Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δύο ιατρικές σχολές του εξωτερικού θέλουν να μεταφερθούν στη Λάρνακα
Δύο ιατρικές σχολές του εξωτερικού θέλουν να μεταφερθούν στη Λάρνακα

Δύο ιατρικές σχολές του εξωτερικού θέλουν να μεταφερθούν στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δύο ιατρικές σχολές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Λίβανο, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής, στο κτήριο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), στο χώρο του πρώην διυλιστηρίου, στη Λάρνακα.

Ο δήμος της πόλης ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών την εκμίσθωση του χώρου με δικαίωμα υπεκμίσθωσής του, με χαμηλό ενοίκιο, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η φιλοξενία ιατρικής πανεπιστημιακής σχολής.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας απέστειλε πριν από μερικές μέρες επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε τον περασμένο Ιούλιο προς τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με την οποία ζητά επίσημα την εκμίσθωση της κρατικής γης στο χώρο του πρώην διυλιστηρίου.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του, το ενδιαφέρον του πανεπιστημίου Balamand του Λιβάνου, που είναι το δεύτερο σε γενική κατάταξη ανάμεσα στα πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας, είναι ιδιαίτερα έντονο και αναμένει την επίσημη προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, από πλευράς Δήμου Λάρνακας, προκειμένου να προχωρήσει με τα επόμενα διαβήματα.

Πολλαπλά οφέλη

————————-

Στην επιστολή προς τον Μάκη Κεραυνό τονίζεται, επίσης, ότι η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής με ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών, μ’ έδρα τη Λάρνακα, θα έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για την Κύπρο γενικότερα, καθότι θα επιτρέψει την δημιουργία συνεργασιών, μεταξύ της σχολής και τοπικών επιχειρήσεων και κρατικών φορέων, ενώ παράλληλα θ’ αποτελέσει φυτώριο νέων επιστημόνων, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον κ.Βύρα, το κτήριο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι άρτια συντηρημένο και μ’ ελάχιστο κόστος ανακαίνισης και προσθηκομετατροπών θα μπορέσει άμεσα να διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες για στέγαση πανεπιστημιακής ιατρικής σχολής.

Στην επιστολή του, ο Α. Βύρας σημειώνει, επίσης, ότι σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής του πρώην διυλιστηρίου, όπου βρίσκεται και το κτήριο της ΚΕΤΑΠ, η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής αποτελεί μία από τις προτεινόμενες αναπτύξεις, αφού θα προσδώσει οικονομική και κοινωνική πνοή στην ευρύτερη περιοχή.

Ότι έγινε σε Πάφο-Αγ. Νάπα

——————————————

Παράκληση του Δήμου Λάρνακας είναι όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Πάφο και στην Αγία Νάπα, όπου παραχωρήθηκε κρατική γη στους δύο δήμους για σκοπούς ανέγερσης πανεπιστημιακών σχολών.

Ο Ανδρέας Βύρας ζήτησε από τον Μάκη Κεραυνό όπως διευθετηθεί το συντομότερο συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Λάρνακας με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συζητηθεί λεπτομερώς το αίτημα για την εκμίσθωση της αναφερόμενης κρατικής γης.

Η πρόταση του Δήμου Λάρνακας αφορά στην αξιοποίηση ακινήτου συνολικού εμβαδού 155 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και των κτηριακών εγκαταστάσεων της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών που έχουν εκκενωθεί μετά την μεταφορά των εργασιών στο Βασιλικό.

Στον ίδιο χώρο παραμένει μόνο το χημείο, το οποίο όμως σύντομα θα κλείσει κι αυτό, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργείων, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για καθαρισμό της περιοχής από τα υπολείμματα πετρελαιοειδών.

Θυμίζουμε, ότι ο Δήμος Λάρνακας διεκδικεί δυναμικά και την Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ και προγραμματίζει να στεγάσει την εν λόγω πανεπιστημιακή σχολή στην περιοχή Μακένζι.

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend