Home ΛΑΡΝΑΚΑ Παίρνει άδεια κατεδάφισης του τερματικού υγραερίου η Ίντεργκαζ στη Λάρνακα
Παίρνει άδεια κατεδάφισης του τερματικού υγραερίου η Ίντεργκαζ στη Λάρνακα

Παίρνει άδεια κατεδάφισης του τερματικού υγραερίου η Ίντεργκαζ στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ένα βήμα πριν το οριστικό τέλος της παρουσίας των οχληρών εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών βρίσκεται η Λάρνακα. Μετά την αναμενόμενη, λίαν συντόμως, εξασφάλιση άδειας κατεδάφισης των αποθηκευτικών χώρων και των υποδομών υγραερίου από τις εταιρείες «Ίντεργκαζ» και «Σύνεργκαζ», οι διαδικασίες ξηλώματος θα μπουν στο τελικό τους στάδιο, προκειμένου να «καθαρίσει» παντελώς το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της πόλης από τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις.

Όπως πληροφορούμαστε, η «Ίντεργκαζ» περιμένει την έγκριση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που υπέβαλε, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και αναμένεται ότι θα εγκριθεί το προσεχές διάστημα, οπότε θ’ ακολουθήσει η έκδοση της άδειας κατεδάφισης από το Δήμο Λάρνακας. Ακολούθως θα πάρει σειρά η εταιρεία «Σύνεργκαζ» για τις δικές της υποδομές.

Όσον αφορά την Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον της «Ίντεργκαζ», θέτει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους για το έργο της κατεδάφισης και αποσυναρμολόγησης του τερματικού αποθήκευσης υγραερίου στη Λάρνακα, το οποίο καταλαμβάνει συνολική έκταση 14.502 τετραγωνικών μέτρων.

Πέραν των εγκαταστάσεων της ξηράς, θα απομακρυνθούν, επίσης, οι δύο υποθαλάσσιοι αγωγοί και το αγκυροβόλιο. Πιο συγκεκριμένα, προς κατεδάφιση και αποσυναρμολόγηση είναι 12 κυλινδρικές μεταλλικές δεξαμενές αποθήκευσης υγραερίου σε τσιμεντένια βάση, η μονάδα πλήρωσης φιαλών υγραερίου, η μονάδα συντήρησης φιαλών υγραερίου, το δίκτυο υπέργειων και υπόγειων σωληνώσεων πυρόσβεσης και υγραερίου, τα αντλιοστάσια, τα μεταλλικά υπόστεγα, οι κλειστοί αποθηκευτικοί χώροι, οι τσιμεντένιες λεκάνες ασφαλείας περιμετρικά των δεξαμενών, η δικτυωτή περίφραξη του τεμαχίου, άλλες μικρότερες τσιμεντένιες και μεταλλικές κατασκευές, ο σταθμός διανομής με αντλίες, το αντλιοστάσιο για μεταφορά προϊόντων στα βυτιοφόρα, τα συστήματα πυρασφάλειας και οι χώροι αποθήκευσης συσκευασιών λιπαντικών.

Συμπεράσματα μελετητών

————————————-

Στα συμπεράσματά τους, οι μελετητής σημειώνουν ότι από το σύνολο των εξεταζόμενων παραγόντων προκύπτει ότι οι εργασίες αποξήλωσης της εγκατάστασης αποθήκευσης υγραερίου της «Ίντεργκαζ» δεν αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές  περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην γύρω περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκληθούν, όπως η δημιουργία αδρανών – στερεών αποβλήτων, η αύξηση της στάθμης θορύβου στην περιοχή́ και η δημιουργία σκόνης, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο με την υιοθέτηση μέτρων μετριασμού́ από τον εξειδικευμένο εργολάβο που θα αναλάβει τις εργασίες αποξήλωσης και κατεδάφισης.

Πιστεύεται ότι οι πιο πάνω εκτιμήσεις θα υιοθετηθούν από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο με τη σειρά του αναμένεται να εκδώσει την απαιτούμενη περιβαλλοντική έγκριση με όρους, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στην εν λόγω εταιρεία για έκδοση άδειας κατεδάφισης των εγκαταστάσεων υγραερίου.

Να σημειωθεί, ότι στις 21 Ιουλίου 2023, το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε θετική γνωμάτευση για αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση των θαλάσσιων εγκαταστάσεων υγραερίου του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», ανοίγοντας τον δρόμο για ξήλωμα και απομάκρυνση των αγωγών και των τριών αγκυροβολίων που εξυπηρετούσαν τα τερματικά αποθήκευσης υγραερίου.

Με την ολοκλήρωση της κατεδάφισης και απομάκρυνσης όλων των υποδομών υγραερίου στα τερματικά της Λάρνακας, δημιουργούνται πια νέες προοπτικές ανάπτυξης της γύρω περιοχής, μετά και τον τερματισμό της οδηγίας επικινδυνότητας Seveso από τον περασμένο Μάιο.

Πρακτικά, η λήξη ισχύος της οδηγίας Seveso σημαίνει ότι δεν υφίστανται οποιοιδήποτε περιορισμοί στην πολεοδομική ανάπτυξη της περιοχής, το πλαίσιο της οποίας ορίζεται πλέον από το νέο Σχέδιο Περιοχής.

 

 

Send this to a friend