Home ΛΑΡΝΑΚΑ Θέλει ιατρική σχολή στο πρώην διυλιστήριο ο Βύρας
Θέλει ιατρική σχολή στο πρώην διυλιστήριο ο Βύρας

Θέλει ιατρική σχολή στο πρώην διυλιστήριο ο Βύρας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ιατρική σχολή επιδιώκει να φιλοξενήσει μελλοντικά στο χώρο του πρώην διυλιστηρίου ο Δήμος Λάρνακας. Το αίτημα τέθηκε επί τάπητος κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου, στο γραφείο του υπουργού. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο δημοτικός γραμματέας και η δημοτική μηχανικός.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λάρνακας, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την μετακίνηση του Χημείου, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί στο χώρο του πρώην διυλιστηρίου και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ολική εξυγίανση του εδάφους καθώς και την αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην διυλιστηρίου και κατ’ επέκταση των κτηρίων της ΚΕΤΑΠ, για σκοπούς δημιουργίας ιατρικής σχολής.

Αναφορικά με το αίτημα για μετακίνηση του Χημείου, ο κ.Παπαναστασίου ανέφερε ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμό του, δεδομένου ότι οι δραστηριότητές του μπορούν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Είπε, επίσης, ότι για τον σκοπό αυτό ακολουθούνται οι σχετικές διαδικασίες και πως σύντομα το θέμα αυτό θα έχει οριστική κατάληξη.

Σε σχέση με το αίτημα για δημιουργία ιατρικής σχολής με την αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην διυλιστηρίου και των κτηρίων της ΚΕΤΑΠ, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανέφερε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Δήμου Λάρνακας και θεωρεί ότι τέτοια χρήση θα είναι ιδιαίτερα θετική με πολλαπλά οφέλη για την πόλη.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι λόγω αρμοδιότητας το θέμα αυτό εμπίπτει στους χειρισμούς του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά την ενημέρωση που έτυχε από τον Γ. Παπαναστασίου, ο Δήμος Λάρνακας γνωστοποίησε πως ετοιμάζει σχετική πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα ζητηθεί συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου για συζήτηση του θέματος.

Σχολή για τη Θάλασσα

——————————–  

Θυμίζουμε, ότι εκτός από ιατρική σχολή, η Λάρνακα διεκδικεί με πολλές πιθανότητες και την Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ.

Στις 28 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Λάρνακας, με την οποία επαναλαμβάνει την πολιτική του βούληση για δημιουργία της υπό αναφορά πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα, συμπληρώνοντας ότι η ετοιμασία ολοκληρωμένης μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας και στρατηγικού πλάνου από το ΤΕΠΑΚ, θα βοηθήσει στον καλύτερο σχεδιασμό της σχολής, ώστε το συντομότερο να δρομολογηθούν οι δέουσες ενέργειες για υλοποίηση του έργου.

Η Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, προγραμματίζεται ν’ ανεγερθεί στα τεμάχια, που βρίσκονται δίπλα από τον υφιστάμενο χώρο στάθμευσης, πίσω από τα νυχτερινά κέντρα της ακτής Μακένζι.

 

Send this to a friend