εργασίες εσωτερικά του μουσείου. Πιστεύουμε ότι εντός του 2024 το Μουσείο Αλιείας θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει, προσελκύοντας ντόπιους και ξένους επισκέπτες», σημείωσε η κ.Μιχαήλ.

Εστιατόρια – ταβέρνες

——————————— 

Με τη λειτουργία του, το Μουσείο Αλιείας αναμένεται να αποτελέσει έναν ξεχωριστό πόλο έλξης επισκεπτών στην παραθαλάσσια κοινότητα του Ζυγίου, η οποία σήμερα είναι περισσότερο γνωστή ανά το παγκύπριο για τις ψαροταβέρνες της. Αυτή την εποχή στο γνωστό ψαροχώρι λειτουργούν γύρω στις 20 ψαροταβέρνες κι εστιατόρια, ο κύκλος εργασίας των οποίων προέρχεται περισσότερο από Κύπριους άλλων επαρχιών.

Η κ. Μιχαήλ δήλωσε ότι οι ψαροταβέρνες προσελκύουν κόσμο επί καθημερινής βάσης, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που δούλευαν περισσότερο κατά τα Σαββατοκύριακα. «Οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρουν τα μέγιστα στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, βοηθώντας παράλληλα κι άλλες επιχειρήσεις της κοινότητας ν’ αυξήσουν τον κύκλο εργασίας τους, όπως παγωταρίες, σουπερμάρκετ, περίπτερα κτλ», πρόσθεσε η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, τεράστια είναι η ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την ανέγερση τουριστικών διαμερισμάτων και παραθεριστικών κατοικιών στο Ζύγι, με την ζήτηση για νέες αναπτύξεις να είναι τρομερή.

Σύμφωνα με την κ.Μιχαήλ, λόγω της οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, πολλοί νέοι επιλέγουν πια να ζήσουν μόνιμα στο Ζύγι και δεν καταφεύγουν στις πόλεις.

 

Ανάπλαση παραλιακού δρόμου

———————————————–    

Στο μεταξύ, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, θα προκηρύξει προσφορές για την ανάπλαση του παραλιακού δρόμου και του πυρήνα της κοινότητας, που θα περιλαμβάνει πλακοστρώσεις, χώρους πρασίνου, στέγαστρα, νέα παγκάκια κ.α.

Παράλληλα, το κοινοτικό συμβούλιο βρίσκεται σε αναμονή της έκδοσης της οικοδομικής άδειας για τα γήπεδα φούτσαλ και καλαθόσφαιρας που θα δημιουργηθούν εντός της κοινότητας για εξυπηρέτηση της νεολαίας. Η πολεοδομική άδεια για τα γήπεδα έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Send this to a friend