Διόρισαν τον CEO της Turkish Bank σύμβουλο στο κυπριακό κέντρο CYENS
Κοιτάζοντας τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ενός εκ των μεγαλύτερων Κέντρων Αριστείας που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο, με χρηματοδότηση €15 εκατομμυρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία -και άλλων €15 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην καρδιά της πρωτεύουσας, ένα όνομα δημιουργεί ερωτηματικά.
Του Erhan Raif. Του Διευθύνοντα Συμβούλου της Turkish Bank. Μίας από τις σημαντικότερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, ενώ διαθέτουν επίσης, εκτενή παρουσία σε Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το σύντομο βιογραφικό του, το οποίο εντόπισε στην ιστοσελίδα του CYENS, στο πλαίσιο της έρευνάς της η ομάδα του Economy Today, ο κ. Raif είναι “ένας έμπειρος επαγγελματίας στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα με επιχειρηματική διοικητική προσέγγιση και με αναγνωρισμένη ικανότητα να ανταποκρίνεται σε πολύπλοκες προκλήσεις”.
Εγείρονται, ωστόσο, προβληματισμοί ως προς την επαγγελματική πορεία του κ. Raif αφού ο ίδιος αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της ηγετικής πυραμίδας ενός τραπεζικού ιδρύματος που λειτουργεί παράνομα, τα τελευταία 49 χρόνια, συμβάλλοντας αφενός στην επέκταση των δραστηριοτήτων του και αποτελώντας, αφετέρου, βασικό συνδετικό κρίκο για συναλλαγές μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ψευδοκράτους.
Ταυτόχρονα με τον ρόλο του αυτό, κατέχει μία θέση στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ενός εκ των σημαντικότερων Κέντρων Αριστείας της Κύπρου, το οποίο χρηματοδοτείται μάλιστα από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ποια είναι η Turkish Bank και τι εστί Erhan Raif
Η Turkish Bank ιδρύθηκε το 1901, αρχικά ως Ταμιευτήριο Λευκωσίας για να βοηθήσει διάφορες επιχειρήσεις παρέχοντας σε εμπόρους κεφάλαιο και οικονομική στήριξη. Η Turkish Bank σήμερα διατηρεί παρουσία εκτός από τα κατεχόμενα, σε Τουρκία και Βρετανία.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το 1974, η η Turkish Bank άρχισε να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ως υποκατάστημα της Türk Bankası που εδρεύει στην “ΤΔΒΚ”, όπως αναφέρει, και το 1991 απέκτησε καθεστώς αυτόνομης τράπεζας.
“Παρέχοντας αδιάλειπτα υπηρεσίες στην τουρκική κοινότητα του Λονδίνου για πάνω από 40 χρόνια, η Turkish Bank, με τα 5 υποκαταστήματά της που βρίσκονται στο Λονδίνο, είναι η μόνη αυτόνομη αγγλική τράπεζα στην Αγγλία με τουρκικό κεφάλαιο”, σημειώνεται.
Βάσει των πληροφοριών που εντοπίζονται στο προφίλ του στο Linkedin, ο κ. Raif διορίστηκε, τον Ιούλιο του 2023, στη θέση του CEO της Turkish Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού προηγουμένως διετέλεσε επί σειρά ετών Γενικός Διευθυντής της τράπεζας στα κατεχόμενα. Το 2021 εντάχθηκε στο δυναμικό της τράπεζας στη Βρετανία ως Group Executive Director.
Στον ιστότοπο της, η τράπεζα διατείνεται επίσης, πως παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες λιανικής, εμπορικής και εταιρικής τραπεζικής στους Τούρκους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα, προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες και σε Βρετανούς.
“Με συνολικό ισολογισμό 175 εκατομμυρίων λιρών και κεφάλαιο 25 εκατομμυρίων λιρών, η Turkish Bank UK λειτουργεί σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων Harringay, Dalston, Edmonton, Palmers Green, Lewisham και του κεντρικού υποκαταστήματος που βρίσκεται στη Γέφυρα του Λονδίνου (London Bridge), καθώς και του γραφείου Mayfair, και παρέχει υπηρεσίες λιανικής, εμπορικής και εταιρικής τραπεζικής”, συμπληρώνεται.
Ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί και ο ρόλος που διαδραματίζει μεταξύ ψευδοκράτους και Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως “η Turkish Bank UK χρησιμεύει ως γέφυρα των τραπεζικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας, της ‘ΤΔΒΚ’ και του Ηνωμένου Βασιλείου”, ενώ προστίθεται πως διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό που αποτελείται από περισσότερα από 90 άτομα.
Τατάρ: Η Turkish Bank αποδεικνύει πως υπάρχει “ΤΔΒΚ”
Όταν μάλιστα ο Ερσίν Τατάρ επισκεπτόταν το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Ιούλιο, για να “εξηγήσει την νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς”, συνοδευόταν από τον κ. Raif, ο οποίος ήταν αυτός που φρόντισε να ανοιχτούν πόρτες στον κατοχικό ηγέτη από μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωνε στην επίσημη ιστοσελίδα του κατοχικού καθεστώτος τότε πως η Turkish Bank(link is external) αποτελεί “σοβαρό πλεονέκτημα” για το ψευδοκράτος, με ιστορία 122 ετών, “και αποτελεί γέφυρα μεταξύ της ‘ΤΔΒΚ’ και του Ηνωμένου Βασιλείου στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα”. Μάλιστα, ανέφερε πως η Τράπεζα είναι σημαντική καθώς “αντιπροσωπεύει την ύπαρξη της ‘ΤΔΒΚ’ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο”.
“Η επιτυχία της τράπεζας”, τόνιζε ο κατοχικός ηγέτης, “προήλθε από όραμα και αφοσίωση, αφού από ένα υποκατάστημα στο Haringey του βόρειου Λονδίνου έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη τράπεζα”. Με τη συμβολή φυσικά και του κ. Raif.
Υποδεχόμενος τον Ερσίν Τατάρ στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο Λονδίνο, ο κ. Ραίφ ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που ένας “πρόεδρος” της “ΤΔΒΚ” επισκεπτόταν την Turkish Bank UK, προσθέτοντας πως γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια τον κ. Τατάρ.
Ο Erhan και το CYENS
Το Κέντρο Αριστείας CYENS, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2018 και ειδικεύεται σε διαδραστικά μέσα, έξυπνα συστήματα και αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ σήμερα εργοδοτεί πέραν των 100 ατόμων. Στόχος του είναι να προωθήσει ερευνητικές δραστηριότητες παγκόσμιας κλάσης και να αποτελέσει πρότυπο για τη γεφύρωση της επιστημονικής έρευνας με την καινοτομία στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).
Στην ουσία, αποτελεί προϊόν της συνεργασίας των τριών δημοσίων πανεπιστημίων της Κύπρου -Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και δυο κορυφαίων ευρωπαϊκών επιστημονικών ιδρυμάτων, του University College London και του Max Planck Institute for Informatics. Συντονιστής του Κέντρου Αριστείας είναι ο Δήμος Λευκωσίας, με Πρόεδρο μάλιστα του Διοικητικού Συμβουλίου του τον Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.
Μέσα από τη θέση του στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ενός οργανισμού που λειτουργεί με δαπάνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Raif μπορεί να προβαίνει σε εισηγήσεις ακόμη και για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων, την ώρα που αποτελεί έναν εκ των βασικών παικτών που διοχετεύουν βρετανικό χρήμα στα κατεχόμενα.
Για παράδειγμα, το CYENS εστιάζει, στο πλαίσιο της λειτουργίας του, στην “επιστημονική διπλωματία”, χρησιμοποιώντας, όπως αναφέρει σε άρθρο της, τον Δεκέμβριο του 2022, η Chief Innovation Officer του Κέντρου, “τις επιστημονικές συνεργασίες για την αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων και τη δημιουργία θετικών συμμαχιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας”.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο οργανισμός εργοδοτεί αριθμό Τουρκοκυπρίων, ενώ παράλληλα, προωθεί την άμεση εμπλοκή σε έργα Τουρκοκύπριων επιχειρηματιών. Κάθε χρόνο, το CYENS, διεξάγει διαγωνισμό στον οποίο πέντε projects έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν από 10.000 ευρώ. Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2021, ο κ. Raif ήταν εκ των μελών της ειδικής επιτροπής που επέλεξαν τα πέντε έργα που θα χρηματοδοτούνταν από το CYENS.
Όνειρο του να μετατρέψει τη “Βόρεια Κύπρο” σε βάση λογισμικών
Και ενόσω, ένας από τους κυριότερους κόμβους έρευνας και καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνει εισηγήσεις από τον κ. Raif, ο ίδιος ξεδιπλώνει το όραμά του για το πως μπορεί η ‘Βόρεια Κύπρος’ να καταστεί ένα διεθνές ‘software base’, δηλαδή ένας κόμβος όπου θα δραστηριοποιούνται εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών.
Ψευδοκράτος όπως.. Σιγκαπούρη
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, που ακολούθως φιλοξένησε η τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, ο Erhan Raif, εξηγούσε(link is external) πως τα θεμέλια και η ουσία του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι το λογισμικό και συγκεκριμένα η βιομηχανία λογισμικού.
“Ως ‘χώρα’, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτό το θέμα”, υπογράμμιζε, “ακριβώς όπως το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη. Η ευκαιρία να κατακτήσουμε την ψηφιακή οικονομία πρέπει να αξιοποιηθεί. Υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε μερίδιο από αυτή την πίτα. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το λογισμικό. Η ‘Βόρεια Κύπρος’ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βάση λογισμικού…”, τόνιζε εμφατικά.
Επιχειρηματολογώντας, ο κ. Raif ανέλυε επίσης, πως η πανδημία κατέδειξε ότι το οικονομικό καλάθι του ψευδοκράτους δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στον τουρισμό και τα πανεπιστήμια. “Αυτά τα αυγά σε αυτό το καλάθι έχουν σπάσει σε μεγάλο βαθμό”, έλεγε.
Ενδεχομένως, κάποιοι να βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες, τα χρήματα των οποίων διοχετεύθηκαν σε ένα Κέντρο Αριστείας που θα ενίσχυε την Κυπριακή Δημοκρατία, πως ένα από τα πλέον βασικά γρανάζια της οικονομικής μηχανής του ψευδοκράτους, με πλοκάμια μάλιστα και στο εξωτερικό, κατείχε μια τόσο νευραλγική θέση όλα αυτά τα χρόνια.
“Ουδέν μεμπτό”, λέει το CYENS – Διακεκριμένος επαγγελματίας ο Raif
Για το λόγο αυτό και με στόχο να θέσουμε ενώπιον των πολιτών τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, ζητήσαμε από το CYENS να μας εξηγήσει βάσει ποιων χαρακτηριστικών κρίθηκε κατάλληλος ο κ. Raif για να διοριστεί στην εν λόγω θέση και εάν τίθεται, κατά την άποψή τους, οποιοδήποτε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.
Με γραπτή δήλωση του, ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας, Γιώργος Χρυσάνθου, αποκαλώντας το Advisory Board του CYENS ως Συμβουλευτική Επιτροπή, απάντησε πως:
“Το Κέντρο έχει προσελκύσει και εργοδοτεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας”
“Πέρα από ικανούς και καταρτισμένους ερευνητές”, πρόσθεσε, “το Κέντρο Αριστείας έχει εξασφαλίσει την αρωγή διακεκριμένων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν συμβουλευτικό ρόλο στο CYENS. Ο Erhan Raif, είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής σε θέματα Καινοτομίας και η συνδρομή του, όπως εξάλλου και των υπόλοιπων 7 μελών, αποτελεί κομμάτι της πολυεπίπεδης επιστημονικής διπλωματίας που ipso facto το Κέντρο μας επιτελεί”.
Ακολούθως, ο κ. Χρυσάνθου σημείωσε πως “η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία επιλέγεται και διορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, σκοπό έχει να προσφέρει αμισθί τη βοήθεια και καθοδήγησή της στο Κέντρο, σε θέματα επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και διάχυσης της γνώσης, με σκοπό την επέκταση και ενδυνάμωση του Κέντρου”, καταλήγοντας πως “με γνώμονα την κατάρτιση και την εμπειρογνωμοσύνη το CYENS συνεργάζεται με ικανούς και αναγνωρισμένους επιστήμονες”.
Προηγουμένως, ο Γενικός Διευθυντής του CYENS σημείωσε πως το “το Κέντρο Αριστείας CYENS δημιουργήθηκε πριν από 6 χρόνια με σκοπό να συνδράμει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και βιομηχανίας. Η μεταφορά τεχνογνωσίας ανάμεσα στα 3 δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, και τα ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα University Cοllege London (UCL) και Max Planck Institute (MPG), εξασφαλίζουν την ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας, ενώ αυξάνουν τις πιθανότητες προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδύσεων”.
Πηγή: Economy Today