Ουστέλ: «Ο δρόμος Άρσους-Πύλας θα κατασκευαστεί»
Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, εξέφρασε τις ανησυχίες και την απογοήτευσή του σχετικά «με την παρεμπόδιση του έργου βελτίωσης του δρόμου Άρσους-Πύλας» και εξέπεμψε το μήνυμα ότι ο δρόμος θα κατασκευαστεί.
Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «İHA», ο κ. Ουστέλ αμφισβητώντας του χειρισμούς του ΟΗΕ, τον οποίο κατηγόρησε με το πρόσχημα ότι τηρεί «μονόπλευρη στάση» στο Κυπριακό, ανέφερε ότι «η Πύλα είναι μια περιοχή που μετά την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974» – όπως αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή – «ένα τμήμα της γειτνιάζει με τη νότια Κύπρο και κάποια τμήματα της βρίσκονται μέσα στις βρετανικές βάσεις, η οποία στεγάζει περίπου 600 ανθρώπους μας».
Σύμφωνα με τον κ. Ουστέλ, οι Τ/κ της Πύλας «αντιμετωπίζουν προκλήσεις» και «αναγκάζονται να ταξιδεύουν μέσα από εδάφη υπό βρετανική κυριαρχία, απαιτώντας συχνά άδειες ακόμη και για τις πιο βασικές ανάγκες». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι παρόλο που έχουν γίνει παρατεταμένες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη, το «υπουργείο εξωτερικών», η «πρωθυπουργία» και η τ/κ ηγεσία, στο ζήτημα της Πύλας δεν σημειώθηκε πρόοδος. «Δώσαμε το πράσινο φως για ένα δρόμο εντός της επικράτειας μας, ελπίζοντας σε μια ανταποδοτική χειρονομία από τα Ηνωμένα Έθνη προς τη βόρεια Κύπρο. Ωστόσο επέδειξαν όπως συνηθίζουν φιλοελληνική στάση, εμποδίζοντας τις προσπάθειές μας», ισχυρίστηκε ο κ. Ουστέλ.
Κάνοντας λόγο για «ακλόνητη δέσμευσή» για την κατασκευή του δρόμου, ο κ. Ουστέλ πρόσθεσε ότι «παρά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ο δρόμος αυτός θα κατασκευαστεί, αν όχι σήμερα σίγουρα αύριο. Στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος στην άδικη μεταχείριση του λαού μας».
Κάνοντας λόγο για «φιλοελληνική κλίση του ΟΗΕ» ο κ. Ουστέλ ανέφερε ότι «οι πρακτικές τους ήταν σταθερά φιλοελληνικές, συχνά με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η παρουσία τους στην τδβκ είναι αμφισβητήσιμη, δεδομένων των εμφανών κλίσεών τους προς τη ε/κ πλευρά». Ανέφερε ακόμη ότι «ενώ εμείς καταβάλλουμε προσπάθειές για να διευκολύνουμε τη μετακίνηση του λαού μας, οι Ε/κ δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους περιορισμούς, γεγονός που εγείρει το ερώτημα: Γιατί αυτή η ανισότητα για τους κατοίκους μας».