Ζήτησε αύξηση 25% στο ρεύμα η ΑΗΚ, προσωρινό «μπλόκο» από ΡΑΕΚ (βίντεο)
Αρνητική απάντηση εισέπραξε από την ΡΑΕΚ, η αρχή ηλεκτρισμού στο αίτημα της, για αύξηση των βασικών διατιμήσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Μια αύξηση κατά 25%, στους ήδη παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις βομβαρδίζονται από την ακρίβεια καθιστώντας δύσκολη την καθημερινότητα και τη βιωσιμότητα τους.
Μάριος Δρουσιώτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Καταναλωτών
«Η άρνηση της ΡΑΕΚ, είναι προς όφελος των καταναλωτών. Εάν εγκρινόταν αυτή η αύξηση θα ήταν πολύ μεγάλη στην τιμή του ρεύματος και αυτή την περίοδο κανείς δεν θα το ήθελε.»
Το εν λόγω αίτημα της ΑΗΚ, μεταβιβάστηκε στην ΡΑΕΚ, από τον περασμένο Μάρτιο, με την ρυθμιστική αρχή να λαμβάνει και να δημοσιοποιεί την απόφαση της χθες. Η επιστολή έφερε τον τίτλο (ΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ) «Αναπροσαρμογή Επιτρεπόμενων Εσόδων Βασικής Ρυθμιζόμενης Δραστηριότητας Προμήθειας για το έτος 2023» – προκειμένου να ανακτήσει τα λειτουργικά και άλλα έξοδα στα οποία προέβη.
Αίτημα ΑΗΚ προς ΡΑΕΚ
Στην απόφαση της η ΡΑΕΚ, αν και δε βρίσκει αδικαιολόγητο το αίτημα της αρχής ηλεκτρισμού για τις εν λόγω αυξήσεις, ωστόσο, το απέρριψε αφού όπως αναφέρει στην απόφαση της οι υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν όλο και πιο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Απόφαση ΡΑΕΚ
«Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών και των οικονομικών επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τους Κύπριους καταναλωτές, κρίνεται ότι είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος να παραμείνουν σε ισχύ για το έτος 2023 οι διατιμήσεις του έτους 2022.»
Το 2022 η ρυθμιστική αρχή είχε εγκρίνει αύξηση 14% στις βασικές διατιμήσεις, αποτρέποντας σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών της ΑΗΚ. Το ΟΧΙ της ΡΑΕΚ, είναι ξεκάθαρο πως δημιουργεί τρύπα στα οικονομικά της αρχής ηλεκτρισμού και αργά ή γρήγορα ο καταναλωτής θα κληθεί πληρώσει το κόστος.
Μάριος Δρουσιώτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Καταναλωτών
«Δεν χαιρόμαστε και τόσο πολύ, διότι θα αναγκαστεί η ΑΗΚ, να μειώσει τα αποθεματικά της αυτή την περίοδο και μόλις βρει την ευκαιρία και οι καταναλωτές μπορούν να αντέξουν κάποια αύξηση, αυτή θα είναι συν ένα ποσό για να κλείσει αυτή η τρύπα. »
Το προηγούμενο δίμηνο η τιμή της κιλοβατώρας ήταν στα 33 σεντ, ενώ για το τρέχον δίμηνο έχει ανέβει στα 34 σεντ.
Πηγή: alphanews