Οι οργανώσεις “Accept – ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπρου” και “Queer Cyprus Association (Kuir Kıbrıs)” τιμήθηκαν με το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2023» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία.
Οι δύο οργανώσεις, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλου, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Queer και Ίντερσεξ άτομα και άλλοι) στην Κύπρο, αναγνωρίστηκαν για το έργο τους στην οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κέττης, εξήρε τις οργανώσεις “Accept – ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπρου ” και “Queer Cyprus Association” για την απρόσκοπτη αφοσίωσή τους στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπρου και την προώθηση της ανεκτικότητας στην κυπριακή κοινωνία. Επεσήμανε ότι οι ακατάπαυστες προσπάθειές τους συμβαδίζουν στενά με τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Ο κ. Κέττης μετέφερε προσωπικό μήνυμα από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή της προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.
Η επιλογή των βραβευμένων οργανώσεων για το έργο τους στην Κύπρο βασίστηκε σε πρόταση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Νιγιάζι Κιζίλγιουρεκ, και τα βραβεία παρουσιάστηκαν από τον Ευρωβουλευτή επίσης του ΑΚΕΛ, Γιώργο Γεωργίου, που ανήκουν και οι δύο στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κιζίλγκιουρεκ είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην επιστροφή του από την Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι ενοχλήθηκε πάρα πολύ από τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που υπήρχαν στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.
Πρόσθεσε ότι είτε είναι η στάση του κ. Ερντογάν, είτε τα γεγονότα στη Λεμεσό όπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, είτε είναι οι πολιτικές του Προέδρου της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, όλα αυτά παραπέμπουν σε αμφισβήτηση της δημοκρατικής λειτουργίας για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Για αυτό, είπε, ο αγώνας για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν είναι μόνο στήριξη σε έναν τρόπο ζωής, αλλά ένας αγώνας για τη δημοκρατία, για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Για αυτό, όπως ανέφερε, ο ίδιος αλλά και ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, όταν εισηγήθηκαν το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη σε αυτή την κοινότητα, το έκαναν γιατί αντιλήφθηκαν ότι είναι ένας αγώνας για διεύρυνση της δημοκρατίας και για καταπολέμηση των δυνάμεων που αμφισβητούν τη λειτουργία της δημοκρατίας και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία όπως είπε δεν είναι μόνο φαινόμενα εκτός ΕΕ αλλά και εντός της υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα σε κάποιες χώρες.
«Άρα τιμήσαμε αυτούς τους ανθρώπους στον αγώνα για τη δημοκρατία», είπε.
Εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Επιλογής του Βραβείου, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου ζήτησε ένα μεγάλο συγγνώμη από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αναφέροντας ότι «νιώθω πως αργήσαμε λίγο».
«Αλλά ίσως η απόδοση από κοινού αυτού του βραβείου, μετά από πρόταση και εισήγηση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ με τη στήριξη μας βέβαια, έρχεται σε μία τραγική μεν αλλά ίσως κατάλληλη στιγμή, έχοντας υπόψη όλα τα τραγικά που συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες εδώ στο τόπο μας», είπε.
Αναφέρθηκε σε φαινόμενα βίας, φανατισμού, ρατσισμού, τα οποία όπως είπε «άπτονται της ίδιας της ποιότητας της δημοκρατίας, του πολιτισμού μας και δοκιμάζουν το ήθος, την ανθρωπιά και την ευαισθησία μας».
Παράλληλα σημείωσε νούμερα που ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα, αναφέροντας ότι 30% των Ευρωπαίων Πολιτών δεν νιώθουν ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δικαιούνται να έχει τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες, ενώ 40% των μελών αυτής της κοινότητας δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, απόρριψης και κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν και απέναντι στο θάνατο και στη λοιδορία.
Κάλεσε το κράτος να θεσπίσει ένα Εθνικό Σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση όλων αυτών των στρεβλών φαινομένων και αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους.
Σημείωσε ακόμα ότι και το ΕΚ πρέπει να υιοθετήσει την προτεινόμενη οδηγία που έρχεται από την Επιτροπή για να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.
Λαμβάνοντας το βραβείο, ο Πρόεδρος του Accept – ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπρου, Νικόλας Τρύφων, δήλωσε ότι το ετήσιο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας αντιπροσωπεύει όχι μόνο ένα γεγονός, αλλά είναι ένα σύμβολο ελπίδας, προόδου, ανθεκτικότητας και αποφασιστικότητας της κοινότητας αυτής στην Κύπρο. Επισήμανε ότι η Πορεία Υπερηφάνειας έχει ξεπεράσει τα πολιτικά όρια, προωθώντας τον διάλογο, την κατανόηση, την αλληλεγγύη και την συμφιλίωση.
Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι πάνω από 5.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στο Pride, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, δείχνοντας την υποστήριξή τους στην ισότητα, την ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση. Υπογράμμισε ότι αυτή η σημαντική συμμετοχή συνέβαλε στη θέσπιση της νομοθεσίας για την Πολιτική Συμβίωση στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2015.
Πρόσθεσε ότι σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από διχασμούς και διακρίσεις, η ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα αποτελεί παράδειγμα του πώς η αγάπη, η αποδοχή και η ενσωμάτωση μπορούν να ενώσουν τους ανθρώπους. Ο κ. Τρύφων σημείωσε επίσης ότι τα Φεστιβάλ Pride δεν είναι απλά γιορτές, αλλά και ένας δρόμος προς την ορατότητα και τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Ντερβίς Ερόλ, μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου Queer Cyprus, δήλωσε ότι η τελετή απονομής του βραβείου συμβολίζει την αγάπη, την αποδοχή και τη δύναμη της ενότητας. Εξήγησε ότι το Φεστιβάλ Pride, που ξεκίνησε το 2014, είχε ως στόχο την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους και είναι μέσο για την ειρήνη και την ενότητα. Ο κ. Ερόλ υπογράμμισε τη συνεργασία για το Φεστιβάλ Pride στην Κύπρο ως ένα παράδειγμα της πεποίθησης ότι η αγάπη ξεπερνά τα σύνορα.
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που είπε συνεχίζουν τις προσπάθειές τους.
Στην τελετή παραβρέθηκαν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζι Χριστοδούλου, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος ΑΚΕΛ Στέφανος Στέφανου, η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, διπλωμάτες και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είναι ένα διακεκριμένο βραβείο που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση των έργων που προωθούν την αμοιβαία κατανόηση, τη διασυνοριακή συνεργασία και τις ευρωπαϊκές αξίες και θεμελιώδη δικαιώματα. Συμβολίζει τη δέσμευση στην ενσωμάτωση, την αποδοχή και τον σεβασμό προς όλα τα μέλη της κοινωνίας.