Πρωτοβουλία Επ. Ανθρ. Δικαιωμάτων ενάντια στη ρατσιστική ρητορική κομμάτων
Ψήφισμα για την υιοθέτηση της αναθεωρημένης Xάρτας των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για μια συμπεριληπτική, μη ρατσιστική κοινωνία, αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από εισήγηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη.
Το θέμα τέθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής, με πρόταση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, με τα μέλη της Επιτροπής να τοποθετούνται στην πλειοψηφία τους θετικά στο να προχωρήσει η ετοιμασία του ψηφίσματος. Όπως εξήγησε ο κ. Λουκαΐδης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, η Χάρτα παρουσιάστηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τον περασμένο Ιούνιο και έχει ήδη υπογραφεί από αριθμό κομμάτων.
Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. η Χάρτα δεσμεύει τα συμβαλλόμενα πολιτικά κόμματα να αποφεύγουν εκφράσεις μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, ενώ προβλέπει και κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τη δέσμευση αυτή.
Στις δηλώσεις του ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός «ότι όλα τα κόμματα τα οποία παρίσταντο στη συνεδρία, τοποθετήθηκαν θετικά απέναντι σε αυτή την προοπτική», προσθέτοντας ότι όλοι οι προσκεκλημένοι, μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση, είχαν τοποθετηθεί θετικά απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία.
Συνέχισε λέγοντας ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα ετοιμάσει το σχετικό ψήφισμα, το οποίο θα κατατεθεί εκ μέρους της ίδιας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ολομέλεια. «Μέσα από αυτό, θα καλωσορίζεται αυτή η πρωτοβουλία, θα υιοθετείται η Χάρτα από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα καλούνται τα κόμματα να την συνυπογράψουν», εξήγησε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο στη Χάρτα προβλέπονται κυρώσεις και σε ποιο επίπεδο εφαρμόζονται, ο κ. Λουκαΐδης απάντησε ότι τα κόμματα, τα οποία συνυπογράφουν την Χάρτα αναλαμβάνουν αυτοδέσμευση, ούτως ώστε να τηρούν τις πρόνοιες της.
Σε περίπτωση παραβιάσεων από πλευράς στελεχών ή μελών τους, τότε τα ίδια τα κόμματα αναλαμβάνουν την ευθύνη να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων, είπε. Εξήγησε ότι οι κυρώσεις προφανώς θα ποικίλουν ανάλογα με την έκταση της παραβίασης από πλευράς κάποιων στελεχών ή μελών των κομμάτων, κατά τρόπο που θα αυτορυθμίσουν τα ίδια τα κόμματα. «Δεν θα έλθει κάποιος τρίτος από έξω να επιβάλει κυρώσεις σε κόμμα ή σε στέλεχος ή μέλος κόμματος. Είναι ζήτημα αυτορρύθμισης, αυτοδέσμευσης των ίδιων των κομμάτων», κατέληξε.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, επεσήμανε ότι, παρά τις ενέργειες που γίνονται και τις νομοθεσίες που ψηφίζονται για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, διαπιστώνεται ότι τα φαινόμενα αυτή είναι γερά εδραιωμένα στην κοινωνία μας. «Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν και τα πολιτικά κόμματα έχουν τεράστιο ρόλο να επιτελέσουν», πρόσθεσε.
«Ο ΔΗΣΥ εδώ και καιρό διακηρύττει και υπογραμμίζει, πρωτίστως μέσα από το ιδεολογικό και πολιτικό του μανιφέστο, την αξία της ανθρώπινης ζωής, την ισότητα όλων έναντι στον νόμο και τα ίσα δικαιώματα των πολιτών», συνέχισε η κ. Σούπερμαν, λέγοντας ότι το κόμμα της υποστηρίζει θεσμούς και μέτρα που προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ «απορρίπτει οποιαδήποτε διάκριση και περιθωριοποίηση λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, σωματικής ή νοητικής αναπηρίας». Τέλος, κάλεσε όλα τα κόμματα να ενσωματώσουν την προσέγγιση αυτή στις δράσεις τους.
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά τη δεδομένη στιγμή, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τα τελευταία βίαια γεγονότα στη Λεμεσό και στη Χλώρακα, με αφορμή την όξυνση του μεταναστευτικού.