Αθωώθηκε ο Τάκης Χατζηγεωργίου για άσεμνη επίθεση σε γυναίκα
Στην αθώωση του πρώην ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου, προχώρησε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Η αθωωτική πολυσέλιδη απόφαση εκδόθηκε το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου και αφορά υπόθεση, η οποία έγινε γνωστή τον Μάρτιο του 2021.
Τότε ο ευρωβουλευτής δεν είχε κατονομαστεί.
Του καταλογίστηκε ότι προέβη σε άσεμνες πράξεις εναντίον γυναίκας, στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες. Προηγουμένως οι δυο είχαν δειπνήσει σε εστιατόριο των Βρυξελλών και στη συνέχεια μετέβησαν στο διαμέρισμα του τότε ευρωβουλευτή. Η γυναίκα βρισκόταν στις Βρυξέλλες για ταξίδι αναψυχής και είχε διευθετήσει συνάντηση με τον ευρωβουλευτή αφού ενδιαφερόταν να εργαστεί στις Βρυξέλλες και του ζήτησε καθοδήγηση για το πώς μπορούσε να βρει εργασία στην πόλη.
Η γυναίκα αυτή το 2013 έκανε την πρακτική της άσκηση στις Βρυξέλλες. Με την ολοκλήρωση της πρακτικής επέστρεψε στην Κύπρο και κατά καιρούς έδινε εξετάσεις για να πετύχει θέση στις Βρυξέλλες.
Απέτυχε η παραπονούμενη ενώπιον Δικαστηρίου
Μεταξύ άλλων στην απόφαση το Δικαστήριο, αναφέρει για τη στάση της παραπονούμενης ενώπιον Δικαστηρίου:
«…δεν χρειάζεται να παραθέσω οτιδήποτε άλλο για να καταδείξω του λόγου το αληθές ότι η μαρτυρία της παραπονούμενης παρουσιάζει τέτοιου βαθμού αμφιταλαντεύσεις και έχει κλονισθεί σε τόσο βαθμό ώστε να είναι ακροσφαλές για το Δικαστήριο να καταλήξει σε ασφαλή ευρήματα μέσω αυτής. Η μαρτυρία της παραπονούμενης είχε ουσιώδεις ασυνέπειες, που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις πράξεις που καταλογίζει στον κατηγορούμενο και οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ασήμαντες ή ότι αφορούν παρεμφερείς λεπτομέρειες. Το ζήτημα δεν άπτεται της αδυναμίας της παραπονούμενης να δημιουργήσει ιστορία εκ του μηδενός. Άπτεται της απουσίας ασφαλούς μαρτυρικού υπόβαθρου για εξαγωγή και των ανάλογων ευρημάτων, με τη αναγκαία σιγουριά που απαιτείται σε ποινική διαδικασία. Η παραπονούμενη είχε αμφιβολίες εφόσον δεν ήταν σταθερή στις θέσεις και δεν ήταν απόλυτα βέβαιη για το πώς πραγματικά έλαβαν χώρα τα επίδικα περιστατικά. Με άλλα λόγια η μαρτυρία της δεν ρίχνει φως ως προς τα επίδικα γεγονότα της υπόθεσης. Συνεπακόλουθα η μαρτυρία της και η δική της εκδοχή γεγονότων απορρίπτεται στον βαθμό που αυτή συγκρούεται με τη λοιπή αποδεκτή μαρτυρία…».
Θετικές εντυπώσεις Χατζηγεωργίου στο Δικαστήριο
Αναφορικά με τη στάση του πρώην ευρωβουλευτή ενώπιον Δικαστηρίου, η απόφαση αναφέρει:
«… η μαρτυρία του κατηγορούμενου επίσης έχει μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή στην ολότητά της. Αποτελεί διαπίστωση του Δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος άφησε στο Δικαστήριο θετικές εντυπώσεις και ως εκ τούτου η μαρτυρία του γίνεται αποδεκτή. Και τούτο γιατί παρέμεινε εξαρχής σταθερός στην όλη του εκδοχή, παρά την επίμονη και έντονη αντεξέτασή του, η μαρτυρία του έχει λογική συνοχή και ήταν ειλικρινής.
Ο κατηγορούμενος απαντούσε με πειστικότητα και αμεσότητα στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από την Κατηγορούσα Αρχή. παρά την αντεξέτασή του ο ίδιος παρέμεινε σταθερός στις θέσεις του και δεν έχω εντοπίσει το οτιδήποτε το οποίο θα ήτα ικανό ώστε να ανατρέψει τη θετική εικόνα που αποκόμισε γι’ αυτόν το Δικαστήριο. Κάποιες δε θέσεις του κατηγορούμενου τεκμηριώνονται μέσα από τα ενώπιον του Δικαστηρίου καταθετειμένα τεκμήρια».
«… με βάση όλα τα γεγονότα που έχουν παρατεθεί ανωτέρω υπό αυτές τις περιστάσεις, θα μπορούσε να δημιουργηθεί, στον κατηγορούμενο, εύλογη αιτία να πιστεύει ότι η παραπονούμενη έδωσε εκούσια και ανεπηρέαστα τη συναίνεσή της, ώστε να προβεί στις ενέργειες που η παραπονούμενη του καταλογίζει.
Ενόψει όλων των πιο πάνω αποτελεί τελική κατάληξή μου ότι η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει τα συστατικά στοιχεία του αδικήματος που ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει. Παρέλκει η εξέταση από το Δικαστήριο του ζητήματος που η υπεράσπιση ήγειρε ότι η δίωξη του κατηγορούμενου ήταν καταχρηστική καθώς και ότι παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο. Ως εκ τούτου ο κατηγορούμενος αθωώνεται και απαλλάσσεται της κατηγορίας που αντιμετωπίζει».