Ενδεχόμενη επανέναρξη διαπραγματεύσεων βλέπουν Τ/κ πολιτικοί
Η παγκόσμια μετατόπιση ισχύος θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, ήταν η γενική άποψη των Εργκιούν Ολγκούν, Αχμέτ Σοζέν, Ασίμ Ακάνσοϊ και Κουντρέτ Οζερσάι, που συμμετείχαν σε πάνελ με τίτλο «Πού είναι το αδιέξοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι ο καθηγητής Αχμέτ Σοζέν σχολίασε ότι η παγκόσμια μετατόπιση ισχύος μπορεί να πυροδοτήσει το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι δεν αναμένει ένα κοινό όραμα από τις δύο πλευρές στο Κυπριακό. «Αλλά με την ώθηση της εξωτερικής δυναμικής, θα αναλάβει πρωτοβουλία ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο τέλος του μήνα; Είναι τόσο θολά τα πράγματα», είπε.
Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, πρόεδρος του ΚΛ και ακαδημαϊκός, δήλωσε ότι το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο θα αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα ανάλογα με τις παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος και ότι υπάρχει μια διαδικασία αλλαγής. Πρόσθεσε ότι το σημερινό status quo στην Κύπρο θα αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι υπάρχει μια διαδικασία αλλαγής. Είπε ακόμη ότι το αδιέξοδο δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά έξω από το τραπέζι.
Η πρόβλεψή του σχετικά με το Κυπριακό, πρόσθεσε, είναι ότι αντί για διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση, βήμα προς βήμα, σε διάφορα ζητήματα, θα επιλύονται αποσπασματικά ζητήματα και από αυτή την άποψη, θα επιτευχθεί μια συνολική λύση.
Ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και πρόσθεσε: “Το σημαντικό είναι να τεθεί η διαδικασία στο σωστό έδαφος. Το σωστό έδαφος είναι τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ».
Ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν δήλωσε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι οι εξωτερικοί παράγοντες αισθάνονται άνεση με το στάτους κβο στην Κύπρο. Συμφωνεί, είπε, και με την ιδέα ότι η αλλαγή των παραγόντων εγκυμονούν νέες εξελίξεις. «Ούτε εγώ είμαι απαισιόδοξος. Πιστεύω ότι οι ισορροπίες είναι σημαντικές». Αξιολογώντας τους παράγοντες, που προκαλούν το αδιέξοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ολγκούν είπε ότι υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι. «Ο πρώτος από τους οποίους είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Δεύτερον, οι ελλείψεις στη δομή της διαπραγματευτικής διαδικασίας και τα στοιχεία, που εμποδίζουν την επίτευξη αποτελεσμάτων. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με το μοντέλο λύσης», όπως υποστήριξε.